Îl întreabă cineva pe dl. Zelenski ce a vrut să spună în 2020 despre Bucovina?

La ora cînd apar aceste rînduri, probabil că întreaga țară freamătă în așteptarea discursului „istoric” ținut de Volodimir Zelenski în fața parlamentarilor români care și-au dorit din toate inimile să-i audă vocea în sala de ședințe a Camerei deputaților.

Există, totuși, un risc. Dacă Zelinski, așa cum a făcut în toate celelalte împrejurări asemănătoare, ne va certa că nu facem presiuni pe NATO pentru a interveni împotriva armatei Rusiei? Sau, dacă ne va cere să participăm la operațiunea „No-fly zone”, ne ducem sau nu?

De ce pun aceste întrebări incomode? Foarte simplu. Pentru că aș vrea ca politicienii români să-și fi dorit ca Zelenski să li se adreseze tocmai pentru a-i putea da niște răspunsuri ale noastre, ale românilor, nu doar așa, să fie și ei băgați în seamă de eroul zilei.

Asta aș vrea eu, deși, așa cum se anunță, discursul lui Zelinski este doar un prilej pentru ca tripleta CÎȚU, CIUCĂ și CIOLACU să se bage în această poză, la fel cum a făcut Ion Iliescu în anii ’90 cu Michael Jackson! Spre deosebire de celelalte parlamente în care a vorbit dl. Zelenski, unde cineva i-a dat pur și simplu cuvîntul, la noi se anunță adevărate discursuri ale tripletei Cîțu-Ciucă-Ciolacu, fiecare vorbind cîte trei minute, adică au împreună tot atîtea cîte are dl. Zelenski.

Nouă minute! Timpul se va opri în loc, cum ar fi scris Silviu Brucan în „Scânteia” sau Nicolae Manolescu în „Lupta de clasă”. Poate că ironia noastră ar fi fost estompată dacă acest discurs „istoric” al lui Zelenski n-ar veni exact a doua zi după ce președintele Ucrainei a ținut un discurs la… cea de-a 64-a ediţie a premiilor Grammy, desfășurată la MGM Grand Garden Arena din Las Vegas, unde s-au acordat premiile anuale în domeniul muzicii! N-a reușit să țină discursul la Premiile Oscar, iată că l-a ținut la Premiile Grammy.

Ce mai înseamnă acum discursul din Parlamentul României? Nimic sau foarte puțin. Mîine-poimîine îl vom auzi pe Zelinski la „Simfonia lalelelor” de la Pitești sau la „Sărbătoarea trandafirului” de la Arad. Invitat ca vestitul Tzancă Uraganul.

Dacă va dori vreun parlamentar să ia caimacul acestui moment, îi oferim aici un subiect excepțional, de-a dreptul „istoric”. L-ar putea întreba pe dl. Zelenski, cu cea mai mare dragoste, de ce pe pagina oficială a Președinției Ucrainei este de doi ani încoace acel discurs în care domnia sa spunea:

În urmă cu exact 101 ani, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statului ucrainean și a luptei de eliberare națională.

Visurile pentru care au trăit și au murit cei mai buni fii ai Ucrainei s-au împlinit”. Acesta este un citat din Actul Zlukî, care a anunțat reunificarea într-un singur stat independent și a fost proclamat în mod solemn de către liderii UNR și ZUNR, pe 22 ianuarie 1919, în Piața Sofia din Kiev.

În toate colțurile Ucrainei, acest lucru a fost întîmpinat cu entuziasm și inspirație: în sfîrșit a existat șansa de a construi o țară unită și independentă. Din păcate s-a pierdut. Ambițiile politicienilor i-au împiedicat să atingă adevărata unitate de stat. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte.

Curînd, UPR a părăsit Kievul sub presiunea bolșevicilor, cea mai mare parte a teritoriului Galiției a fost ocupată de trupe poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români (s.n.) iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia”.

Nu merităm și noi un răspuns în compensație pentru „istoricul” discurs? În acest sens, iată cum apare textul lui Zelenski pe pagina sa oficială de Președinte al Ucrainei:

Pentru cei care vor să audă și să vadă acest discurs din 20 ianuarie 2020 cu ocazia Zilei Unității și Libertății Ucrainei, le indicăm link-ul de pe Youtube:

Slava Ukraini!”, dar și „Slavă României!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Ion Spânu 1818 Articole
Author

20 de Comentarii

 1. Din pacate, nu va putea NIMENI sa-l intrebe NIMIC pe Zelenski, toata paranghelia (discursul isteric … pardon, istoric !) se va desfasura ca un monolog, omu’ trebuie sa-si spuna minciunile si sa-si faca numarul si nimeni sa nu-l intrerupa cu „prostii” si „nimicuri” ! Ce, cind Caramitru desfasura monologul lui Hamlet, il intreba cineva ceva ? Eu unul de abia astept sa vad „Corul sclavilor”, toti parlamentarii romani (bleahhh !) in picioare aplaudind in delir si aproape ajunsi la orgasm prostiile clovnului de la Kiev !

 2. Jelenski un om care nu valoreaza nici macar cit doua cepe degerate ,care nu merita sa i se mai dea nici-o atentie !

 3. Indiferent ce a spus în 2020, viața i-a arătat cine îi sunt prietenii și dușmanii.

 4. Se adresează muritorilor Însuși Jesus Zelensky!

  Ssst!
  Smerenie și pioșenie în fața noului Messia!

 5. Un jeg corupt dovedit!
  Dovedit de americani acu 2-3 ani, aceeași care neagă azi.
  Ți-e greață , suntem niște păpuși manipulate ordinar

 6. „Domnul” Zelenski ?
  Măscăriciul ăla trădător?
  Mincinosul ăla?
  Jegul ăla șoroșizd?
  CRIMINALUL ăla?

  …să nu exagerăm….[Rumburak]

 7. Motto: De la sublim la ridicol este doar un pas!Atentzie!!! R.Moldova, poate aborda serios shi in interesul moldovenilor=romanilor soarta Bassarabiei shi a Bucovinei furate de bolshevici. Pot propune lui Zelensky (care eronat shi tendetzios invita pe ei sa atace Transnistria), sa preia el Transnistria (cu mari depozite de arme shi munitzie!!!) la schimb cu teritoriile furate. Asta ar fi o lovitura nu numai de imagine, dar shi o infringere militara a rushilor, ca prim pas de excludere a Rusiei din zona. Se va dovedi ca Rushii sunt propagandishtii pe aceasta problema, in ciuda acuzatziilor aduse Ukrainei ca detzin teritorii straine. Daca se va face pace, Rusia ca deobicei va shantaja cu aceasta problema inghetzata. Ukraina are nevoie in situatzia lor critica shi de vecini adevaratzi prieteni, care pot fi romanii, shi care au capacitatea de a dori shi ei o pace sincera cu ei, macar din acelashi motiv al pericolului rusesc. Trebuie incercata aceasta actziune diplomatica din partea R.Moldovei, care sigur va avea shi sprijin extern precum SUA, ce pot chiar coordona actziunea. R.Moldova este singura tzara din zona de conflict ca sa clarifice macar securitatea lor, shi in acelashi timp securitatea flancului estic al NATO. Deci, d-l Preshedinte Johannis poate discuta shi cu Preshedintele SUA in acest, care va fi aplaudat shi ca un fauritor de pace. Este o actziune, care ar aduce shi un premiu Nobel, shi de ce nu prevenii WW3. Daca ar fi fost Regele Mihai, sigur ar fi gindit la fel. Diplomatzia noastra are destula traditzie in a dori pacea in lume shi nu razboaie. O zi buna shi Nihil Sine Deo. Con P.S. Daca Ukrainienii o lalaie, mai ales ca in razboi numai cel care actzioneaza rapid poate invinge, atunci vor avea cum a mai fost in WW1, iluzia, ca sunt o tzara pe harta. Rusia este prea mare ca sa fie invinsa militar, shi trebuie mai mult shi cu credintza adevarata de creshtin ca sa actzioneze. Numai Alo!geniile nu rezolva conflictele inghetzate de semenii lor!!!

 8. Si de aceea … ORI Ukraina TREBUIE sa NE INAPOIEZE acele TERITORII Romanesti FURATE (prin RAPT caduc) in 1940 de catre URSS, si NEinapoiate ROMANIEI MARI de catre RSSukraina in 1941, 1945 si de catre asa zisa tarisoara numita ukraina din 1991 … !!!
  ORI … TREBUIE ca noi ROMANII sa ne RECUPERAM (prin LUPTA) acele TARAMURI STRAvechi ale ROMANIEI MARI (Bukovina si Herta) !?!

 9. Ucraina a fost ocupata de Romani in 1918 , dar Bunicul meu s-a nascut in 1882 , in Teritoriul Ucrainei , si a fost Roman , cum vine asta ? Probabil ca Romanii din Ucraina , sunt mai demult in Ucraina , innainte de a fi ocupata Ucraina de Romani . Daca privim o Harta Veche din 1918 , vedem ca Satele si Comunele din Ucraina , ca au Nume Romanesti .

 10. Domnule Spanu, daca ati adus vorba de pretentiile Ucrainei asupara teritoriilor romanesti, va semnalez faptul ca si imigratia ucraineana reprezinta un imens pericol venit din doua directii: 1. Mafia ucraineana va prinde radacini in Romania si 2. Ucraina va pretinde din nou ca zonele in care s-au asezat refugiatii ucraineni (migratie mascata) apartin Ucrainei, pentru ca acolo exista ucraineni. De aceea toti refugiatii ar trebui expulzati dupa cativa ani si ar trebui sa li se aplice si lor tratamentul aplicat de Elvetia refugiatilor sau azilantilor carora li se confisca averea pentru plata intretinerii lor pe perioada sederii in Elvetia. Cei care nu au avere vor trebui sa munceasca si sa-si acopere cheltuielile pe perioada sederii ca refugiat sau azilant. In schimb, Guvernul Romaniei acorda „generos” pe munca romanilor numeroase drepturi ucrainenilor si fec cheltuieli uriase pentru refugiatii ucraineni care dispun de averi enorme, pe seama muncii contribuabililor romani. De pilda le platesc de la buget tratamentele medicale in spitale private. Romanii nu sunt datori sa conserve din munca lor tot ce au furat ucrainenii la ei in tara, sa-si plateasca ucrainenii cheltuielile de sedere in Romania din banii lor nu pe seama bugetului de stat la care nu au contribuit cu un singur leu. Exemplul politicii Elvetiei ar trebui uramat, mai sunt si alte tari care aplica aceleasi politici ca si Elvetia.

 11. Bucovina a fost un TARAM STRAvechi GETO-DACIC, din antichitate si pana in sec. VI (secolul marilor migratii).
  Bucovina a fost romaneasca/moldoveneasca de la anul 1395, cand a fost eliberata (de Bogdan I) de sub dominatia ungurilor.
  Bucovina a fost rapita si ocupata de austrieci la anul 1775 … in urma pacii de la Kuciuk Kainargi.
  Bucovina s-a REalipit (de BUNAVOIE) de TARA MUMA-Romania, in anul 1918, in urma infrangerii austro-ungurilor in WWI.
  Bucovina a fost rapita si ocupata de URSS/RSS Ukraina … in urma Diktatului (CADUC astazi) R-M din anul 1940.
  Bucovina nu a fost REtrocedata Romaniei de catre RSSUkraina si Ukraina … nici in 1941, 1945, 1991.
  Bucoviana ESTE OCUPATA si DETINUTA si astazi – in mod ILEGAL de catre Ukraina – in urma Diktatului R-M (CADUC insa) din 1940!

  Ukraina … nu a fost niciodata detinuta (in intregul ei) de catre romani .

 12. Explica Editat Zelensky shi altzii care il sustzin: Trebue sa exterminam toate minoritatzile care inca traiesc in U-Kraina. Majoritatea lor sunt Rushi dar shi Romanii, Maghiarii, Evreii, etc. trebue Editat shi ei.

 13. Domnule Spinu – pentru mai putin din ce ati scos in acest articol ,referitor la ce a spus Zelenky despre romani sunt cenzurat pe forumul „Cotidianul ” . Ma intrb : Se aplica si aici dubla masura ? Cind am aratat ca Zelensky a spus ca Romania a cucerit Bucovina , am fost cenzurat . Istoria am invatat-o de la bunii mei ,bucovineni. Chiar daca pe cale orala ,era mai mult decit istoria de la scoala ,aia a lui Mikhail Roller .Fintina Alba si deportarile in gulagul siberian ,nu ma vor face sa tac . Oricit ar vrea cenzorul acestui forum , pe care eu il numesc : Coco Chanel .Sper sa nu-si caute si el prin Siberia ,rudele ca mine .Cu stima .

 14. Repetiţia este mama învăţăturii: ROMÂNII SUFERĂ DE UITARE!
  La una din televiziuni fosta purtătoare de cuvânt a lui Zelenski a fost intrebată cum a reuşit să reziste nu ştiu câte zile fără apă, mâncare şi adăpost. Eu aş fi întrebat-o altceva:
  FĂ NESIMŢITO, DUPĂ CE ANI DE ZILE, DE SUB UMBRELA PREŞEDINŢIEI UKRAINIENE, AI ÎMPROŞCAT CU NOROI ROMÂNIA, CUM AI AVUT ÎNDRĂZNEALA SĂ TE REFUGIEZI ÎN ŢARA NOSTRĂ? NESIMŢITO, AFARĂ CU TINE DIN ROMÂNIA!
  (deoarece nu pot numi postul TV şi nici posta link-ul, se poate verifica monitorizarea TV de astăzi)

  Problema românilor este uitarea – UITĂ FOARTE REPEDE! Au uitat ce le-a făcut Băsescu şi acum îi plâng de milă netrebnicului. Au uitat ce le-a făcut Boc şi acum a ajuns „piesă” importantă în PNL – LOCUL LUI BOC ERA LA DNA! SĂ SCRIE SUTE DE PAGINI ÎN CARE SĂ POVESTEASCĂ CE-A FĂCUT CU BANII PE CARE LENUŢA I-A ADUS LA PARTID! CĂCI NIMIC NU S-A MIŞCAT ÎN PDL FĂRĂ DE ŞTIREA LUI BOC ŞI A LUI BĂSESCU! BÎÎÎÎÎ NESIMŢITULE, BÎÎÎÎÎÎ LOVITULE CU OUL ÎN CAP, AI UITAT CUM L-AI SUSŢINUT PE SATANICUL CÂŢU? ACUM TE-AI SUCIT? ÎL SUSŢII PE CIUCĂ? RUŞINE SĂ-ŢI FIE ŞANTAJABILULE! AFARĂ CU TINE DIN PNL, ORDINARULE! AFARĂ CU VOI DIN PNL, BĂSIŞTILOR NEMERNICILOR! AŢI DISTRUS PARTIDUL, ŞANTAJABILILOR!

 15. Este o rusine pt. toti romanii care au impresia ca sint mari patrioti si iubitori de tara ,in schimb nu a luat in considerare ce a afirmat Jelenski legat de Bucovina si acum ne tavalim cu totii ca sa le dam ajutor acestor nemernici de la care am avut de suferit foarte multi ani.Uitam foarte repede si avem impresia ca ne iubim tara dar nu este adevarat,altfel nu am fi lasato sa-si bata joc sacalii astia de politicieni romani joc de ia si sa o vinda bucata cu bucata strainilor.Acum tot noi sintem de acord sa livram arme si munitie Ukrainei inconstient o facem si nu ne dam seama ca asta ar putea sa ne coste pe toti linistea si pacea in Romania.Cu rusii niciodata nu trebue sa ne punem fortele pt. ca stim foarte bine ce am patit de fiecare data de la ei.

 16. Zelenski a uitat să mai zică și ca romanii au ocupat Basarabia în 1918 (o revendicau și pe aia), Maramuresul, iar în 1859 Moldova Apuseană.Se stie ca ucrainenii, dar si rusii consideră Moldova întreaga ca aparținând patrimoniului teritorial ucrainean și pt.rusi rus, căci rusii consideră Ucraina ca fiind teritoriu rusesc.Asta pt.ca pe vremea Rusiei halicuene5, desprinsă din Rusia Kieveana, după destrămarea acesteia, Moldova făcea parte2din Rusia haliciana (Principalul de Halici).Apoi a venit invazia tataro-mongola de la 1240-1241 si timp de peste 100 de ani, Moldova a aparținut tătarilor din Hoardă de Aur, pt.ca abia în a doua jumătate a sec.XIV să se creeze statul Moldova.Ucrainenii pretind un drept istoric pt.ca halicienii au ocupat vremelnic Moldova.Nu e clar însă ce drept ar avea ei de a se declară succesori si halicienilor.Nu exista o nație ucraineană atunci.Era marea natie slavo-rusa.

 17. @malefecent
  Moldova istorică ca stat, de la marca de apărare condusă de Dragoș și apoi la statul independent feudal al Mușatinilor, nu are nimic de-a face cu Principatul de Halici. Nu există niciun document în acest sens. A fost un stat feudal și apoi modern românesc aproape 800 de ani, ce treabă să aibă cu Ucraina sau Rusia? Sunt aceleași minciuni imperialiste rusești, pe care le auzim și le vedem și în cazul invaziei din Ucraina de acum. Minciuni gârlă la Moscova pe toate canalele, purtătoare de cuvânt pusă capră și apoi trimisă beată să mintă fără să clipească, și sute de mii de soldați băgați cu armate întregi de tancuri în state străine, să le elibereze de naziști și drogați. Asta este Rusia azi.

 18. Zelinsky acest gunoi politic care a distrus Ucraina vrea sa distruga Europa

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.