Londra, cu mâna-ntinsă

Aseară, o petiție online care cere un nou referendum strînsese deja 2,3 milioane de semnături! Abia acum – the day after – cei care au votat pentru ieșirea din UE înțeleg ce se întâmplă de fapt și care sunt consecințele votului lor aventuros. A fost un vot dat împotriva aroganței Londrei, nu împotriva UE. Ei spun deschis acum că au votat în necunoștință de cauză. De votat nu se votează rațional nicăieri, se votează pe emoții, pe instinctul de conservare și mai ales pe frică. Frica de cei care vin în căutare de lucru în UK în acest caz.

Un comentariu, aseară, la BBC arăta că nimeni nu își asumă BREXIT-ul. De la simpli trecători până la liderii campaniei pentru ieșirea din UE, ca Nigel Farage și Boris Johnson (ascuns pe undeva, de negăsit ). Nigel Farage, un fanatic al ieșirii din UE, a recunoscut că propaganda dusă de partizanii lui pentru LEAVE a fost mincinoasă. E vorba despre cele 300 de milioane de lire sterline care s-ar duce săptămînal în țările UE pe asistența socială.
Farage a cerut repetat ca acești bani să fie alocați spitalelor din UK. Cifra a fost total imaginară, a recunoscut Farage pe un canal tv. Chestia e că a avut un impact puternic, popularizat de clipuri și a contribuit cu milioane de voturi la zestrea de 17 milioane de voturi primite de partizanii LEAVE. A fost o propagandă mincinoasă bazată pe scorneli cinice. Așa s-a jucat soarta UK și a UE!

Cert este că am descoperit la 23 iunie cîte realități obscure se ascund în UK. Provinciile – Irlanda de nord, Țara Galilor, Anglia, Scoția – au votat diferit. Cum rămîn ele în continuare împreună!? Cei cu 2% în plus îi țin prizonieri pe ceilalți. UK s-a tăiat în două ca maioneza. O jumătate o detestă pe cealaltă. Unii pro, ceilalți contra.

Daca te uiți, UK a votat pe categorii, sociologic vorbind. Tinerii au votat REMAIN. Vîrsta a treia, pentru LEAVE. Destui nu își mai vorbesc în familie, între generații, cum comenta aseară un jurnalist tot la BBC. Tinerii sunt frustrați că părinții și mai ales bunicii lor le-au hotărit viitorul altfel decît și-ar fi dorit ei. Se spun cuvinte grele. Se fac reproșuri. Ruralul s-a despărţit de urban. Orașelele mari de cele mici, orașele bogate de cele sărace, cu procente ridicate de șomaj.

Economic şi social găsim aceeași fragmentare. Este întâi o lume săracă (sărăcie în termeni UK) trăind în nesiguranța zilei de mâine, cu meserii necompetitive: Sunt britanici îngrijorați de forța de muncă debarcată din Europa. Aceștia au votat pentru ieșirea din UE.

Întrebarea este dacă localnicii îi vor înlocui pe străinii alungați în caz că se va cere acest lucru (mă îndoiesc). Asta pentru muncile necalificate, prost plătite, dar și pentru joburile calificate. Un medic, un IT-ist, un expert financiar nu se naște peste noapte. Și de unde îl iei!? Tot din afara UK! În plus, foarte puțini britanici doresc să curețe orașele de gunoi noaptea. Tot atît de puțini doresc să facă pe instalatorii, să întindă asfalt, să tragă la greu în construcții. Mai nimeni nu vrea să spele vase în restaurante (pline cu turiști europeni de altfel ) și nici să îngrijească bătrîni sau să facă munci umile prin spitale.

Pentru asta și-au deschis granițele în urmă cu câțiva ani, nu din generozitate și sentimente pro-europene. Aroganții britanici îi dispreţuiesc de regulă pe europeni, nu de azi de ieri.
Realitatea este că UK are un mare deficit de forță de muncă, necalificată și calificată – mai ales tânără. Populația UK este îmbătrânită și nu poate susține economia britanică.

Politicienii – ca peste tot – au ținut un dublu limbaj în toți acești ani. Pe de o parte, au încurajat imigraţia la cererile insistente ale antreprenorilor care au nevoie de milioane de brațe de muncă. Pe de alta, s-au arătat public deranjați de prezența străină. Au cochetat cu populismul şi naționalismul prea ușor, de dragul voturilor.

Acum, că Marea Britanie s-a întors la britanici – cum a cerut sloganul partizanilor LEAVE – rămîne de văzut ce vor face cu ea! S-ar putea să ajungă repede o țară de mîna a doua, cum spunea un trecător intervievat aseară pe o stradă din Londra.

stelian-tanase.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.