Guvernul Sturza a fost respins, criza de la Chișinău atinge cote alarmante

Doar 47 de deputați au venit la ședința specială a Parlamentului Republicii Moldova în care trebuia votat cabinetul condud de Ion Sturza. Astfel, potrivit regulamentului, din lipsă de cvorum, potrivit unei decizii a Curții Constituționale, tentativa de alegere a unui premier a eșuat, iar președintele urmează să consulte din nou fracțiunile și să anunțe un nou candidat, transmite UNIMEDIA. Nici nu a început bine ședința specială, că a și fost declarată închisă. Președintele Parlamentului, Andrian Candu a a menționat că în sală sunt doar 47 de deputați, iar din lipsă de cvorum guvernul Sturza nu poate fi votat.

Au boicotat ședința deputații PSRM, comuniștii (atât cei plecați cât și cei 7 rămași în partid), dar și șase deputați de la PD precum și doi de la PL. Nici macar liberalii nu au decis sa sustina guvernul Sturza. Liberalii s-au alătură majorității din Parlament care anunțaseră că nu vor vota Guvernul Sturza. Asta au decis deputații PL, într-o ședință de partid. Votul a fost unul secret, iar majoritatea s-au pronunțat împotriva premierului desemnat.

„Vă promit că discursul meu care urma să fie spus în Parlament va fi public. voi continua să colaborez cu societatea civilă și mass-media în aceeași formulă de maxmă deschidere. Astăzi am fost surpins să-l văd pe domnul Lupu în sală. Absența unor deputațin din PD a fost regizată. Am o întâlnire cu domnul președinte, după care îmi voi continua viața de cetățean. De la tribuna centrală a Parlamentului astăzi cobor în stradă”; a declarat Sturza după închierea ședinței Parlamentului.

Potrivit lui Candu, președintele țării, Nicolae Timofti urmează să propună un alt candidat pentru funcția de premier. O hotărâre a Curții Constituționale din 29 decembrie îl obligă pe șeful statului, Nicolae Timofti, să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru, înaintat de către o majoritate absolută formalizată. Mai exact, CCM îl obligă pe Timofti să înainteze candidatul propus de Platforma Social-Democrată, formată recent în Parlament de PDM și cei 14 transfugi din PCRM. În cazul în care eșecul se repetă și după nominalizarea de către președintele Nicolae Timofti a unui nou candidat pentru postul de premier, șeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului și să convoace alegeri anticipate.

Cabinetul propus de Ion Sturza se baza pe ceva mai mult de 30 de voturi din partea grupurilor parlamentare ale Partidului Liberal Democrat şi Partidului Liberal, dar care erau insuficiente pentru a obţine votul de învestitură. Democraţii şi foştii deputaţi comunişti care au creat Platforma Social-Democrată dăduseră de înţeles că nu vor vota noul Guvern, iar socialiştii anunţaseră că nici nu se vor prezenta la şedinţa de luni, ei optând pentru dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate.

Premierul desemnat a declarat că se aşteaptă la orice rezultat de la această şedinţă a Parlamentului. „Nu vreau ca Guvernul să fie instaurat printr-un miracol. Guvernele dispar prin miracol, dar nu se instaurează prin miracol. Voi merge în Parlament şi sper că va fi cvorum, că vom putea să ne expunem programul de guvernare şi să prezentăm lista miniştrilor. Sunt gata la orice rezultat. Toţi liderii fracţiunilor care şi-au arătat disponibilitatea să voteze au fost informaţi despre programul de guvernare şi lista nominală. Am considerat important acest lucru, ca să nu fie o surpriză pentru dumnealor. Până la acest moment, nu sunt obiecţii pe programul de guvernare şi nici pe lista propusă”, a menţionat Ion Sturza.

Potrivit liberalului Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului, se va forma probabil o majoritate parlamentară, din care ar putea face parte Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, grupul Leancă, Partidul Liberal, cu posibila susţinere indirectă din partea celor 14 foşti comunişti. Declaraţia a fost făcută la RFI.

Liberalul declară că „socialiştii în bătaie de joc nici măcar nu respectă un minim al eticii democratice şi parlamentare. Pentru ei poate ar fi mai simplu dacă ar fi învestit un Guvern direct de la Kremlin şi pe acela cred că-l vor susţine cu ambele mâini. În ceea ce priveşte Partidul Democrat, acesta şi-a spus punctul de vedere din capul locului şi aşteptarea este într-adevăr că vom avea circa 30 de voturi în Parlament”.

În opinia lui Dorin Chirtoacă, „anticipatele ar reprezenta scenariul cel mai trist pentru Republica Moldova şi ar însemna repetarea situaţiei din anul 2001, când Partidul Comuniştilor a revenit la Putere cu 70 de deputaţi în Parlament din 101, adică cu două treimi. De data aceasta, nu neapărat ar fi vorba de aceeaşi denumire, Partidul Comuniştilor, ar fi socialiştii, ar fi partidele de stânga în general, care ar putea veni cu un scor asemănător şi cu un număr de mandate asemănător în Parlament, dar cel mai important lucru este că s-ar orienta Republica Moldova din nou spre est, din nou spre Moscova, aşa cum a fost în anul 2001 şi am mai pierde alţi zece ani”.

Cum pot fi evitate anticipatele? „Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra modului în care ar urma să fie desemnat primul-ministru, în cazul unui eşec astăzi. Şi atunci se va merge probabil pe formula creării unei majorităţi parlamentare între formaţiunile proeuropene, pe care le avem astăzi în Parlament, cu ratingul mai mare sau mai mic al lor, la un an şi două luni de la alegerile parlamentare din 2014, asta acum contează mai puţin, însă în cazul în care se reuşeşte formarea unei majorităţi parlamentare, atunci preşedintele ar fi obligat să desemneze un premier propus de această majoritate. Din majoritate ar putea face parte Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Partidul Liberal, pe care-l reprezint, grupul fostului premier Iurie Leancă şi nu este exclus să fie, dacă nu vor participa, cel puţin să susţină indirect, cei 14 foşti comunişti”, spune pentru RFI prim-vicepreşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova.

Jurnal.md a publicat lista cu potenţialii membri ai cabinetului de miniştri:

Prim-ministru – Ion Sturza
Prim-vicepremier şi Ministru de Externe – Victor Chirilă
Vicepremier pentru Reintegrare – Ion Stăvilă
Ministrul Finanţelor – Ion Munteanu
Vicepremier şi Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei – Dona Şcola
Ministrul Economiei – Marin Ciobanu
Ministrul Educaţiei – Loretta Handrabura
Ministrul Justiţiei – Stanislav Pavlovschi
Ministrul Afacerilor Interne – Alexandru Stoianoglo
Ministrul Apărării – Viorel Cibotaru
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor – Svetlana Dogotaru
Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare – Alexandru Slusari
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor – Oleg Tofilat
Ministrul Mediului – Andrei Ursache
Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor – Alexandru Machedon
Ministrul Culturii – Veaceslav Reabcinschii
Ministrul Sănătăţii – Ala Nemerenco
Ministrul Tineretului şi Sportului – Dumitru Alaiba

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.