Guvernul dă o lovitură dură foştilor proprietari

Potrivit unui proiect de lege al Guvernului, despăgubirile pentru imobilele naţionalizate vor fi plătite de stat foştilor proprietari în limita a doar 15% din valoarea reală a bunului, pe o perioadă eşalonată între 10-12 ani.

Proiect de lege avansat, urmează să fie lansat în dezbatere publică şi, ulterior, transmis Parlamentului.

„Atât îşi permite statul să aloce”, a declarat, la Guvern, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRM), Dorina Danielescu, citată de Mediafax.ro.

Proiectul mai prevede că vor fi eliminate măsurile reparatorii prin acordarea în natură a proprietăţii sau compensarea cu alte bunuri, fiind acceptată doar plata despăgubirilor în condiţiile acestui proiect de lege.

Pentru depunerea dosarului de despăgubire va fi stabilit un termen de decădere de 60 zile, care va putea fi prelungit doar o singură dată, cu maximum 30 zile.

Proiectul vine la nicio lună după ce Guvernul a decis, la mijlocul lunii martie, să suspende pentru şase luni emiterea titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist.

Titlurile de despăgubire sunt certificate emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în numele statului, care încorporează drepturile de creanţă ale deţinătorilor asupra statului român corespunzător despăgubirilor acordate.

Acestea pot fi valorificate în prezent doar prin conversie în acţiuni emise de Fondul Proprietatea, întrucât în iunie 2010 Guvernul a suspendat pentru doi ani preschimbarea în titluri de plată.

Anterior, persoanele ale căror imobile au fost naţionalizate puteau primi despăgubiri băneşti în numerar, în limita sumei de 500.000 lei, iar dacă despăgubirea cuvenită depăşea acest cuantum, diferenţa era acoperită cu acţiuni la Fondul Proprietatea.

În prezent, statul mai deţine, prin Ministerul Finanţelor, doar 2,66% din acţiunile Fondului Proprietatea, însă mai poate acorda despăgubiri doar 0,04% din titlurile FP. 

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Din martie 2008 a fost permisă vânzarea acţiunilor Fondului Proprietatea, iar în ianuarie 2011 societatea a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti.

În prezent, persoanele fizice române mai deţin doar 30,6% din acţiunile Fondului Proprietatea, în timp ce firmele din România au 9,56%. Investitorii străini au ajuns cei mai mai acţionari prin achiziţiile realizate începând din martie 2008 şi mai vizibil după listarea la Bursă. Investitorii instituţionali străini deţin 46,87% din titluri, iar acţionarii persoane fizice nerezidente au 8,57%.

Nici măcar PDSR şi Ion Iliescu nu şi-au permis aşa ceva

Se ştie, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu nu era un prieten al proprietăţii, ca şi PDSR (actualul PSD) partid aflat în siajul său în anii ’90. Totuşi, la mijlocul anilor ’90, legea data de „oamenii lui Iliescu” deşi nu opera un „restitutio in integrum”, limita la 60% despăgubirile în bani, iar foştii proprietari nu aşteptau decât maxim trei luni până să obţină despăgubirile.
Între 2001 şi 2003, PSD a elaborat o nouă legislaţie a despăgubirilor. Perioada de despăgubire în bani era prevăzută pe 5 ani. ONG-irile, Societatea civilă, Opoziţia de atunci, PNL şi PD au provocat un scanfdal monstru, iar premierul Adrian Năstase nu a mai trimis proiectul în Parlament, de teamă că va pierde voturi în 2004.
Deci, se poate spune că nici măcar socialiştii lui Iliescu şi social-democraţii lui Năstase nu şi-au permis ceea ce a decis acum Cabinetul aşa-zis de dreapta a lui Mihai Răzvan Ungureanu dirijat de Traian Băsescu (Lucian Gheorghiu).


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.