Le Monde: Monica spăla vasele. Telefonul sună: „Sunt președintele Băsescu”

Corespondentul Le Monde în România, Mirel Bran, a scris următorul articol, publicat de cotidianul francez în ediţia de miercuri, sub titlul ”Monica Macovei, incomoda icoană a libertăților în România”.

Corespondent București. „Era în seara zilei de 25 decembrie 2004, iar mireasma bucatelor tradiţionale de Crăciun umplea căsuţa din Breaza, un sat românesc la poalele Carpatilor. Un singur zgomot a deranjat liniştea iernii, cel al unui telefon mobil care sună cu număr necunoscut, drept care Monica Macovei nu a răspuns. Era Crăciunul, care se face în familie, departe de agitaţia Capitalei”, începe jurnalistul de la Le Monde.

„Monica spăla vasele, telefonul sună din nou. Până la urmă răspunde. ‘Bună ziua, doamnă Macovei, sunt preşedintele Traian Basescu’, aude, la celălalt capăt. ‘V-am sunat că să va propun să preluaţi portofoliul Justiţiei’, mai spune vocea. Monica Macovei rămâne mută. ‘E o glumă?’ întreabă femeia. ‘Ştiu că v-am luat prin surprindere, dar am nevoie de un răspuns rapid, mâine trebuie să anunţ numele noului ministru al Justiţiei. Pot să va sun din nou într-o oră?’, mai spune Traian Basescu, după care închide.

Monica Macovei se apucă să sune la prieteni, la mama sa, care o sfătuiesc să accepte. Îi este teamă, dar telefonează. „Domnule preşedinte, nu ştiu ce să va răspund. Nu putem discuta pe această temă? – Sunt la birou, veniţi să vorbim. – Dar sunt la 100 de km de Bucuresti! – Sunt la birou, nu plec de aici, va aştept.’’

Vedetă a drepturilor omului

Câteva ore mai târziu, Monica se afla în faţa unui preşedinte în jeanşi. A câştigat alegerile promiţând românilor să scape ţară de corupţie. ’’Domnule preşedinte, dacă accept acest post, am nevoie de independenţă totală. Vreau puterea de a-mi alege echipa, de a evita presiunea partidelor – Veţi avea tot ce doriţi.’’ Preşedintele este gata să facă orice pentru a avea un guvern campion al drepturilor omului în România.

După ce şi-a obţinut diploma la Universitatea din Bucuresti, în 1982, Monica Macovei devine procuor, o meserie foarte sensibilă sub regimul comunist. În 1991, la doi ani după căderea Conducătorului Nicolae Ceaușescu, ea pleacă la Budapesta, unde obţine un master îndrept constituţional la Universitatea Europei Centrale. Mai multe stagii în SUA, la Birmingham şi Salzburg vin să completeze studiile tinerei magistrate, care este preocupată de problematica drepturilor omului.

În 1997 ea îşi abandonează meseria şi devie avocat al organizaţiei locale a Comitetului Helsinki. În cadrul comitetului de supraveghere a drepturilor omului, ea îi apară pe jurnalişti şi opozanţii regimului aparatcikului Ion Iliescu, cel care a înfrânt cuplul Ceaușescu. În 1999, Consiliul Europei o însărcinează să creeze un sistem judiciar în Kosovo. Doi ani mai târziu, îi încredinţează o altă misiune: să reformeze sistemul judiciar din Bosnia şi Herțegovina. ’’Cerbera’’ drepturilor omului devine o icoană în rândurile militanţilor.

Oferta preşedintelui face ca totul să se schimbe. ’’Nu am visat niciodată să fiu ministru, ideea îmi provoca teamă. Am plâns toată noaptea şi m-am întrebat cum o să facă faţă’’, spune doamna Macovei. Odată instalată la Ministerul Justiţiei, ea a recurs la o reformă radicală a sistemului judiciar.

Operaţiunea ’’Mâinile curate’’

Principalul obiectiv: combaterea corupţiei prin toate mijloacele, dând puteri maxime procurorilor şi garantandu-le independenţă totală. Sub noua conducere, Parchetul Naţional Anticorupţie, declanşează operaţiunea ’’mâini curate’’, care atinge personaje cheie din sferele înalte ale puterii. O revoluţie, într-o ţară în care oamenii politici erau de neatins. Aceştia reacţionează trecând la ofensivă. În ciuda sprijinului preşedintelui Băsescu, ministrul este eliminat din guvern în 2007.

Un an mai târziu, ea este numită ’’femeia anului’’ de caree Parlamentul European. Exilată din ţară să, ea este angajata de Foreign Office şi trimisă în Macedonia, pentru a pune în practică reformele în justiţie.

La începutul lui 2009, telefoul ei sună din nou. ’’Bună ziua Monica, îi spune preşedintele Basescu, care obţinuse un al doilea mandat de cinci ani. Uită de praful din Balcani. Îţi propun candidatură la alegerile europene. Vei apară România la Bruxelles.’’ Monica acceptă. Este aleasă şi devine eurodeputat. În România, în ciuda ostilităţii clasei politice, procurorii continuă operaţiunea ’’mâini curate’’.

Inamicul public numărul 1

Pe 20 iunie 2012 se produce un eveniment extraordinar. Fostul premier socialist Adrian Năstase este condamnat la doi ani cu executare în cazul unui dosar de corupţie. Contraofensivă clasei politice nu se lasă aşteptată. Pe 3 iulie, preşedintele Băsescu este destituit de alianţa socialiştilor cu liberalii. ’’Este o adevărată lovitură de stat’’, a spus atunci Monica Macovei. ’’Este timpul că românii să privească în faţa această realitate şi să se mobilizeze, altfel dictatura şi tirania se pot instala în orice moment.’’

După o interminabilă încurcătură instituţională, Curtea Constituţională decide că preşedintele destituit își poate relua atribuţiile până la finalul mandatului, în 2014. ’’Scopul acestei operaţiuni a era preluarea controlului justiţiei’’, afirmă eurodeputata.

Dar, la alegerile legislative de pe 9 decembrie 2012, coaliţia socialiştilor şi liberalilor obţine o victorie zdrobitoare împotriva partidului de centru-dreapta al domnului Băsescu. Monica Macovei este declarată inamicul public numărul unu. USL depune o plângere penală împotriva ei, acuzând-o de ’’calomnie şi subminarea economiei naţionale.’’

Ea trăieşte departe de politică, în apartametul ei de două camere din Bucuresti, cu fiul ei de 18 ani. Această mamă divorţată nu a părăsit apartamentul modest nici în perioadă în care a fost ministru. La 54 de ani, ea are impresia că pleacă de la zero. ’’Poate e paradoxal, dar cu cât sistemul de care mă lovesc este mai dur, cu atât mă simt mai puternică. De fapt, lupta îţi dă putere.’’ Un domeniu în care ea excelează’’, se încheie articolul publicat de Le Monde , în secțiunea International, Le Monde Geo et Geopolitique.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.