Moldova cheamă azerii să-i facă fabrică de îngrășăminte

Moldova dorește ca firma petrolieră de stat SOCAR din Azerbaidjan să vină și să ridice o fabrică de îngrășăminte pe teritoriul său pentru ca țara să devină producător pentru toată regiunea, a declarat Victor Pârlicov, ministrul energiei al Republicii Moldova (RM), pentru Trend.

Potrivit lui Pârlicov, îngrășămintele produse în RM ar putea fi vândute în România și Bulgaria, țări cu un potențial agricol mult mai mare decât al moldovenilor. Dacă acest lucru ar deveni realitate, am trăi un paradox în care România, care avea, până după Revoluție,  13 combinate chimice care produceau îngrășăminte, să cumpere din RM , care n-a avut niciodată unul. Mai precizăm că, în prezent, țara noastră mai are producție curentă doar la Azomureș. Materia primă la producția de îngrășăminte este gazul.
„Având în vedere expertiza companiei petroliere de stat din Azerbaidjan SOCAR înproducția de îngrășăminte, există un potențial de colaborare în acest sector. România și Bulgaria fiind piețe semnificative pentru îngrășăminte, ar fi strategic să se înființeze unități de producție mai aproape de aceste piețe. Apropierea Moldovei de Ucraina, o altă piață majoră, se adaugă la apel. În ciuda producției anterioare substanțiale de îngrășăminte a Ucrainei, incertitudinile apărute în urma războiului ridică semne de întrebare cu privire la  producția sa viitoare. Prin urmare, suntem dornici să colaborăm cu SOCAR sau cu afiliații săi pentru a iniția producția de îngrășăminte în Moldova. Ca națiune agricolă, Moldova nu utilizează doar aceste produse pe plan intern, ci servește și ca un centru logistic esențial pentru exportul în țările UE și Ucraina”, a spus el.
Parlicov a menționat că Moldova este deschisă și la ideea ca SOCAR să investească în infrastructura de distribuție a gazelor din țară.
SOCAR Carbamide este specializată în producția de îngrășăminte în Azarbaidjan, în special îngrășăminte cu azot, cum ar fi ureea. În ultimii cinci ani, întreprinderea a realizat o producție de 1,64 milioane de tone de îngrășăminte cu azot, 1,23 milioane de tone fiind exportate către diverse destinații. Numai în 2023, întreprinderea a produs 454.000 de tone de uree, 78,3% din producție fiind îndreptată către piețele de export. Partea rămasă a fost alocată pentru a satisface cererea internă din Azerbaidjan. Uzina funcționează la o capacitate zilnică de 2.000 de tone de uree și 1.200 de tone de amoniac.

Compania azeră este prezentă și în România, printr-o rețea de 74 stații de distribuție a carburanților.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1071 Articole
Author

14 Comentarii

  1. NO ȘI CE VĂ MIRĂ -DA CE MAI ARE PROTECTORATUL?-BAZE MILITARE,SOLDAȚI STRĂINI,RABLE PUȘCĂCIOASE,UN POPOR ÎMBĂTAT DE PROPAGANDĂ ȘI….PIELEA DE PE …!

  2. Pentru ingrasaminte trebuie GAZE IEFTINE !

    AZERII au clienti mai buni decat falimentara MOLDOVA ! 🙁

    MDA !

  3. Victor Pârlicov, ministrul energiei

    Victor Pârlitzov,
    pârlitu invingator!

  4. Sper ca moldovenii s-au gandit bine.
    Productia de ingrasaminte presupune sa ai resurse permanente si ieftine de gaze si curent electric. Pe ce baza de materii prime si curent face Rep Moldova combinat de ingrasaminte? Ca ei n-au nici gaze, nici curent.
    [Eduardovici K K T KuMotZ, sef celula in statul majorilor la Gherla]

  5. DACA MOLDOVA VREA SA INTRE IN UE , TREBUIE SA CONSTRUIASCA REPEDE NISTE OBIECTIVE ECONOMICE CAT DE CAT PERFORMANTE ,PTR CA DUPA INTRAREA IN UE, SA AIBA CE ” PRIVATIZA” IN FOLOSUL ” INVESTITORILOR STRAINI! ALTFEL DIN PUNCTUL DE VEDERE AL VESTICILOR , INTRAREA MOLDOVEI IN UE NU SE JUSTIFICA !!!IAR CA ” TREABA ” SA FIE OABLA , MOLDOVA TREBUIE IMPRUMUTATA MASIV CU BANI ..!

  6. Asta doar dacă rămân prieteni cu ruşii şi o fac în Transnistria. Ceea ce ar fi o idee foarte bună.

  7. Moldova va face o treaba minunata daca se va orienta spre fostele state colege din uniune. Vor sau nu, pe toate le leaga limba metropolei pe care inca o folosesc in intalnirile dintre ei. O aderare la UE ar falimenta definitiv Moldova asa cum s-a intamplat cu surata mai mare de peste Prut, acum datoare pentru cel putin o suta de ani. La aceasta ora Europa se roaga de rusi sa le dea ingrasaminte fiind ca si Romania terminata la acest capitol.

  8. Pe gazul azerilor extrem de ieftin si pe curentul din Transnistria la fel de ieftin. Romania este ‘out’ in aceste privinte.

  9. Azerbaidjan este super sustinuta de Turcia, militar si economic. Armenia a devenit aproape istorie de cand turcii protejeaza azerii. Via Turcia azerii au tot ce le trebuie, adica au esentialul pentru industrie : tehnologie si specialisti. Daca lipseste ceva in Romania acum sunt inginerii capabili sa proiecteze si sa gereze proiecte, precum lipsesc si maistrii, tehnicieni super-calificati. Nu este speranta pentru noi pentru ca avem nevoie de reindustrializare dar nu mai avem cine sa o faca. Nu se poate construi nimic cu maimute analfabete avocati, psihologi si manelisti, chiar si cu it-isti facuti cu tonele. Primii care vor fi inlocuiti de AI vor fi it-isti de doi lei si sunt foarte multi in Romania dar si in Europa falimentara…..

  10. Sandu parca e un „pilon” al democrației europene iar Aliev e un dictator care a primit puterea prin moștenire 😆😆
    Cum adică.? Deci îi puneti sare lui Putin călcând pe propriile principii? 🤣🤣 Râsul curcilor..

  11. Fabrica va functiona cu gazele si curentul gratis de la romani? Din estul Europei cam greu cu gazele, conductele trec prin Rusia si Ucraina unde este o zona de razboi.

  12. Mocane, nu-ti place cartea! Dupa tine azerii ar lua gaz scump din Romania ?!?!?!De conducte ai auzit? Gazul romanesc este acum ala austriac de vreo cinci ori mai scump decat cel trimis de Azerbaiedjan in Bulgaria via Turcia si nu Rusia. Habar nu ai ce scrii. Iar pentru o fabrica a lor realizezi cam ce pret ar avea . Banii ies din vanzarea ingrasamintelor care vor fi tot mai scumpe. Ii inveti pe azeri sa faca afaceri?

  13. Fabrica de îngrășăminte in Moldova e o gluma. Nu va fi vreodată. Daca iese si e pe preturi bune, foarte bine, dar nu pe pomeni din romania. Paruski in rest, cat cuprinde.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.