Iohannis: Există două Românii, una a cetățenilor și una a lui Ponta?

Președintele Klaus Iohannis l-a criticat dur marți seară pe premierul Victor Ponta după votul din Camera Deputaților în cazul urmăririi sale penale, acuzându-l pe primul-ministru că „a sacrificat” interesul țării pentru interesul propriu.

Iohannis a declarat că Ponta a avut la dispoziție trei variante în cazul urmăririi penale, dar a ales „cea mai proastă variantă”: „s-a folosit de influența pe care o are ca premier și a solicitat majorității parlamentare să nu încuviințeze urmărirea penală”.

„Premierul a avut la dispoziție trei variante de reacție. Prima, cea mai bună și onorabilă, ar fi fost demisia și să se pună la dispoziția justiției. A decis să nu o facă. A două variantă este să își convingă colegii să încuviințeze urmărirea penală, să se pună la dispoziția procurorilor și să dovedească practic că e nevinovat. Dacă așa s-ar fi întâmplat probabil nici nu l-aș fi suspendat din funcție și cu siguranță s-ar fi găsit modalități de judecare cu mare celeritate pentru a lămuri foarte repede problema. Premierul nu a avut curaj să facă acest lucru. A ales a treia variantă, cea mai proastă, domnul Ponta s-a folosit de influența pe care o are ca premier și a solicitat majorității parlamentare să nu încuviințeze urmărirea penală. Parlamentul a executat ordinul. E o variantă foarte proastă, fiindcă acum domnul Ponta nu mai poate demonstra nimănui că a avut dreptate și, mult mai grav, se creează o imagine negativă despre România, despre democrația românească”, a afirmat președintele.

Principalele declarații ale lui Iohannis:

Astăzi este o zi tristă pentru democrația din România.

O zi tristă pentru milioanele de cetățeni care cred în valorile democratice, care doresc o politică făcută cu responsabilitate, integritate și onoare.

Să distrugi instituții și principii pentru a salva cariera unei persoane este inacceptabil într-o democrație.

Am văzut cu toții că procurorii DNA îl acuză pe premier de fapte penale. Am văzut de asemenea că premierul se declară nevinovat.

Nici Parlamentul, nici eu, nici dumneavoastră nu putem stabili cine are dreptate.

Singurii care sunt calificați sunt judecătorii. Dar pentru asta trebuie să ajungă în fața instanței.

Premierul a avut la dispoziție trei variante de reacție. Prima, cea mai bună și onorabilă, ar fi fost demisia și să se pună la dispoziția justiției. A decis să nu o facă.

A două variantă este să își convingă colegii să încuviințeze urmărirea penală, să se pună la dispoziția procurorilor și să dovedească practic că e nevinovat.

Dacă așa s-ar fi întâmplat probabil nici nu l-aș fi suspendat din funcție și cu siguranță s-ar fi găsit modalități de judecare cu mare celeritate pentru a lămuri foarte repede problema.

Premierul nu a avut curaj să facă acest lucru.

A ales a treia variantă, cea mai proastă, domnul Ponta s-a folosit de influența pe care o are ca premier și a solicitat majorității parlamentare să nu încuviințeze urmărirea penală. Parlamentul a executat ordinul.

E o variantă foarte proastă, fiindcă acum domnul Ponta nu mai poate demonstra nimănui că a avut dreptate și, mult mai grav, se creează o imagine negativă despre România, despre democrația românească.

Domnul Ponta a ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu.

Din acest motiv am spus că e o zi tristă pentru democrația din România.

Ce să înțeleagă un cetățean simplu? Că oricine e acuzat de o faptă penală poate fi cercetat și judecat, dar premierul nu, pentru că dispune de majoritate parlamentară.

Ce să înțeleagă un simplu ales local, că el poate fi cercetat și judecat, dar premierul nu.

Ce să înțeleagă un simplu parlamentar, că el poate fi cercetat pentru conflict de interese, dar premierul nu, pentru că dispune de majoritate parlamentară.

Ce să înțelegem cu toții de aici? Există două Românii, una a oamenilor simpli și una a domnului Ponta?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.