Mega-contract de apărare într-o fostă țară socialistă

Polonia a semnat cel mai mare contract de apărare din istoria sa. Grupul francez Airbus Helicopetrs (fostul Eurocopter)va furniza Varșoviei elicoptere militare de tip Caracal, în timp ce compania americană Raytheon va oferi sisteme Patriot în vlaoare de 2,5 miliarde de dolari. În total, contractele de apărare depășesc 5 miliarde de dolari. Guvernul de la Varșovia a avut grijă să mențină un echilibru între producătorii de armament din SUA și din Europa. În competiția pentru obținerea contractului pentru elicoptere s-au inscris și americanii.

”Așa-numituil scut antiracheta trebuie să devină prioritatea priorităților, pentru modernizarea forțelor armate și pentru eficiența forțelor armate ”, a declarat președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, cotat cu prima șansă la alegerile prezidențiale ce vor avea locpe 10 mai.

Decizia privind elicopterele a fost foarte dificilă, deoarece pentru miliardele din bugetul Poloniei au concurat Airbus Helicopters, United Technologies Group din SUA, Sikorsky și AugustaWestland, deținută de compania italiană Finmeccanica. Toate companiile rivale celor de la Airbus aveau uzine deschise în Polonia, motiv pentru care au fost cotate cu șanse mai mari la atribuirea contractului.

Au fost preferați însă francezii de la Airbus. Dincolo de calitățile elicopterelor franceze și de angajamentul că acestea vor fi asamblate în Polonia, pentru a oferi locuri de muncă, un oficial al companiei franceze a sugerat că cel mai greu a cântărit anularea livrării navelor franceze Mistral către Rusia. Aliații din NATO au avut astfel grijă ca economia franceză să nu rămână fără gura de oxigen care ar fi putut fi oferită de contractul semnat cu Moscova. În total vor fi livrate 50 de elicoptere de luptă, deși inițial negocierea s-a purtat pentru 70 de aparate.

Cât privește contractul pentru bateriile Patriot, acesta nu a facut decât să satisfacă liderii de la Washington. ”Programul va genera exporturi de cel puțin 2,5 miliarde de dolari – ceea ce înseamnă sprijinirea locurilor de muncă ale americanilor și sporirea bazei noastre industriale”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de Reuters.

Polonia, cea mai puternică economie din Europa centrală, membră NATO din 1999, a inițiat un vast program de modernizare a forțelor armate înainte de evenimentele din Ucraina, însă a acesta a fost accelerat imediat după anexarea Ucrainei. Cum stânga poloneză este cvasi-inexistentă în acest moment, iar șansele pentru câștigarea alegeri parlamentare din această toamnă se împart între actualii guvernanți liberali din Platfortma Civică și conservatorii din partidul Lege și Justiție , cu o orientare și mai pronunțată împotriva Moscovei, politica Varșoviei sub aspect militar va rămâne una foarte predictibilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.