Ion Izaguirre spală obrazul lui Quintana

Greu, foarte greu, pe ploaie, pe vânt, pe arșiță, înfruntând piscurile Pirineilor și ai Alpilor, dar și vertiginoasele coborâri, Turul Franței, ediția 2016 se apropie de Paris, punctul terminus al acestei fabuloase aventuri pe două roți.

Penultima etapă, Megeve – Morzine, 147 km, a cam limpezit lucrurile în clasamentul general, Chris Froome se va încununa cu laurii competiției, francezii vor jubila că omul lor, Romain Bardet, va veni pe locul doi, iar Nairo Quntana trebuie să se declare mai mult decât mulțumit cu locul trei, prins abia în finalul penultimei etape. Sigur că da, ultima cursă poate aduce și surprize, dar specialiștii consideră că s-au jucat toate cărțile și mari modificări nu mai sunt posibile.

Până să relatăm întâmplările acestei etape, să trecem în revistă datele tehnice: două cățărări de categoria întâi, Col de Colombiere și Col du Ramaz, și una specială, Col de Joux Plane, plus coborârile, foarte lungi, cu multe viraje extrem de periculoase dată fiind ploaia care a căzut mai tot timpul.

Încă din start se instalează în fruntea cursei un grup de 30 de rutieri care lasă plutonul la 7 minute. Printre evadați I. Izaguirre, J. Pantano, V. Nibali, J. Alaphilippe, R. Costa, R. Kreutziger și, surpriză, P. Sagan, care voia, probabil, să-l ajute pe Kreutziger pentru ajurorul dat de-a lungul etapelor. Nu a prea reușit.

În grupul evadaților încep atacurile, mai ales după cățărarea de la Col du Ramaz, și în fruntea cursei au rămas doar șapte rutieri. Între timp, plutonul recuperează și vine, fără să forțeze, la 5 minute. Până să se ajungă la cea mai importantă ascensiune, cea de la Col de Joux Plane, T. De Gendt își încearcă norocul, se desprinde și ia un avans de aproape 30 de secunde, dar este anihilat de J. Pantano și J. Alaphilippe. De Gendt rămâne și cei doi încep o foarte disputată cursă. Vine din spate și V. Nibali, apoi și I. Izaguirre, Alaphilippe cedează și bătălia se poartă în trei pe pantele abrupte ale ultimei cățărări. De-acolo, din vârf, începe o coborâre nebună, cu 70 km pe oră, pe un asfalt ud și lucios ca o oglindă. O greșeală, cât de mică, poate fi fatală! Mai stâpân pe sine, mai tehnic și mai curajos se arată a fi Ion Izaguirre, care trece primul linia albă a finişului, victorie pentru el, pentru Spania şi pentru Movistar, echipa lui N. Quintana. O menţiune specială pe Juan Rodriguez, poreclit şi Purito, care, la ultima sa participare în Turul Franţei, s-a desprins de pluton şi l-a devansat cu 30 de secunde, ceea ce i-ar asigura onorantul loc 10 în clasamentul general.

Clasamentul etapei

1. I. Izaguirre 04h 06` 45„

2. J. Pantano la 19„

3. V. Nibali 42„

4.J. Alaphilippe 49„

5. R. Costa 1` 43„

Clasamentul general

1. C. Froome 86h 21` 40„

2. R. Bardet la 04` 05„

3. N. Quintana 04` 21„

4. A. Yeats 04` 42„

5. R. Porte 05` 17„

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victor Nita 183 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.