Un proiect de program prezidențial. Cine se încumetă să-l preia?

În perspectiva alegerilor din 2024, ziarul Cotidianul a elaborat un proiect de Program politic prezidențial. Este un demers în premieră în presa românească. În SUA, în preajma alegerilor prezidențiale, fiecare ziar din mainstrem anunță deschis candidatul pe care îl va susține. Numai că, acolo, opțiunile sunt anunțate după ce candidații sunt cunoscuți. Cotidianul procedează invers – anunță profilul de președinte pe care-l consideră potrivit situației actuale din țară înainte de a se cunoaște numele candidaților.

O PREMIERĂ ÎN PRESĂ. Programul propus de Cotidianul este născut din analiza atentă a realităților din țară, raportate la standardele de democrație cerute de Constituție. Jurnalismul și politica au multe lucruri în comun. Ambele se hrănesc din realitate și au în atenție așteptările cetățenilor, ambele se adresează oamenilor și le influențează opiniile.

Alegațiile nesfârșite despre „presa independentă” sunt o ipocrizie. Presa a fost dintotdeauna dependentă – și anume de valorile pe care le afirmă și le apără. Orientarea editorială, ideile, opiniile oricărei instituții de presă sunt totdeauna dependente de valorile pe care le are în vedere.

PROGRAMUL UNOR VALORI. Proiectul propus de Cotidianul nu se referă la un om, ci la o tablă de valori. Putem bănui că toți acei candidați în al căror program politic se vor regăsi elemente, obiective, idei dintre cele cuprinse în „Platforma Cotidianul” vor avea susținerea acestui ziar. S-ar putea spune „ei, și?”. Când numirile în funcții par că nu mai rezultă din urne, ci vin în plicuri din străinătate, o astfel de susținere ar fi insignifiantă.

Problema nu este pe cine va susține Cotidianul. Proiectul nu are un sens contractual – „faci așa, țin cu tine”. Problema de fond pe care o pune acest document este nevoia de reconstrucție a democrației în funcționarea statului român. Decisivă în acest sens este reabilitarea literei și a spiritului Constituției în acțiunile instituției prezidențiale.

Programul cuprinde niște căi posibile, care pot fi contestate sau nu. Dar ele reprezintă un refuz al resemnării, o invitație la reflecție și un model de atitudine civică necesară în pregătirea unui an electoral ce poate fi decisiv pentru viitorul democratic al țării.

UN PREȘEDINTE AL CONSTITUȚIEI. Programul are în vedere faptul că, în actuala arhitectură de putere a României, președintele este cel care dă orientarea de esență a funcționării statului. „Preşedintele României reprezintă statul român”, se arată în Constituție. Nimic din ceea ce trebuie îndreptat în țara noastră nu poate fi realizat dacă viitorul președinte nu va impune o nouă paradigmă de funcționare a statului. Și nimic nu trebuie în plus față de ce oferă actuala Constituție pentru ca un președinte să poată produce o profundă schimbare în România.

Acest Program arată că resetarea funcționării statului trebuie să înceapă de la resetarea modului de exercitare a funcției de președinte.

Băsescu-Petrov considera statul pe care-l prezida ca fiind un stat mafiot. Klaus Weekend Iohannis consideră România ca fiind un stat eșuat. O continuare a unui asemenea „stil prezidențial” și o perpetuare a practicilor anti-democratice din acest regimuri ar agrava substanțial tensiunile existente în societate.

Care să fie noua paradigmă a statului român, după aceste două decenii ratate din istoria țării?

NU STAT DE DREPT, CI STAT DE DREPT DEMOCRATIC. Prin Constituție, România s-a declarat stat de drept democratic. Nu doar stat de drept, ci stat de drept democratic. Se cunosc destule cazuri de state autoritare care au fost state de drept, în sensul că s-au constituit în urma unor alegeri.

Statul român trebuie deparazitat de tot ceea nu este democratic. Acesta este noul proiect de țară pe care poate să și-l asume viitorul președinte. Avem nevoie de o democrație curată și neschilodită de oameni și instituții care n-au trecut pe la examenul urnelor. Constituția actuală este suficientă pentru a transforma mult prea tocitul „stat de drept” în stat de drept democratic.

Din acest punct de vedere, Programul propus de Cotidianul este un turnesol care testează capacitatea politicienilor aspiranți la președinție de a-și asuma obiective care schimbă din temelii paradigma de funcționare a statului; care lovesc ca un picamer în zidurile statului paralel; care deschid larg ferestrele democrației, lăsând țara să respire. Și care, pe cale de consecință, s-ar putea să-i frigă la degete. Unii ar putea cere să se consemneze că nici n-au citit textul sau că nici n-au fost la lansare!

INSTRUMENTUL SCHIMBĂRII ESTE CONSTITUȚIA ACTUALĂ. Programul propus de Cotidianul este simplu. Nu cere extravaganțe, nu este condiționat de schimbarea Constituției, nu răstoarnă lumea cu susul în jos. Nu cere viitorului președinte să scadă TVA, să plafoneze facturile și să mărească pensiile. Și nici să promită schimbarea Constituției, pretinzând că textul actual nu-i lasă suficientă libertate de decizie. Dificultatea reală a modificării Constituției a fost pretextul folosit de mulți pentru a menține băltirea în care ne aflăm, ca și paravanul sub care au proliferat abuzurile de putere și practicile nedemocratice.

S-a instalat prejudecata că președintele ba „nu poate face nimic”, ba „este parte a Executivului”. Din acest balans al interpretărilor s-a născut o ambiguitate care a scuzat totul și a justificat nimicul. Nimic mai fals. Președintele poate foarte multe. „Poate face pe cont propriu un lucru esențial: să strângă poporul în jurul său – prin idei, prin empatie, prin sensibilitate, prin viziune, prin dragoste de oameni și de țară! Precum în întreaga istorie, românii vor urma necondiționat o astfel de căpetenie!”, se arată în Programul din Cotidianul.

Constituția actuală permite revenirea României la un stat de drept democratic. Pentru aceasta, ea trebuie înțeleasă și aplicată de președinte în sensurile sale fondatoare, cu devoțiune și bună credință. Este ceea ce demonstrează acest Program.

***

Se apropie un an electoral care poate fi decisiv pentru îndreptarea multor stări de lucruri din țara noastră. Totul depinde de președinte, garantul respectării Constituției și reprezentantul statului român.

Nu știm cum va fi după alegerile din 2024.

În toate cazurile, însă, instituția prezidențială trebuie să ofere exemplul cel mai înalt de înțelegere și respectare a Constituției.

Siluirea Constituției trebuie să înceteze. Reconstruirea democrației în România ar trebui să înceapă din prima zi a noului mandat prezidențial.

Să nu ne facem iluzii că va fi ușor. Amestecul serviciilor secrete în alcătuirea listelor de candidați nu poate fi stopat în timpul rămas până la alegeri; procesul de votare și stabilirea rezultatelor din urne vor fi și la anul sub control militarizat; propaganda care și-a transformat trompetele în tonomate va deveni tot mai înfloritoare.

Timpul nu mai are răbdare. Alunecarea pe tobogan este tot mai puternică. Nu demult s-a votat o lege prin care Curtea Constituțională a fost dezbrăcată de orice autoritate, iar judecătorii au căpătat libertatea de a emite inclusiv hotărâri neconstituționale.

S-a legalizat intruziunea serviciilor secrete în justiție. Câmpul tactic a fost oficializat. S-au legiferat turnătoria și delațiunea – ca „valori europene”, desigur. Camerele video Big Brother de identificare facială s-au instalat pe străzile Capitalei, ne înregistrează toate mișcările și ne transmit mutrele spre servere bine ascunse prin păduri. În procesele penale, avocaților care nu au certificat ORNISS, adică „neomologați” de SRI, li s-a interzis dreptul de a apăra anumiți inculpați, atent selectați.

Asistăm pasivi la renașterea practicilor de inspirație bolșevică care au dominat justiția anilor ^50.

Tăcerea în fața acestor lovituri date constituționalității statului și libertăților cetățenești este asurzitoare. Dezinteresul de politică și greața de politicieni sunt copleșitoare. Resemnarea din societate este dezarmantă.

Lipsa de speranță este depășită doar de lipsa de încredere că s-ar mai putea schimba ceva.

Și, totuși, ce se poate face acum?

Programul prezidențial propus de Cotidianul este o poartă deschisă spre un răspuns. Oferă un steag de luptă. Cine se încumetă să-l preia?

 (articol publicat prima dată în 6 februarie 2023)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Octavian Știreanu 198 Articole
Author

14 Comentarii

 1. In primul si primul rand trebuie desfiintat CSAT-ul ! Este o institutie profund nedemocratica , anticonstitutionala menita sa serveasca presedintilor Basescu si Iohanis pentru eludarea Parlamentului ! Este inadmisibila tolerarea Inlocuirii Parlamentului cu CSAT. Interesant, chiar foarte interesant este faptul nici un o.n.g., nici un propagandist sorosist, nici o institutie”democratica” europeana nu a zis si nu zice nimic desi caracterul nedemocratic al CSAT-ului este evident. De ce oare ? ……In al doilea rand trebuie revenit la Curtea Constitutionala pentru a relua procesul prin care presedintele ar fi singurul indrituit sa mearga in Consiliul European. Sa fie si Prim ministrul in alternanta eventual. Decizia de a fi doar presedintele a fost luata de o Curte Constitutionala mafiota , aservita lui Basescu(care de altfel la si scos curat la referendumul de destituire desi a fost destituit clar).

 2. Fals. Programul necesar si obligatoriu al urmatorului presedinte ar fi sa sprijine modificarea formei de organizare a republicii. Ori republica parlamentara cu presedinte doar la nivel reprezentativ si fara atributii executive, ori republica prezidentiala cu presedinte sef de executiv ca la yankei. Sistemul actual varzo-caprist nu se poate reforma in forma actuala. Doi, procurorii trebuie scosi din magistratura. Nu au ce cauta la acelasi nivel cu judecatorii. Trei, partidele politice se autofinanteaza prin cotizatii si donatii transparente. Patru, presa nu primeste sponsorizari guvernamentale sau politice sub nici o forma (exceptie organele de presa proprii partidelor). Cinci, sefii serviciilor secrete sunt numiti si demisi de parlament. Sase, toate audierile din parlament sunt publice si se transmit de posturile de TV si radio publice in direct. V-am dat mura-n gura!

 3. Sapte, procurorii sefi din orase si judete sunt alesi prin vot direct de catre popor. Functia de procuror general al Romaniei ii revine Ministrului Justitiei. Opt, Curtea Suprema este aleasa prin votul transparent al magistratilor.

 4. Noua, Curtea Suprema de justitie preia si atributiile CC. E in fisa postului oricarui judecator sa apere constitutia.

 5. Noua cu amendament, CC se desfiinteaza, e un organism politizat care nu are ce cauta in Republica. Judecatorii CSJ si nu numai ii preiau rolul.
  Mai am da’ deja m-am plictisit sa-mi racesc gura de pomana fiindca e clar ca nimeni nu vrea in mod real sa schimbe ceva in bine in colonie.

 6. Ce „programe”, ce „platforme”, ce „angajamente” și „promisiuni” de campanie electorală ?! Românii nu agrează așa ceva și nici nu-i agrează pe majoritatea politicienilor. Unii români schimbă postul TV când îi aud pe mincinoșii de politicieni. Alții vor circ în campanie. Se uită la Dna avocat Șoșoacă, ori la jurnalistul otevist de investigații Luis Lazarus, ori la propagandistul (acoperit) userist Tivilic Moroșanu Marian, poreclit „Bâlbâilă” ori „Ceașcă”… Circ și pâine !!!

 7. povesti… nimic nu are legatura cu realitatea. pentru ca realitatea programului este cu tottul alta. tot nu vreti sa percepeti, sa va lasati constiinta sa strabata continuumul spatiu-timp ca sa vedeti cu ochii vostri ceea ce este.

  deci, orice program pe care-l veti face si orice gind veti avea nascut, crescut de paradigma actuala e plinset la mormint strain si nu produce decit frectii la piciorul de lemn.

  mesajul cred ca ar trebui sa fie altul in cazul dat cunoscind naravul si comportamentul clasei politice, a gunoaielor imorale care acced in politica si cercesc voturi: merita sa ne minjim constiinta si viata votind, stiind de la bun inceput ca acesta clasa politica, vazind-o in toata manifestarea ei, nu este capabila decit de a produce dezechilibre si distrugere?

  stimate dle autor, in situatia data, nu sinteti parte a solutiei, asa cum credeti ca icercati cu articolul de fata ci, ca si politicienii, sinteti parte a problemei pentru ca ne vreti captivi, mai departa in aceasta paradigma nenorocita!

  sperante de 2 bani intr-o lume bestializata de prorpria sa ignoranta si comoditate…

 8. Lașitate maximă ?! Stați în conacele voastre exclusiviste, și vă complaceți în dolce vitta, politicienilor plini de ifose și milioane de euro prin conturi bancare, voi care ați ajuns peste noapte tartori nevoie mare. Nu sunteti în stare în lașitatea voastră să-l combateți in stradă – „cu argumente și programe” !!! – pe un propagandist nesimțit precum Tivilic Marian Moroșanu, căruia nu i se dă replică, toți îi înghit porcăriile ?! Chiar nu vă dați seama cât sunteți de lași lăsându-l să-și facă „numărul” ?! Chiar vă ia de pămpălăi unul ca Tivilic Bâlbâilă ?! Nu se găsește niciun bărbat adevărat în politică să-i zică câteva verde-n față, că să nu se mai creadă zmeu ?! El câștigă în permanență teren, în timp voi ce faceți ?! Scrieți programe „la bibliotecă” ?! Offff….

 9. 1. ,,Călin Georgescu dezvăluie despre cum România este condusă de corporații: ”Este lege dată în 1991” https://video.bzi.ro/wp-content/uploads/2024/05/Snaptik.app_7366981525105167649.mp4
  Dovezile sunt și se găsesc și în viața reală în contextul în care vedem că de zeci de ani deciziile mari sunt luate în afara țării, fără ca politicienii, oricare au fost ei, de la USR, PNL, PSD, UDMR, să comenteze prea mult… Este legea 28/15 03 1991 în care România acceptă acordul, sau statutul privind Corporația Financiară Internațională! V-am adus această lege, o aveți aici. Este o lege care este în vigoare și care practic subordonează de departe țara unei corporații. Practic noi nu mai suntem țară democratică de mult. Suntem o corporație. Eu am spus asta odată oficial, și o spun și acum cu această ocazie, că România nu a fost condusă, în 34 de ani niciodată nici de la Palatul Victoria, nici de la Palatul Cotroceni! a explicat Călin Georgescu. România a vândut și mai vinde către corporații… În legătură cu resursele naționale, extrem de valoroase, actualul Guvern PSD-PNL plănuiește să le cede minele de sare care conțin grafit, un component esențial în industria electronicelor. Fondul Proprietatea este deținut la rându-i de Franklin Templeton Investments o companie din Marea Britanie cu sediul în Luxemburg și care este deținută, din umbră, de nimeni alții decât de familia Rothschild.

 10. 2. În România, Fondul Proprietatea deține numeroase active de o importanță deosebită. Sunt zvonuri rezonabile că se pune la cale chiar în aceste zile vânzarea pachetului majoritar al SALROM, a Autorității Române de Sare. Statul român dispune prin minister de 51%, iar 49% de Fondul Proprietatea. Așadar, se merge pe sârmă pentru că vânzarea a 1-2% procente înseamnă că statul își ia mâna de pe SALROM, adică de pe ultima bogăție, resursă importantă care ne-a mai rămas. Ceea ce este relevant este că dacă se vinde SALROM, se vând toate minele părăsite care sunt niște locuri extraordinare de depozitare a gazelor într-o perioadă în care strategic este să cumperi gaze atunci când sunt ieftine și să poți să le vinzi când sunt scumpe. Oare cine vrea să ia SALROM, să dețină pachetul majoritar în final? Ghici ciupercă ce-i. a fost comentariul făcut de Sorin Roșca Stănescu.’’
  Eu am spus de mai multe ori despre aceasta lege din votata de Parlamentul Penal Criminal Tradator si Jefuitor si promulgata de INCINERATUL Ilici Bolshevilici, caruia acum ori i-au facut o clona, ori cineva poarta o masca foarte bine facuta de satanistii Deep State. Pentru ca Romania sa accepte aceasta HOTZIE Rockefeller & Rothschild care au ordonat LOVITURA de STAT din 1989, in Mai 1990 Romania a primit doua cutremure provocate ca cel din 1940, cel din 1977 si ca cel din 1986, dar mai mici ca intensitate si amplitudine, ca o atentionare pentru neascultare.

 11. 3. Lovitura de stat s-a facut cu ajutorul TRADATORILUI bolshevic paduchios ILICI BOLSHEVILICI, care in 21 Decembrie a fost vazut de un roman pe un aeroport din Moscova, pentru ca bolshevicul INCINERAT venea cu ordin de la satanistul Gorbaciov sa-l asasineze pe Ceausescu. Am scris si despre CNP-ul care a aparut pe certificatele de nastere false care reprezinta doar o dovada a adevaratului certificat de NASCUT VIU pe care ar trebui sa-l avem fiecare, dar pe care statul satanist l-a furat schimbandu-l cu cel certificate FALS cu care tot statul Satanist tranzactioneaza cetatenii la bursa ca pe niste bunuri care reprezinta doar niste numere si nu oameni. Pe certificatul de nastere si pe buletin numele nostru este scris cu majuscule ca si denumirile firmelor, pentru ca din 15 Martie 1991 fiecare roman este considerat o firma care trebuie sa plateasca impozit pe profit.

 12. toti „alesii” se-te-se au un singur tel: modificarea Constitutiei, adica restrangerea LIBERTATILOR. cam asta este…atat timp cat Romania este o tara acaparata de servicii de spionaj sau romanesti, dar infiltrate si corupte de straini, nici un „ales” al partidelor „pe lista” NU va face nimic. ei au „planul” trasat deja: imprastierea romanilor, cati mai sunt, genocidul celor care nu pot pleca si felierea Romaniei pentru corporatiile straine…

 13. Repede -3 zile,pentru ca nu venea lumea- sa votati Constitutia ca vine Regele si pleaca cu pamantul … in roaba ! S-a uitat ?! Nu e buna, e proasta rau, totul duce la legi organice si interpretari dupa cum doreste Militia, Justitia, Securitatea si politicienii vremelnici ! Cititi-o bine, dupa care mergeti cu ea la WC-ul public ori la mormantul lui Iorgovan !

 14. Timp de 35 de ani poporul român a fost mințit, înșelat, dispretuit, imbolnavit pentru ca din toste aceste boli sa crească tot mai sănătoasă ticăloșia lupilor politici. Acesti lupi, indiferent de haita din care face parte, spre deosebire de cei adevarat, au o suta de fire de drac in frunte. Fireste, ar urma ca alungarea s-o facem impreuna, sub bagheta domniei sale, viitorul președinte. Deocamdata, căpetenia unei haite conservă…t(o)are amenința si injura cum ii vine in barbă, in vreme ce interlocutorii lui, de pe sticla „reslitatii” etc, cad înțepeniti pe scaun, extaziați de logoreea Casandrei libidinoase care predica ipocrit nenorociri catastrofice care ar urma sa se abata, prostelectoral, in cazul in care nu-i recunoastem ca eroi naționali, sau faimoase personalități romanesti, cum ar fi Ștefan, Tepes, Mircea, Closca etc. Evident, România are nevoie, mai ales acum, de cei buni, cinstiți si sinceri, nu de mitingisti doba de necarte si de gazetari care s-au urcat pe corabia cu panze „aiurite”, dar aflata in mare criza de personalități navigante. Asadar, atentie la lepre, pazarlicuri, trocuri si pungaseala. E clar pentru toată lumea ca din această jungla a presei independente dependenta izbucnește ticăloșia celor ce n-au muncit niciodată cinstit, iar acum se scalda in toate apele sistemului si considera că merită un scaun… Doar la fund! Atentie la autentici cavaleri ai apocalipsei care fac jocul unor interese politice agresive. Atentie la spionii patrioti si patriotii spioni. Atentie la patriotii de caverna!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.