Moment de răscruce în relaţiile NATO-Rusia

Cu ocazia summitului NATO, care începe joi, în Țara Galilor, Alianța va lua măsuri pentru a-și consolida apărarea la frontiera estică și își va exprima sprijinul pentru Kiev, scrie Agerpres care citează Reuters.

Astfel, NATO se vede nevoită de criza ucraineană să efectueze cea mai radicală modificare de strategie față de Rusia de după încheierea Războiului Rece.

Într-un articol de opinie pentru The Times publicat joi, președintele american Barack Obama și premierul britanic David Cameron au scris:

„Ne întâlnim într-un moment în care lumea se confruntă cu multe provocări periculoase și dinamice. La est, Rusia a călcat în picioare regulile prin anexarea ilegală a Crimeii și prin trimiterea de trupe pe teritoriul ucrainean ce amenință și subminează suveranitatea unui stat național. La sud, există un arc de instabilitate ce se răspândește din Nordul Africii și Sahel spre Orientul Mijlociu”.

Cei care vor să opteze pentru o abordare izolaționistă pentru astfel de amenințări „nu înțeleg natura securității în secolul 21”, au scris ei. „Evoluțiile din alte părți ale lumii, în special în Irak și Siria, ne amenință securitatea acasă”, au explicat cei doi conducători.

La summit NATO unde participă 60 de şefi de stat şi de Guvern, liderii Alianței vor discuta despre criza din Ucraina cu președintele Petro Poroșenko. Ei ar urma să aprobe un pachet de ajutor cu fonduri de aproximativ 12 milioane de euro.

În cadrul unei vizite, miercuri, în Estonia, destinată reasigurării ţărilor baltice, preşedintele american Barack Obama a cerut Alianţei să susţină „fără ambiguitate” Ucraina şi să îşi „ia angajamente concrete pentru a ajuta la modernizarea şi consolidarea forţelor sale de securitate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.