O evocare a lui Patrick Leigh Fermor încheie programul românesc la Târgul de Carte de la Londra

În data de 16 aprilie, la Institutul Cultural Român din Londra are loc ultimul eveniment asociat prezenţei româneşti la Târgul Internaţional de Carte din capitala britanică, ediţia 2015. După trei zile de lansări şi dezbateri primite cu interes de o audienţă numeroasă, programul se încheie astăzi cu un dublu eveniment dedicat lui Sir Patrick Leigh Fermor (1915-2011), cel mai important, mai cunoscut şi mai iubit autor britanic de memorii şi literatură de călătorie al ultimelor decenii, care a transcris în sute de pagini de mare fineţe, ce s-au bucurat, datorită staturii autorului, de un impact pe măsură, întâlnirile sale cu oamenii şi peisajele României.

Volumul Between the Woods and the Water, aflat la Târgul de Carte de la Londra

Istoricul şi scriitorul Alan Ogden, scriitorul şi jurnalistul Tom Fort, precum şi câţiva prieteni ai lui Patrick Leigh Fermor din exilul românesc de la Londra – Michael de Styrcea, Şerban Cantacuzino şi Marie-Lyse Ruhemann – vor discuta fascinaţia celebrului scriitor pentru România, examinând percepţiile şi observaţiile sale pline de culoare şi miez, întemeiate de solide cunoştinţe istorice, culturale şi lingvistice.

Un volum lansat în Statele Unite, apreciat de Sunday Times

Dezbaterea va fi însoţită de vernisajul expoziţiei Patrick Leigh Fermor – o pasiune românească, ce urmăreşte, printr-un colaj de imagini de arhivă semnate de Kurt Hielscher, călător german care a străbătut şi fotografiat ţinuturile româneşti în aceeaşi perioadă ca scriitorul britanic, şi fragmente emblematice din cărţile lui Patrick Leigh Fermor, traseul românesc al autorului inegalabilelor Between the Woods and the Water şi The Broken Road.

În timpul unei călătorii în Peloponez

Sir Patrick Leigh Fermor, DSO, OBE, mai bine cunoscut ca “Paddy” Fermor, s-a născut la Londra în 11 februarie 1915. Eliminat de la King’s School din Canterbury, unde fusese descris drept „o periculoasă combinaţie de sofisticare şi nesăbuinţă”, a hotărât să călătorească până la Constantinopol şi s-a îmbarcat pe un vas spre Olanda, unde a ajuns în 9 decembrie 1933. În Constantinopol a descins în 31 decembrie 1934, iar după un scurt sejur în Grecia a ajuns în România, unde a rămas până în 1939. Călătoriile sale în Europa de Sud-Est au fost descrise decenii mai târziu, între anii 1977 şi 2013, în cărţile A Time of Gifts, Between the Woods and the Water şi The Broken Road – evocare poetică a unei Europe distruse de război şi recuperate acum prin amintire şi imaginaţie. Patrick Leigh Fermor se întoarce în Grecia în anul 1940 ca ofiţer al Armatei britanice, iar anul 1941 îl găseşte implicat în operaţiunile desfăşurate în Creta de forţele de comando înfiinţate de Winston Churchill. În 26 aprilie 1944 realizează împreună cu un camarad, „Billy” Moss, o spectaculoasă misiune de capturare a generalului Heinrich Kreipe, comandantul unei divizii germane staţionate pe insulă. Admirat pentru eroismul său, dar şi pentru talentul său de negociator şi uşurinţa de a comunica în mai multe limbi, Paddy Fermor a fost considerat mult timp cel mai mare autor britanic de cărţi de călătorie. Un jurnalist de la BBC l-a caracterizat cândva drept o “combinaţie de Indiana Jones, James Bond şi Graham Greene”. Alături de lucrările trilogiei deja amintite, cele mai cunoscute cărţi ale sale sunt Mani, apărută în anul 1958, şi Roumeli, publicată în anul 1966. În ianuarie 1968 s-a căsătorit cu Joan Rayner, iar spre sfârşitul anului au terminat construcţia casei lor din Kalamitsi, în Grecia. Sir Patrick Leigh Fermor, înnobilat în anul2004, a murit în Anglia în 10 iunie 2011, la venerabila vârstă de 96 de ani.

Prinţesa Helene Cantacuzene, o prietenă a scriitorului

A Time of Gifts, volum inspirat de călătoriile sale

Participarea românească la Târgul de Carte de la Londra este organizată şi finanţată de Institutul Cultural Român prin Centrul Naţional al Cărţii şi ICR Londra şi derulată cu sprijinul Ambasadei României la Londra, al Asociaţiei Editorilor Români, al Librăriei Europene din Londra, al Patrick Leigh Fermor Society şi, ca sponsor, al S.C. Kandia Dulce S.A.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.