O întrebare deloc comodă a senatorului Valer Marian

Senatorul Valer Marian adresează o întrebare ministrului Justiţiei, Raluca Prună, avînd ca obiect „Sesizarea PÎCCJ și DNA în legătură cu recentele afirmații ale fostului președinte al ANAF, Gelu Diaconu”, pentru a stabili dacă instituțiile abilitate informate au sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau Direcția Națională Anticorupție pentru a efectua cercetări.


Adresată: Doamnei ministru al Justiției, Raluca Alexandra Prună
Senator: Valer Marian
Circumscripția electorală: nr. 32 Satu Mare
Colegiul electoral nr. 1
Grup parlamentar: independent

Obiect: Sesizarea PÎCCJ și DNA în legătură cu recentele afirmații ale
fostului președinte al ANAF, Gelu Diaconu

Şedința Senatului din: 04.04.2016

În temeiul art. 112 alin.1 din Constituţia României şi art. 159 din
Regulamentul Senatului, vă înaintez prezenta

ÎNTREBARE:


Fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Diaconu, a dezvăluit public săptămâna trecută că, în perioada în care a deținut această funcție, ambasadorul Olandei ar fi venit la el la birou, împreună cu un om de afaceri din țara pe care o reprezenta, cunoscut drept un evazionist notoriu, și ar fi exercitat presiuni asupra sa pentru a dispune deblocarea rambursării TVA într-un caz de evaziune fiscală (circa 20 milioane de euro), pe care ANAF îl avea în instrumentare.

Fostul șef al Fiscului din România a mai afirmat că, la câteva minute după ce ambasadorul a ieșit din biroul său, ar fi anunțat instituțiile abilitate.

Având în vedere afirmațiile susmenționate ale fostului șef al ANAF, vă solicit să dispuneți efectuarea de verificări de către Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și de către procurorul general interimar al României pentru a stabili dacă instituțiile abilitate informate au sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau Direcția Națională Anticorupție pentru a efectua cercetări sub aspectul săvârșirii înfracțiunilor de trafic de influență sau de folosire a influenței ori autoritații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și dacă instituțiile judiciare susmenționate s-au sesizat în acest sens după recenta declarație a domnului Gelu Diaconu, urmând să-mi comunicați constatările efectuate și măsurile dispuse.

Solicit răspuns scris și verbal

Senator
Valer Marian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Valer Marian 278 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.