Iași-Ungheni: Inaugurare electorală pentru un gazoduct ce nu duce nicăieri

Premierul Victor Ponta şi omologul său din Republica Moldova au inaugurat, miercuri, gazoductul Iaşi-Ungheni, în cadrul unei vizite oficiale pe care prim-ministrul României a făcut-o în Republica Moldova. La ceremonia de inaugurare a participat si comisarul UE pentru Energie, germanul Gunther Oettinger.

Leancă: ”Abia când Ponta a preluat conducerea Executivului am reuşit să trecem la acţiuni”

„ Iată că momentul culminant al acestei zile a sosit, lansarea gazoductului. Mă gândeam, când veneam încoace, că despre acest gazoduct am început să vorbim în 1998, dar abia când Ponta a preluat conducerea Executivului de la Bucureşti, am reuşit să trecem la declaraţii la acţiuni. Acest proiect este unul european şi fără concursul prietenilor de la Bucureşti şi al celor de la Bruxelles nu am fi reuşit să realizăm acest proiect!“, a spus premierul Iurie Leancă, in plina campanie pentru prezidențialele din România.

„Aceste proiecte nu sunt orientate împotriva cuiva, ci sunt în beneficiul Republicii Moldova. Asta înseamnă că vom fi mai siguri că nimeni nu putea să ne creeze probleme, să ne ameninţe, dar vom avea o relaţie absolut normală. Vreau să mulţumesc echipei care a implementat acest proiect şi felicitări încă o dată!“, a completat el.

„Împreună suntem totdeauna mai puternici! Exact în urmă cu un an eram aici, împreună cu domnul Leancă, şi porneam proiectul gazoductului. Unii spuneau că au mai auzit despre gazoduct acum cinci ani, acum zece ani, nu o să se facă nimic. Vreau să mulţumesc Comisiei Europene şi să-l felicit pe Iurie Leancă, e un prim-ministru care în fiecare zi, în fiecare oră, dacă poate, ne spune ce mai trebuie făcut pentru locuitorii din Republica Moldova. Cred că prin inaugurarea de azi dăm un mesaj pentru toată lumea. Aş vrea să fim clari. Moldova şi România, ca să fie cu adevărat independente, au nevoie şi de energie. Împreună putem să fim cu adevărat independenţi“, a arătat Ponta, pentru că și Leancă are nevoie de sprijin pentru alegerile parlamentare din luna noiembrie.

Gazoductul este proiectat să transporte peste 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an, adică peste actualul consum anual al Republicii Moldova (fără Transnistria), de circa 1,1 miliarde de metri cubi. România poate acoperi acest volum, producând 11-12 miliarde de metri cubi pe an și importând doar o cantitate mică din Rusia, de circa 5% din consumul intern (potrivit statisticilor din mai 2014).

Independență energetică pentru un mic raion de pe malul Prutului

Numai că secțiunea Iași-Ungheni inaugurată acum se opreșete în raionul de peste Prut. Marile centre urbane și industriale dein Republica Moldova (Chișinău, Bălți) nu sunt conectate la acest gazoduct. În aceste condiții, prin conducta Iasi-Ungheni nu va fi livrat decât circa 5-10% din consumul de gaze al Republicii Moldova, adică un volum care poate acoperi consumul raionului Ungheni și al celor invecinate.

Așadar, inaugurarea secțiunii Iasi-Ungheni nu ferește deloc Republica Moldova de riscul unei întreruperi a furnizării de gaze de către Gazprom.

Pentru construirea sectiunii cu adevărat importante Ungheni-Chisinau, de circa 100 de km, este necesară o finanțare de circa 70 de milioane de euro. Mai este necesară construirea unei stații de compresoare în România, pentru că actuala presiune a gazelor este prea mică. Iar toate acestea nu rezolvă problemă, pentru că actuala companie care are monopol în Republica Moldova pentru distribuția gazelor este deținută de Moldovagaz, la rândul ei controlată în proporție de 51% de Gazprom.

Tudor Copaci, viceministru al Economiei la Chișinău, arată că este necesară crearea unei noi companii de transport al gazelor, care să încheie contracte cu Transgaz, din România, pentru a nu depinde de Gazprom.

Iar problema aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova mai ține și de prețul acestora. În acest moment, oficialii de la Chișinău spun că Gazprom oferă gaze la 365 de dolari mia de metri cubi, în timp ce Bucureștiul poate livra gaze la circa 300 de dolari mia de metri cubi.

Pentru această iarnă, care va fi marcată de consecințele crizei din Ucraina, Republica Moldova rămâne dependentă de Gazprom. Cât privește declarațiile ministrului de Extrene de la Chișinău, Natalia Gherman, cum că în caz că Rusia oprește robinetul, se va putea apela la rezervele Ucrainei, președintele Centrului de Eficienţă Energetică de la Chişinău, Ruslan Surugiu, este sceptic, pentru ca Ucraina are probleme uriașe în a-și asigura consumul intern, livrările din Ruisia fiind sistate încă din luna iunie.

Guvernul de la Chișinău să pregătească societatea pentru momente dificile

”În cazul în care vom avea pe tot parcursul iernii lipsă de gaze, respectiv de pe acum trebuie semnate contracte pentru furnizorii de păcură care să asigure livrarea păcurii pe timp de iarnă în caz că se termină stocurile, pe care la moment din păcate nici nu le avem. Din păcate, pentru consumator această opţiune este mult mai scumpă decât cu gazele naturale, cu aproximativ 50%, dar acesta este costul conflictului din regiune. Deci, este o situaţie de forţă majoră. Cât îi priveşte pe ceilalţi consumatori, şi anume oamenii care sunt conectaţi la sistemele de gaze, ei trebuie cumva să se pregătească, să se gândească la o altă sursă de încălzire pe timp de iarnă şi aici probabil că guvernul deja trebuie să vină cu o campanie de informare. Nu trebuie să sperie societatea, dar s-o pregătească pentru momente destul de dificile”, este avertismentul lui Surugiu, exprimat intr-un interviu pentru Europa Libera.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.