×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 03:52
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Se taie curentul
O ţară se afundă puternic în criză

Centrele comerciale din capitala venezueleană, Caracas, vor ţine deschis doar patru ore pe zi pentru a permite guvernului să raţionalizeze energia electrică. Miniştrii susţin că seceta severă cauzată de uraganul El Nino a dus la niveluri foarte scăzute ale apei în lacurile de acumulare din 18 centrale hidroelectrice. Un purtător de cuvânt al unui sindicat din comerţ susţine că reducerea programului de lucru al magazinelor va avea un impact asupra locurilor de muncă.

Corporaţia energetică de stat - Corpoelec - a vrut reduceri ale consumului de două ori pe zi, pe intervalul 13-15 şi pe 19-21. Camera de comerţ venezueleană a făcut o propunere alternativă: magazinele să fie deschise târziu, la ora 12 şi apoi să fie închise la ora 19.00. Şefii organizaţiei susţin că nu au primit niciun răspuns la această sugestie. "Stingerea luminilor la orele după-amiezii va avea un impact major
asupra activităţii noastr. Aceasta este perioada maximă de vânzare, atunci când oamenii vin să mănânce la prânz", susţine Mileidys Galves, un lucrător la o pizzerie din centrul comercial Lider, din Caracas.

Camera de Comerţ susţine că deschiderea şi închiderea de două ori într-o zi a curentului vor fi dezastruoase pentru operaţiunile bancare, centrele de sănătate, companiile de utilităţi, farmacii, supermarketuri şi restaurante, adică locurile care depind de energie electrică. Reducerea la doar patru ore pe zi ar avea de asemenea un impact asupra întreprinderilor, care tocmai au renunţat la lucrul în schimburi.

Guvernul a cerut de asemenea reşedinţelor private să recurgă la economisirea energiei şi la raţionalizarea rezervelor de apă menajeră încă din luna ianuarie.

Această măsură de raţionalizare a curentului vine la două săptămâni de la declararea stării de urgenţă economică. Banca Naţională a Venezuelei a anunţat o inflaţie de 109% şi o scădere de a PIB-ului cu 4,5%. În magazine, rafturile sunt aproape goale iar guvernul a interzis orice filmare în magazine sau la intrarea lor unde sunt văzute deseori cozi interminabile, ca în România lui Ceauşescu.

"Fac tot ce este posibil pentru a plăti salariile şi pensiile în acest an. Oamenii de Venezuela nu vor rămâne fără venituri, fără pensii sau educaţie, nu le va lipsi nimic", susíne preşedintele Nicolas Maduro.

Scăderea masivă a preţului barilului de petrol face tot mai mulţi investitori să mizeze pe intrarea în incapacitate de plată a Venezuelei, având în vedere datoria colosala de 120 de miliarde de dolari pe care o are de achitat. Aceasta ar adânci şi mai tare lupta pentru rezerva de petrol a ţării şi va avea un impact major asupra crizei economice şi politice, scrie Wall Street Journal. Situaţia economică este complicată şi de complaţiile politice. Venezuela are un Parlament de dreapta şi un preşedinte de extremă-stânga, ce acuză opoziţia şi Statele Unite de conspiraţie economică pentru a-l îndepărta de la putere.

Cristian CreţuPublicat Luni, 08 februarie 2016
4144
 | 4
 | 10
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Radu
+1
"uraganul El Nino" ? Si dupa ce ca e uragan, mai creeaza si seceta???
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
IQ1000
+1
Eh si ia sa vezi, ca daca Venezuela intra in incapacitate de plata urmata de inlaturarea lui Nicolas Maduro de la sefia statutului, kkpitalismul american revine in forta si "tot venezuelanul o sa o duca minunat". Pe cine prostiti voi cu asemenea stiri? Cica Venezuela are 120mld USD datorie, dar Romanaia cat are si cu ce le plateste? Javre de ziaristi vanduti!
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
Ares
+11
Nu ma intereseaza rapoartele main stream media. Intr-o tara ca Venezuela, numai daca esti prost sau lenes mori de foame. Are teren inalt si fluviul Orinoco, prin urmare poti transforma energia. Are teren cultivabil in egala masura. Are iesire la mare. Are petrol. Clima este tropicala. Este o tara de vis! La conducerea statului se afla un dictator si inca unul inteligent, eficient. La naiba, au tot ce le trebuie sa se descurce!
Publicat Luni, 08 februarie 2016
+Răspunde
Cata @ Ares
+4
te vad contra lu wall street... sa-ti fie rusine ca nu simpatizezi cu capitatul facut prin escrocherii! comunistule! ha ha ha
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
SOBOLANU
-15
REGIMUL VENEZUELEI DICTATATORIAL CARE A DUS TARA IN FOAMETE SI FALIMENT E PE DUCA !!!!! SI CAND TE GANDESTI CA E UNA DIN MARILE PRODUCATOARE DE PETROL DARR CONDUCATORUL ALA AL LOR GOMEZ PARCA SCUZE DACA GRESESC VROIA SA FACA CEVA INTRE LENINISN SI COMUNISM SI CAPITALISM SI A DUS TARA INTR O PENURIE GENERALA !!!!!!!
Publicat Luni, 08 februarie 2016
+Răspunde
SaakasBilly @ SOBOLANU
+3
Selena Gomez e aia dupa care salivezi tu ,insa nu te obliga nimeni sa-ti dai cu parerea asupra unor lucruri pe care nu le sti si nici nu ai inteligentza minima ca sa le pricepi !! Ce ti-ai zis ,din moment ce la noi e ghine ,hai sa-i analizam pe altzii ! Eu in locul tau ii alegeam pe bulgari sau albaneji ,fiind aproape poate mai stiai ceva de ei !!
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
Cata @ SOBOLANU
+6
ce-i aia dictatura, coca cola si mcdonald?
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
Crocodilul
-13
Venezuela ca si Romania nu au aflat inca ca exista energie solara. Din pesteri nu ai cum sa te informezi si nu ai cum sa gindesti. Acolo mafiotii conduc si prostii stau si asculta la mafioti si propagandistii lor.
Publicat Luni, 08 februarie 2016
+Răspunde
Wiki
+12
Daca intrati pe wiki, descoperiti o tara de aproape un milion de km2, de aproape 30.000.000 locuitori cu un PIB de 315 miliarde si in articol se vorbeste de o datorie de 120 miliarde. Grecia are peste 400 de miliarde datorii, faptul ca sunt intr-o criza energetica datorita secetei, acolo este vara, intr-o luna doua se vor schimba conditiile climatice si viata va avea alt curs.
Publicat Luni, 08 februarie 2016
+Răspunde
amicu
+12
El Nino nu e uragan. Mai cercetati!
Publicat Luni, 08 februarie 2016
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 8 ore şi 9 minute