O nouă lovitură pentru Vlad Filat

Centrul Național Anticorupție (CNA) din Republica Moldova a pus sechestru pe cinci automobile care aparţin fostului premier Vlad Filat, arestat pentru 30 de zile.

E vorba de un Porsche Macan, un Volskwagen Touareg, un Mercedes Viano, o Toyota Land Cruiser şi un Mercedes Clasa S, , anunță presa de la Chișinău. În total procurorii au pus sechestru pe autoturisme în valoare de 312.500 de dolari.

Procurorul de caz, Adriana Bețișor, a declarat presei că mașinile aparțin lui Filat și familiei sale și că au fost confiscate în cadrul investigațiilor. „Nu este exclus să fie aplicat sechestru pe întreaga avere ce-i aparține lui Filat. Procedura a fost deja pornită”, a precizat procurorul.

Automobilele figurează în autodenunțul omului de afaceri Ilan Shor, depus săptămâna trecută la Procuratura Generală.

„La solicitarea lui Vlad Filat, în perioada anilor 2012-2014, prin intermediul companiilor pe care le controlam, au fost procurate automobile de model Mercedes Viano, de care el se folosește și în acest moment și care sunt înregistrate pe numele companiei Dufremall, două mașini Volkswagen Tuareg, Porsche Macan, Toyota Land Cruiser și altele care au fost înregistrate pe persoane afiliate lui, indicate de acesta, dar pe care nu le cunosc”, scrie în autodenunțul său Ilan Shor.

Fostul premier moldovean a primit duminică mandat de arest preventiv pentru 30 de zile.

Filat, acuzat de fraudă bancară şi luare de mită, a fost reţinut joi seară, în baza unui mandat emis de Centrul Naţional moldovean Anticorupţie (CNA), la scurt timp după ce Parlamentul de la Chişinău a decis suspendarea imunităţii sale juridice. Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut suspendarea imunităţii fostului premier argumentând că Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM). În alt dosar, liderul PLDM este acuzat că, în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul companiei Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit bunuri de la Ilan Shor pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Rusia şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere. De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi bani în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Ilan Shor, pentru a determina funcţionari guvernamentali să ia decizii necesare asigurării emiterii suplimentare de acţiuni la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea participaţiei statului până la 33,3% şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.