Învierea Domnului ca o înmormântare a bunului-simţ

În ţara noastră, Învierea Domnului a atins cote de o indecenţă destul de greu de ignorat. Mă tem că am vulgarizat peste măsură momentul ce stă în chiar centrul religiei noastre de creştini. Am lăsat ca lucrurile să meargă mult prea departe. Mitocănia, prostul gust, prostia şi marketingul au năvălit de peste tot şi riscă să transforme Învierea într-un soi de blasfemie ortodoxă. Nu este rostul meu să apăr Biserica de o asemenea boală. Dar când întâiului stătător al BOR îi place prea mult să vorbească în faţa camerelor de luat vederi şi a snopului de microfoane, atunci socot că lucrurile trebuie subliniate chiar şi de un ziarist. Pastorala mitropolitului Laurenţiu Streza a fost ca un strigăt de durere, poate printre puţinele judecăţi morale ale Bisericii Ortodoxe Române privitoare la mass-media. Demersul răspicat al sibianului a intervenit într-o vreme în care până şi biserica din care face parte este unul dintre mogulii mediei româneşti. Trebuie spus că judecăţile mitropolitului de Ardeal sunt curate şi drepte. N-a greşit cu nimic. Demersul său îl aşază între curajoşii apărători ai credinţei într-un veac dominat de excesele mediatice. Din păcate, discursul său are mai mult o valoare scrisă. Citit la microfoane, interpretat prost, a sunat ca o compunere stângace bâlbâită în faţa mulţimii de un preot fără glas.

Şi totuşi, semnalul mitropolitului Streza, luat la puricat sau chiar în derâdere de nenumăraţi netoţi, pune un punct mare pe un adevăr dureros. Decăderea televiziunilor vine din inflaţia posturilor de ştiri (cele mai multe încropite în scopuri de promovare electorală). Dar şi din diluarea profesiei de ziarist. Toată gâsca şi tot prostul scapă nepermis de uşor pe micul ecran sau în paginile ziarelor. De radio, ce să mai vorbim! Incultura are o greutate zdrobitoare în penibilul dezbaterilor chiar şi atunci când este vorba de miracolul Învierii. La urma urmelor, o discuţie despre Paşti cu Gigi Becali împinge doza de comic chiar şi asupra Învierii. Dar minimalizarea sărbătorii vine din alte părţi. Oamenii de bine, gen Camil Roguski, doctor în stilul de viaţă al lui Nicolae Ceauşescu, Monica Tatoiu sau alţi interpreţi de momente solemne, nu fac decât să împacheteze şifonat solemnitatea. Să nu mai vorbinm de politicieni. Caraghiosul de Gheorghe Flutur, cel care s-a dus cu traista la Ierusalim pentru a se arăta ca mândrul cărăuş al Luminii Sfinte în Moldova, este cel mai bun exemplu. Prostul gust, lipsa de bun-simţ, fălcile tremurând de bunăstare în stil Pinalti, ostentaţia cu care a încercat să folosească Învierea în scopuri politice ar trebui să-l măture pentru totdeauna din viaţa publică. Mult mai înţeleaptă mi se pare absenţa lui Traian Băsescu de la spectacolul de pe litoral. Circul aducerii luminii pe mare, contrafăcut, comic, menit a pune în valoare doar aspiraţiile actoriceşti neîmplinite ale lui Teodosie Snagoveanu, ar trebui şi el drastic sancţionat de Biserica Ortodoxă Română. Altfel ne vom trezi că mâine-poimâine vom avea o Înviere regizată într-un sediu de partid sau într-un teatru sau chiar într-un studio tv, o lumină adusă cu tancul într-o unitate militară, cu barca de primari în satele pescăreşti şi cu jeep-ul de consilieri credincioşi în cătunele de pe vârful muntelui.

Tot acest ”marketing religios” ar trebui oprit de către Sfântul Sinod (căci apetitul actoricesc al Patriarhului este totuşi destul de greu de ţinut în frâu!). Şi păstrat la mare distanţă de televiziuni. Ele ar fi cele dintâi chemate să difuzeze programe în limitele canoanelor bisericeşti şi ale bunului-simţ. (Poate că membrii CNA în loc să numere caii verzi de pe pereţi vor veghea şi la păstrarea valorilor ortodoxiei!) Altfel vom ajunge ca Sărbătoarea Învierii să semene şi chiar să se transforme într-un carnaval comic prilejuit de înmormântarea bunului-simţ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.