Noul ministru al Educaţiei, de profesie liber-schimbist

Licenţiat în Chimie şi rector al SNSPA, Remus Pricopie, nominalizat de Victor Ponta la postul de ministru al Educaţiei, este perceput în mediul universitar ca fiind un exemplu cât de poate de elocvent al celor „bine orientaţi” indiferent de culoarea guvernelor care se succed.

Prima chestiune care te izbeşte din CV-ul noului ministru al Educaţiei este aceea legată de timpul incredibil de scurt în care şi-a obţinut doctoratul în Ştiinţe Politice, în mai puţin de un an de zile.

După ce în 1996 şi-a abandonat doctoratul în Chimie început la Universitatea Bucureşti, Pricopie începe în 1997 doctoratul în filosofie politică, de la care va fi exmatriculat în anul 2001, întrucât din cele trei examene de etapă pe care trebuia să le susţină de la înscrierea sa la doctorat susţinuse doar unul. În paralel, în anul 2000, Remus Pricopie se înscrisese la studii postuniversitare la SNSPA la Ştiinţele Comunicării, acolo unde reuşeşte să obţina şi titlul de lector universitar. Tot la SNSPA, în 2004, Pricopie se înscrie la doctorat în Ştiinţe Politice, şi numai după câteva luni, mai exact în luna mai a anului 2005, actualul ministru îşi susţine teza de doctorat necesară obţinerii unui nou titlu universitar, pe care îl şi obţine câteva luni mai târziu, în iulie 2005, atunci când devine conferenţiar universitar la SNSPA. Dupăîncă două luni de zile, în septembrie 2005, protejatul Ecaterinei Andronescu este ales decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice de la SNSPA. În februarie 2012, Remus Pricopie devine rector al SNSPA.

În paralel cu fulminanta carieră universitară, Remus Pricopie a desfăşurat şi o fructuoasă carieră în administraţia centrală, mai exact în Ministerul Educaţiei. Pricopie a intrat ca expert la Departamentul de Comunicare al Ministerului Educaţiei în februarie 1996, în mandatul ministrului ţărănist Virgil Petrescu, ministru care îl şi promovează în postul de purtător de cuvânt al ministerului. După venirea la cârma ministerului a liberalului Andrei Marga, Remus Pricopie devine şeful Departamentului de Comunicare al Ministerului Educaţiei.

Concomitent cu schimbarea guvernării, la sfârşitul anului 2000, şi cariera în administraţia publică a lui Pricopie intră într-o nouă etapă. Ministrul Educaţiei din guvernarea Năstase, pesedista Ecaterina Andronescu, îl promovează pe Pricopie în postul de secretar general al ministerului, iar în ultima perioadă a guvernării PSD, acesta devine consilier al ministrului.

Venirea la putere a Alianţei D.A. în anul 2005 consemnează o nouă schimbare de traiectorie politică în cariera tânărului Pricopie, care – ajutat fiind de buna relaţie dintre PSD şi PNL, dar şi de oamenii fideli Ecaterinei Andronescu rămaşi pe posturi în timpul ministeriatelor liberalilor Cristian Adomniţei şi Anton Anton – devine secretar de stat în Ministerul Educaţiei, şi chiar ministru interimar, pentru o scurtă perioadă între cele două mandate ale celor doi miniştri penelişti.

Noua schimbare de putere din decembrie 2008 şi revenirea la cârma Educaţiei a Ecaterinei Andronescu îl readuc pe Remus Pricopie în postul de consilier al ministrului PSD. După ieşirea PSD din guvernarea PSD-PDL, din octombrie 2008, numele rectorului de la SNSPA a mai fost vehiculat pentru ocuparea unei înalte demnităţi în Ministerul Educaţiei, abia în vara acestui an, atunci când Victor Ponta schimbă pe bandă rulantă miniştrii de la acest minister din cauza unor probleme de imagine, iar Pricopie a fost indicat drept unul dintre cei care ar putea fi nominalizaţi în locul pesedistului Ioan Mang. A fost preferată însă Ecaterina Andronescu pentru mandatul determinat al guvernului Ponta I, până la alegerile parlamentare din decembrie 2012. În sfârşit, acum, după constituirea guvernului Ponta II, iată că Remus Pricopie este nominalizat de PSD pentru ocuparea postului de ministru al Educaţiei Naţionale, fiind preferat de această dată în detrimentul protectoarei sale Ecaterina Andronescu, din cauza problemelor pe care senatoarea PSD le are cu Agenţia Naţională de Integritate.

Cam aşa arată încâlcitul background profesional şi universitar al viitorului ministru al Educaţiei Naţionale. Rămâne de văzut dacă şi activitatea sa ca ministru va fi tot atât de încâlcită şi de presărată cu multe ciudăţenii şi lucruri insuficient explicate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.