O lecţie pentru Curtea Constituţională

Aflat la Jocurile Olimpice de la Londra, Cătălin Tolontan a dat, întâmplător, peste un scandal care nu are precedent în judo. Şi nici la Jocurile Olimpice. În timp ce aştepta să realizeze un interviu cu preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer, pe tatami luptau, la categoria 66 de kilograme, japonezul Ebinuma Masashi şi coreeanul Cho Jun-Ho. Cum lupta s-a terminat la egalitate, decizia finală le-a aparţinut celor trei arbitri. În ciuda evidenţelor, câştigător a fost declarat sportivul coreean. Decizia i-a nemulţumit profund pe spectatori, aceştia începând să fluiere. Degeaba, pentru că, aşa cum scrie Cătălin Tolontan, „în judo poţi întoarce în timpul meciului o hotărâre, dar nu poţi schimba câştigătorul după ce meciul s-a încheiat”.

Totuşi, reacţia sălii nu i-a lăsat indiferenţi pe oficiali. Marius Vizer, şeful arbitrilor, şi cei trei arbitri ai meciului s-au adunat, au discutat şi au hotărât să-i acorde victoria sportivului japonez, care astfel a ajuns în semifinale. Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo a explicat de ce s-a luat această decizie: „Da, a fost o situaţie delicată. Dar colegii mei din federaţie au ales să respectăm realitatea, evidenţa, nu litera regulamentului, ci spiritul său! Nu s-a mai întâmplat aşa ceva în judo şi e un moment istoric chiar şi pentru Olimpiade”.

Spectatorii care au asistat la meciul de lupte dintre poporul român şi Traian Băsescu comentează nervoşi, nemulţumiţi fiind că suspendatul s-a declarat câştigător, în ciuda faptului că a fost învins cât se poate de clar. Existând precedentul de la judo, arbitrii de la Curtea Constituţională ar trebui şi ei să respecte realitatea şi spiritul legii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.