Irlandezii vor plăti pentru prima dată apa de la robinet

Începând cu ianuarie 2015, irlandezii vor plăti, pentru prima oară, factura pentru apa curentă. Este una dintre reformele convenite împreuna cu FMI, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană încă din 2010, în vederea salvării economiei. Primele contoare de apă au fost instalate, iar primele facturi vor sosi începând cu ianuarie 2015.

Pentru a mai îndulci din această măsură, guvernul a stabilit că primii 30.000 de litri de apă consumaţi într-o gospodărie vor fi gratuiţi. La acest volum se mai adaugă încă 21.000 de litri de apă gratuiţi pentru fiecare locatar sub 18 ani. Preţul apei va fi de 4,88 euro pe mia de litri, adică circa 0,5 eurocenţi pe litru. Se estimează că factura medie pe un an va fi de 280 de euro.

Irlandezii nu au primit bine aceasta reformă. 30.000 de persoane au ieşit în stradă în cursul acestei săptămâni. Guvernul a fost criticat chiar şi pentru acordarea unor compensaţii, pentru ca de acestea nu vor putea beneficia circa 20.000 de şomeri pe termen scurt. În cele din urmă, executivul a rectificat dispoziţia.

Mişcarea Anonymous din Irlanda arată că facturarea apei de la robinet este un furt la care se dedă guvernul şi o măsura abuzivă. “A renunţa să semnaţi un contract cu Irish Water nu contravine legilor irlandeze. Orice om are dreptul de a utiliza aceasta resursă naturală. Nu trebuie să vă lăsaţi furaţi pentru nişte apă plină de neurotoxine”, se arată într-un mesaj transmis de Anonymous.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.