Mărirea şi decăderea PNL Cluj

Demisia de vineri a liberalului Ioana Borza din Consiliul Local Cluj Napoca este vârful unui iceberg. Spre care cu repeziciune şi dramatic se îndreaptă PNL Cluj pe post de Titanic cu soarta deja prefigurată. Coşul de gunoi al istoriei, după ce a înghiţit partide cu tradiţie, este acum, din nou, flămând de prospături. Şi, din păcate, PNL Cluj se înscrie ca un candidat cu şanse reale la acest capitol.

În 2012, după ani de zile cu Marius Nicoară la conducere, în PNL Cluj s-au cules roadele: la nivel judeţean şi municipal PNL (e drept, alături de PSD) măturau pe jos cu adversarii politici. Motivele au fost două: celebrul vot “contra” al românilor, dar şi puterea unor nume liberale de a capacita în jurul lor electorat. Victoria Steluţei Cătăniciu în colegiul 2 din Cluj Napoca, unde l-a avut ca şi contracandidat pe Daniel Buda sau victoria lui Adrian Oros împotriva lui Adrian Papahagi, au consfinţit un rezultat istoric pentru PNL la Cluj. A lipsit cireaşa de pe tort, primăria. Numai că pe de-o parte, Nicoară a părut obosit, iar pe de altă parte Emil Boc a venit cu electoratul său propriu şi personal, care acum e privit cu jind de PMP, şi l-a învins pe Nicoară la o diferenţă de puţin peste o mie de voturi. Oricum, PNL era pe val.

Numai că din decembrie 2012 asistăm la o decădere a PNL Cluj. Pe plan naţional, şi acest lucru se răsfrânge direct şi asupra organizaţiei judeţene clujene, USL este departe de a fi reuşit să transpună în realitate ceea ce promise în campania electorală. Apoi, pe plan local, vorbim de un zbucium neîncetat al PNL. La scurt timp după alegerile locale, organizaţiile liberale din teritoriu au început să fie extrem de nemulţumite de maniera în care preşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi al organizaţiei judeţene, Horea Uioreanu, a înţeles să îşi sprijine colegii. Concret, lui Uioreanu i se reproşează lipsa de implicare şi de sprijin în problemele organizaţiilor locale şi faptul că s-a înconjurat de non nume liberale, cunoscuţi personali, transformând PNL într-un SRL. Sau AF. Depinde de “deconcentrata” la care te uiţi. Iar aceste nemulţumiri au răbufnit la alegerile anticipate, când liberalii au avut parte de un show demn de o telenovelă sudamericană. Uite preşedintele/nu sunt alegeri, avem preşedinte/s-au anulat alegerile. Iar în acest zbucium, ca o dovadă a crizei prin care trece PNL Cluj, pe de-o parte, pentru funcţia supremă, în PNL Cluj s-a găsit doar un Uioreanu contestat şi un Seplecan “subţire”, iar pe de altă parte, organizaţiile din teritoriu ar fi fost gata să îi dea lui Uioreanu un vot de blam şi să îl propulseze pe Seplecan în fruntea liberalilor.

Un Mihai Seplecan (ex Szeplekan), simpatic de altfel, dar care, aşa cum “şade teribil” de bine unui LIBERAL, a lucrat toată viaţa la stat. Un şase mii pe lună de la Hidroserv, câte o mie de consultanţă de pe la primării, mai un leuţ bun din CA al RA Aaeroport sau RADJ, şi mai nou, director la Sucursala de Furnizare a Energiei Electrice Transilvania Nord Cluj. Nu tu o firmă pe mână, nu tu un zbucium lunar cum să dai salariile angajaţilor, nu tu o preocupare de meserie liberală. Trăiască statul şi bugetul său. În ceea ce priveşte studiile, altă caracteristică a unui liberal adevărat, dungă. Adică nu ne pronunţăm, pentru că nu ştim, nu am găsit vreun CV al lui Seplecan. Ştim că a pornit de jos, şofer al lui Nicoară şi a ajuns, nu, nu la ROMATSA ca şoferul lui Boc, ci în consiliul judeţean…

De altfel, lipsa de nume grele, capabile să coaguleze în jurul lor mase de votanţi şi totodată membrii de partid, se vede chiar şi în proiecţia viitoarelor alegeri locale, unde PNL Cluj vehiculează două nume: Rareş Bogdan şi veşnicul Mihai Seplecan. Ambii ombilical legaţi de banul public (una din firmele lui Rareş, Trend Communication, primind de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF) 8 contracte în valoare totală de 308.708,65 euro, fără licitaţie).

Toate acestea duc la un flux continuu de nemulţumiri, care uneori chiar răbufnesc. Iar exemplul elocvent îl constituie listele de semnături de la alegerile europarlamentare. Întrebaţi primarii liberali din judeţ câte semnături au strâns la cererea expresă a conducerii. Răspuns: “ZERO. Când noi avem nevoie de partid şi de preşedinte, el e nicăieri. Aşa că de ce noi am percuta rapid la solicitarea sa?”.

Apoi, la Cluj a explodat şpaga Fany. Din nou, liberalii au primit o palmă usturătoare. Cel acuzat că a dat şpagă a fost primit cu braţele deschise în PNL, iar numele tocmai al şefului de cabinet al dublului preşedinte Uioreanu, Răzvan Pop, este implicat cu subiect şi predicat în acest scandal. Iar Uioreanu nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu îi miroase. E drept, nu e răspunzător de faptele lui Pop, dar, cu siguranţă că nici Pop nu a fost paraşutat de reptilieni la biroul lui Uioreanu, ci el însuşi l-a adus în baza unor criterii ştiute de el. Însă să nu ne mirăm. Nici Tişe habar nu avea de şpaga încasată de condamnatul Bica….Deh, nu ştie mâna dreaptă ce face mâna stângă…

Rămânând la capitolul Şpagă şi DNA, nu putem trece cu vederea un alt episod liberal. Un alt exemplu elocvent a ceea ce se întâmplă când o singură persoană, pe criterii subiective, şi nu un grup de specialişti, decide numirile în posturi. Este vorba de Traian Mariş, fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj, cel condamnat pentru luare de mită. Nu e vorbă, sistemul mită-numire-partid a fost moştenit de la creatorul său, protejatul PDL, Ioan Morar, dar acuzarea se răsfrânge direct asupra PNL.

În aceste ape tulburi, la finele săptămânii trecute consilierul local PNL Ioana Borza şi-a dat demisia din Legislativul local. Nu şi din partid. Dar, ce să înţeleagă de aici votantul? Că un stindard al PNL în CL Cluj s-a săturat să fie atacat atât din exterior, cât şi din partid? Că un consilier local liberal, după ce a văzut că partidul nu ia nici un fel de atitudine când este atacat, preferă să spună pas? Că PNL Cluj nu îşi mai susţine persoanele trimise de votanţi în CL Cluj? Că unii membrii ai PNL Cluj s-au săturat ca atât structurile centrale naţionale cât şi cele judeţene să considere ca cele mai competente nume LIBERALE sunt cele ombilical legate de bugetul de stat? Că unii membrii ai PNL Cluj s-au săturat ca PNL Cluj mereu să fie implicat în scandaluri de mită doar pentru că 1-2 persoane numesc reprezentanţii PARTIDULUI în varii funcţii? Că PNL Cluj e eviscerat tocmai de persoanele care în purul spirit liberal, nu sunt conectate la bugetul de stat, ci sunt conexe unor afaceri private care nu au legătură cu banul public? Că PNL Cluj, prin neimplicare şi lipsă de solidaritate şi unitate îşi duce la mazilire oamenii credibili, preferându-i pe dalmaţienii cenuşii, mereu susceptibili de o vizită a DNA dar controlabili?…Sau chiar pur şi simplu te pomeneşti că Ioana Borza s-a retras din CL Cluj pentru a se dedica strict activităţii profesionale, iar tot zbuciumul din interiorul PNL Cluj, prezentat mai sus, e doar poveste de spus la gura sobei…

Peste o lună şi jumătate, pe 25 mai, vom avea alegeri europarlamentare. PNL, la nivel naţional, şi-a stabilit o ţintă de 25% din voturi. Un rezultat de sub 20% va aduce cu sine demisia actualei conduceri a liberalilor, nefiind exclusă o urcare a lui Johanis şi lansarea sa spre prezidenţiale. Potrivit unei medii a sondajelor, PNL are un bazin de 17-19% din voturi, la nivel naţional. La nivel judeţean, PNL Cluj are stabilită o ţintă de 22,45%. Extrem de greu având în vedere cele prezentate anterior. Şi mai ales ţinând cont de faptul că electoratul liberal nu este unul disciplinat, care să se prezinte ordonat la vot, ci mai ales unul capricios, greu de scos din casă şi, în ultima vreme, mai ales la Cluj, dezamăgit. În aceste condiţii nu e exclus ca în mai, PNL Cluj să se chinuie să ajungă la un 15%. Poate atunci vor vedea liberalii capacul ridicat al coşului de gunoi al istoriei, şi vor lua atitudine pentru a evita depozitarea partidului. Sau poate nu va fi cazul şi PNL Cluj va obţine peste 20% şi se va confirma că Borza a plecat din Cluj strict pentru că a preferat să se dedice activităţii profesionale. Sau poate PNL va fi la 13%-16% şi atunci liberalii clujeni vor avea curaj să spună răspicat, cu subiect şi predicat, care sunt resorturile zbuciumului liberal clujean din ultima perioadă.

Rezultate PNL Cluj, Alegeri, 2000-2004 (Alianţa DA PNL PDL)-2008-2012 (USL)

Locale, consiliul judeţean: 4,01 – 25,4 – 16,45 – 38,83

Număr primari: 7-9-23-24

Parlamentare (Camera deputaţilor/Senat): 4,8 / 5,9 – 31,18/31,35 – 14,95 / 15,57 – 46,2 / 47,5

Prezidenţiale, în tur 1:

2000: 15,99

2004: 35,15

2009: 20,2

Mihai Petean

Sursa: cotidiantr.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.