Mafiile imobiliare din Snagov, similare cu cele din Cluj

De la început, Ilfovul s-a detaşat ca fieful principal al marilor mafii imobiliare, devenind cu timpul stat în stat şi controlând o enormă parte a deciziilor guvernamentale, indiferent cine venea la „guvernare”. „Echipa” Bartolomeu Finiş, Dorin Cocoş, Adrian Petrache şi Alexandru Bittner au dictat cea mai mare parte a deciziilor Guvernului Năstase, echipa fiind preluată apoi incorpore şi de următoarele guverne, ajungând astăzi probabil cea mai influentă „reţea de interese oculte” din România.

Densitatea „locatarilor” din Pipera şi Snagov a permis Ilfovului să preia o mare parte a controlului asupra Bucureştiului, finanţând atât Puterea cât şi Opoziţia. Asta aşa, preventiv, când ar trebui făcută rocada la guvernare. Iar acolo unde lipsea vreo verigă, se completa cu finanţarea construcţiei unor noi partide de tip „balama”, utile în arhitectura de interese, exemplu cel mai concludent fiind UNPR, la suprafaţă partidul lui Oprea, dar în adâncimi profund legat de interesele clanului imobiliar din Ilfov.

Arestările recente ale primarilor din Snagov şi Jilava precum şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Ilfov a declanşat o uriaşă panică în „reţea”, similară cu arestările de la Cluj. Paralelismul „imobiliar” între Ilfov şi Cluj este uriaş, ambele zone operând pe un model similar, vezi cazul „Tower” sau mai recent în desfăşurare afacerea cartierului Lomb…

În ceea ce priveşte Snagovul, recentele arestări pot însemna descâlcirea unor afaceri începute pe vremea guvernării Năstase, continuate cu succes în perioada Tăriceanu şi definitivate în era Băsescu.

Cotidianul.ro face o serie de spicuiri din presa anilor 2004-2010. Preventiv, poate DNA a rătăcit dosare

Iată principalele subiecte

O mare parte din Parcul Snagov ar putea ajunge – la un preţ subevaluat – în proprietatea omului de afaceri Alexandru Bittner, „secondat” de pesediştii Viorel Gheorghiu şi Gabriel Oprea, acuză viceprimarul comunei Snagov, Florin Matei.

Viceprimarul din Snagov, Florin Matei, a declarat că persoane importante ar fi determinat scoaterea la vânzare a celor 13,5 ha de teren: Alexandru Bittner (un apropiat al familiei expremierului Adrian Năstase, despre care gurile rele spun că s-ar fi repoziţionat către cercuri de afaceri pro PD si pro Băsescu) şi Viorel Gheorghiu (ex-deputat PSD).

Sorin Roşca Stănescu (SRS), directorul ziarului „Ziua”, a cumpărat de la Primăria Snagov, cu largul concurs al primarului şi al consilierilor locali, unul dintre cele mai râvnite terenuri din comuna de lux aflată în apropierea Capitalei. Tranzacţia a fost făcută pentru 7 milioane de euro, deşi valoarea reală era cel puţin dublă. O afacere în care sunt implicaţi politicieni din patru partide i-a adus lui Sorin Roşca Stănescu câteva hectare de teren în Parcul Snagov, la preţ subevaluat.

Întrebat de ce nu a acţionat în instanţă RAAPPS pentru a recupera terenul fermei Vlăsia, edilul Apostol Muşat a explicat că directorul Cristian Vlaicu i-a propus să facă un protocol pe care să-l propună ca proiect de hotărâre de guvern. „Când am fost la regie să facem protocolul, juriştii RAAPPS au spus „Stop! Ne încurcă hotărârea guvernului Năstase de concesiune”. În mod normal, primăria are dreptul la 340 ha din suprafaţa deţinuta de regie”, a adăugat Apostol. Acesta nu a spus însă de ce trebuie să stea după directorul RAAPPS, în condiţiile în care legea era de partea sa.

Interesele de afaceri ale primarului din Snagov cu baronii de Ilfov sunt dublate de trainice legături de rudenie. Astfel, primarul Apostol Muşat este cumătru cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov, Bebe Ivanovici. Acesta l-a cununat pe fiul primarului. La rândul său, primarul Muşat l-a cununat pe consilierul judeţean Gabriel Oprea. Pe de altă parte, Bebe Ivanovici este socrul fostului deputat PSD Viorel Gheorghiu, cel care şi-a înscenat furtul propriului autoturism pentru a încasa asigurarea. Gheorghiu este şi directorul Gaz Sud SA Snagov, firma care a primit numeroase lucrări de la Primaria Snagov.

Preluare din ftr.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.