Notarii dau o mână de ajutor celor care dau casa în plată

Onorariile pe care le vor percepe notarii pentru cazurile de dare în plată vor scădea cu 50%, conform unei decizii luată joi de către Consiliul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România (UNNPR).

Alin Briceag, purtătorul de cuvânt al Uniunii a spus că această măsură a fost motivată de situația ingrată în care se află cei care sunt nevoiți să recurgă la legea dării în plată, să rămână fără locuință și să plătească și impozit la valoarea datoriilor totale către bancă. Prin această reducere, taxele pentru darea în plată vor scădea la jumăatate. Informația a fost făcută public de către inițiatorul legii dării în plată, deputatul liberal Daniel Zamfir. “În urma discuţiilor de săptămâna trecută de la sediul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, astăzi Consiliul Uniunii a luat decizia în unanimitate să reducă cu 50% onorariile pe care le vor percepe la darea în plată! Asta în condiţiile în care sunt privaţi, iar săptămâna trecută deciseseră deja că taxa pentru notificare să fie doar 100 lei. Mulţumesc public conducerii Uniunii, care a înţeles că cei care apelează la darea în plată sunt într-o situaţie disperată şi au decis să renunţe la propriile beneficii întinzând o mâna celor necăjiţi!”, a scris Zamfir pe pagina sa de Facebook.

În grila notarilor un apartament de două camere, în Bucureşti, este estimat la 30.000 de euro. În acest caz, onorariul notariului ajunge la 2.000 de lei, iar impozitul încă 2.600. La o proprietate de 90.000 de euro impozitul şi taxele notariale pot depăşi împreună 10.000 de lei. Acestea sunt calcule estimative şi pot diferi de la un caz la altul. La începutul aceste săptămâni, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a susținut că nu este necesară modificarea legii dării în plată, astfel încât să fie eliminată impozitarea transferului de proprietate. „Avem o lege, darea în plată, dezbătută în Parlament timp de peste un an. Legea a ieșit din Parlament cu aceste prevederi foarte clare. Este o lege stabilită în Parlament și nu vedem de ce să venim acum să o modificăm. În acest moment nu am înțeles rațiunea pentru care darea în plată are loc în condițiile codului fiscal actual”, a spus Dragu.

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare a solicitat Ministrului Finanțelor Publice să elimine din Codul fiscal impozitul pentru transferul de proprietate în cazul legii dării în plată. “După mai bine de un an de dezbatere în Parlament această lege, legea dării în plată, a fost votată fără a avea o prevedere explicită cu privire la taxarea acestei tranzacții. Ca atare, se aplică legislația în vigoare și anume Codul fiscal care prevede o taxă de 2-3% pentru fiecare tranzacție. Vom analiza propunerea înaintată de către Asociație (…) Este vorba de modificarea Codului fiscal. Este o lege organică, modificarea s-ar putea face printr-o Ordonanță de Urgență și trebuie să analizăm în ce măsură acest lucru este fezabil”, a mai spus ministrul de Finanțe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.