Livările de gaze rusești către România se reduc și în următoarele zile

Livrările de gaze din Federația Rusă către România vor fi reduse cu 9% sâmbătă și cu 5% duminică, după ce vineri România a primit cu 5% mai puține gaze de import, a declarat vineri ministrul Delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-o conferință de presă.

„Aseară (joi seară — n.r.) Transgaz a fost informat de dispecerul balcanic al Gazprom de la Sofia că livrările de gaze către România vor fi reduse cu 5% astăzi (vineri — n.r.), cu 9% mâine (sâmbătă — n.r.) și cu 5% duminică. Aceste cantități sunt absolut nesemnificative”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, Transgaz a cerut celor de la dispecerul Gazprom o explicație.

„Până acum Transgaz nu a primit niciun răspuns oficial. Însă nu este ceva care să ne surprindă, pentru că vorbim de ceva luni că acest lucru se va întâmpla”, a adăugat Nicolescu.

Acesta a mai spus că vineri consumul național de gaze a fost de 16 milioane de mc. iar producția internă de aproximativ 31 milioane mc.. Importurile ar fi trebuit să se ridice la 0,2 milioane mc.

Ministrul a mai amintit că anul acesta au fost luate măsuri importante pentru ca populația să nu fie afectată de situația de la granița de Est a României. El a amintit de extinderea capacității depozitului de gaze de la Urziceni și de o măsură adoptată de Guvern în aprilie care a permis producătorilor interni să-și majoreze producția.

„Astfel că exclud orice fel de risc pentru la iarnă în alimentarea cu gaze a populației”, a subliniat Nicolescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.