One World Romania 2015, o aventură pe „kino-maidanul” bucureştean

Au mai rămas câteva zile până la deschiderea oficială a festivalului One World Romania.

Primul film pe care îl puteţi viziona luni este Our Terrible Country, unul dintre primele documentare care ating efectele catastrofale ale ISIS asupra Siriei. Filmul va fi proiectat în prezenţa regizorului Ziad Homsi, care l-a însoţit pe Yassin Haj Saleh, un cunoscut disident sirian, într-o călătorie prin ţara devastată de războiul civil.

Dar seara va începe cu un scurt moment din performance-ul The Institute of Change. Cei de la Institute of Change spun în manifestul lor: „Îmbrăţişam viaţa ca pe o oportunitate de a fi pe scenă, mereu în mişcare, mereu creând şi recreând. Interesele grupului sunt: activismul fizic, egalitatea de gen, castrarea sistemului autoritar prin crearea unei societăţi civile reale şi libertatea artei”.

Aşadar, luni seara, One World Romania şi Institute of Change vă propun o transformare. O transformare numai bună de etalat pe kino-maidan, timp de o săptămână la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Journey Pub&more şi Frontline Club Bucharest.

În ultima săptămână dinaintea festivalului, One World Romania alături de Doc Alliance vă prezintă în avanpremieră 5 din filmele celei de-a opta ediţii de festival. Pentru al treilea an consecutiv, filmele vor fi disponibile gratuit pentru vizionare pe site-ul www.dafilms.com. Din selecţia 2015 au fost alese Vitosha, Waiting for August, Naked Island, The Serbian Lawyer şi Outside.

Urmând a fi prezentat în secţiunea Războaie contra naturii, documentarul bulgar Vitosha spune o poveste familiară pentru multe ţări post-comuniste. Vitosha – cel mai mare parc natural bulgar – se află periculos de aproape de Sofia şi, mai ales, de interesele dezvoltatorilor şi politicienilor locali. Manevrele acestora au declanşat proteste de stradă de o asemănare izbitoare cu cele împotriva exploatărilor de la Roşia Montana din aceeaşi perioadă, de la Bucureşti.

Documentarul super-premiat al Teodorei Ana Mihai, Waiting for August, va fi prezentat în secţiunea Adulţi de nevoie. Filmul este un portret sensibil al Georgianei, care încă nu împlinise 15 ani la data filmării. După ce mama sa pleacă pentru a lucra în străinătate, Georgiana trebuie să se transforme dintr-o adolescentă în capul familiei, având singură grijă de cei şase fraţi ai săi.

Protestele de la Kiev

Prezentat în secţiunea Traume, documentarul Naked Island este construit, de asemenea, în jurul unei poveşti de familie. Pentru regizoare, filmul reprezintă un prim pas spre a înţelege trecutul ascuns al bunicului său, încarcerat pe o insulă într-un lagăr de concentrare din anii ’50. O familie care încă nu îşi revine din traumele trecutului, o privire diferită asupra regimului lui Tito din Iugoslavia, considerat o oază de libertate în fostul bloc sovietic.

Istoria controversată a Peninsulei Balcanice este şi subiectul celui de-al patrulea documentar – The Serbian Lawyer. Filmul îl are în centru pe tânărul avocat care l-a apărat la Haga pe Radovan Karadzic, temutul criminal de război. Marko este loial principiului de bază al legii – oricine are dreptul la apărare. Dar acest proces extrem de mediatizat şi încărcat de emoţie determină viitorul avocatului şi îi influenţează viaţa personală.

În documentarul Outside regizorul Andrei Schwartz îl reîntâlneşte pe protagonistul filmului său precedent, Jailbirds, care a fost condamnat la 21 de ani de detenţie. De data aceasta, însă, cei doi se întâlnesc într-o situaţie complet nouă – după eliberarea din închisoare. Cum se va încheia această călătorie către lumea liberă?

Marele circuit al demolatorilor de istorie

Pepe Mujica, cel mai sărac preşedinte din lume

Pentru al doilea an consecutiv, festivalul One World Romania organizează un circuit turistic ieşit din comun, timp de 6 zile în centrul Bucureştiului: Marele circuit al demolatorilor de istorie.

Eugen Istodor, marele nostru ghid, împreună cu Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, au conceput un traseu de monumente istorice demolate pentru interesele unora şi altora. Circuitul va porni de la intersecţia Bulevardului Lascăr Catargiu cu Strada I.C. Visarion, iar orele de începere sunt 17.00, de marţi, 17 martie, până sâmbătă, 21 martie, respectiv 12.00 doar în ziua de duminică, 22 martie.

One World Romania a mai pregătit, ca şi la ediţiile trecute, o serie întreagă de evenimente paralele proiecţiilor din cinematografe. Marţi, 17 martie, începând cu ora 17.00 vă aşteptăm în foaierul cinematografului Studio pentru vernisajul expoziţiei Jurnal de campanie, o documentare a ultimelor alegeri prezidenţiale, realizată de fotografii Alexandra Dincă, Ioana Moldovan, Andrei Pungovschi şi Mircea Reştea, în colaborare cu Decât o Revistă. Expoziţia va rămâne la cinema Studio până la sfârşitul festivalului.

Marţi, tot de la ora 17.00, dar la ”Journey Pub&more”, va fi organizată dezbaterea Euromaidan. Ce urmează? Doi dintre realizatorii documentarului Euromaidan. Rough Cut, Aleksey Solodunov şi Anna Nekrasova vor participa la acest eveniment şi vor vorbi despre ce înseamnă să filmezi o revoluţie în plină desfăşurare şi cum se văd astăzi ideile care au animat Maidan-ul de la Kiev la începutul anului 2014.

Miercuri, 18 martie, începând cu ora 17.00, organizatorii au pregătit la Journey Pub&more o dezbatere intitulată Africa Rising. Invitaţii acestei dezbateri sunt regizorii Dieudo Hamadi (realizatorul National Diploma), Jeoren van Velzen (realizatorul A Goat for a Vote) şi Momodou Sallah, expert în educaţie. Cei trei vor discuta despre ce înseamnă „Africa” în prezent şi despre rolul documentarului în a defini un continent şi a vorbi despre problemele lui.

În apărarea gorilelor de munte

În cea de-a cincea zi a festivalului, vineri, 20 martie, începând cu ora 17.00, sunteţi invitaţi să conversaţi cu trei regizori români de film documentar despre modul lor de lucru şi despre condiţia documentarului în România. Cei trei invitaţi sunt Teodora Ana Mihai (Waiting for August), Alexander Nanau (Toto şi surorile lui), Andrei Schwartz (Outside). Evenimentul are loc la ”Frontline Club Bucharest” (Institute, the Café).

Sâmbătă, 21 martie, de la ora 15.00 la Journey Pub&more, One World Romania propune bucureştenilor un atelier inedit – Arestare. Condamnare? De ce oare? Timp de două ore, tineri jurişti din programul Lideri pentru Justiţie şi reprezentanţi ai organizaţiei neguvernamentale Expert Forum vor explica participanţilor traseul anchetei şi judecării unui celebru caz de corupţie din ultimii ani.

Noi chipuri ale filmului documentar

Vytosha

Festivalul internaţional de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania vă propune o serie de programe paralele care vor avea loc la Bucureşti în perioada 17-22 martie 2015.

Evenimentul intitulat New Narratives for Europe va avea loc joi, 19 martie, începând cu ora 17.00 la Journey Pub. Invitaţii acestei dezbateri sunt Mikael Opstrup (Head of Studies, European Documentary Network), Oliver Sertic (producător, Restart – Croatia) şi Hannah Horner (distribuitor, Doc&Film International). Invitaţii vor încerca să răspundă – într-o discuţie moderată de Cristian Lupşa (editor, Decât o Revistă) – la o serie întreagă de întrebări legate de felul în care Europa se repovesteşte prin documentar. Cum circulă aceste poveşti dincolo de graniţele fiecărei ţări? Ce aduce în plus documentarul în peisajul mediatic european? În ce fel trebuie documentarul să se schimbe pentru a rămâne actual? Se va discuta şi despre modul în care documentarul poate deveni un mediator între ONG-uri şi public, comunicând şi absorbind problemele politice, sociale şi de drepturi ale omului cu care se confruntă Europa zilelor noastre.

Acest eveniment este organizat cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Institutului Francez din România, Ambasadei Franţei în România şi Ambasadei Regale a Danemarcei.

Tot joi, 19 martie, la ora 12.00, la Frontline Club Bucharest, Mikael Opstrup va prezenta Ghidul de co-producţie European Documentary Network. Producător cu o vastă experienţă internaţională, Opstrup colaborează cu EDN de zece ani, iar anul trecut a editat şi lansat acest ghid care conţine informaţii relevante despre posibilităţile de finanţare a filmului documentar din 30 de ţări. Pe baza acestui ghid, Opstrup va oferi o imagine de ansamblu a peisajului european în ceea ce priveşte posibilităţile şi obstacolele pentru co-producţiile de film documentar în Europa.

Acest eveniment este organizat cu sprijinul Ambasadei Regale a Danemarcei.

Euromaidan, pelicula care trezeşte controverse

Pentru că genul documentar este unul în continuă schimbare, organizatorii au invitat anul acesta doi reprezentanţi ai Oficiului Naţional de Film din Canada, unul dintre cei mai inovatori producători de documentar interactiv. Dominic Desjardins (producător executiv) şi Marie-Pier Gauthier (director de producţie) vor susţine vineri, 20 martie, de la ora 12.00, la Cinema ”Elvire Popesco”, o prezentare despre Webdoc. Documentarul interactiv reprezintă o direcţie relativ nouă, experimentală a practicii documentare, apărută la intersecţia producţiei de documentar cu Internetul. Aşa-numitul webdoc este unul dintre hibrizii semnificativi ai unui prezent în care, din ce în ce mai mult, produsele media şi publicul lor migrează către platforme online.

Fondat la sfârşitul anilor ‘30, National Film Board of Canada (NFB) este o instituţie legată de tradiţia documentarului internaţional şi de o serie de revoluţii tehnologice şi creative în domeniul animaţiei şi al stereoscopiei. În ultimii ani, departamentul Interactive al NFB a poziţionat Canada în fruntea ţărilor cele mai semnificative pe harta globală a „storytelling”-ului digital.

Producătorul german Heino Deckert, invitatul noii retrospective

Avocatul sârb

După mai multe ediţii dedicate regizorilor de film documentar, anul acesta va fi invitat un producător. Sâmbătă, 21 martie, Heino Deckert va susţine un Masterclass de Producţie de Film Documentar la Cinema Elvire Popesco. În completarea acestui masterclass, în selecţia festivalului au fost incluse 4 dintre documentarele produse de el, realizate între 1999 şi 2014: Julia’s Madness, Bad Weather, The Queen of Silence şi Pepe Mujica, Lessons from the Flowerbed.

În documentarul Pepe Mujica, Lessons from the Flowerbed, regizoarea Heidi Specogna îl urmăreşte pe Jose Mujica, fostul preşedinte al Uruguayului, care şi-a încheiat mandatul pe 1 martie 2015. Mujica a fost considerat cel mai sărac preşedinte din lume, pe baza alegerilor făcute de el de la începutul mandatului în 2010 – nu a locuit niciodată în reşedinţa prezidenţială din Montevideo, ci la ferma familiei dintr-o suburbie, şi-a donat cea mai mare parte din câştiguri unor organizaţii caritabile şi a continuat să conducă vechiul său Volkswagen Beetle.

Mai mult decât atât, Jose Mujica a transformat statul Uruguay într-unul din cele mai progresiste state din toată lumea, reuşind să reducă procentul populaţiei care trăieşte la limita sărăciei de la 39% la 11% şi să crească rata investiţiilor de la 13% din PIB până la 25%. Documentarul a mai fost prezentat la festivaluri de film precum Festivalul internaţional de film documentar de la Amsterdam, Festivalul internaţional de film documentar de la Salonic, Festivalul internaţional de film de la Berlin şi va fi proiectat în premieră naţională la One World Romania.

Heino Deckert este unul dintre cele mai importante nume în producţia europeană contemporană. El este producător şi director al MA.JA.DE Filmproduction, o companie cu sedii în Berlin şi Leipzig. Începând din 1991, a produs mai mult de 50 de documentare care au fost selectate de cele mai prestigioase festivaluri internaţionale, de la IDFA Amsterdam (Song from the Forest, Michael Obert 2013), la Veneţia (The 3 Rooms of Melancholia, Pirjo Honkasalo, 2004; ¡Vivan las Antipodas!, Victor Kossakowsky, 2011) şi până la nominalizarile pentru Oscar (Rabbit à la Berlin, Bartek Konopka, Piotr Rosolowski, 2010). Heino Deckert a fost Preşedintele European Documentary Network (EDN) între 2006 şi 2008. Astăzi, pe lângă activitatea de producător, conduce compania de distribuţie Deckert Distribution şi este trainer pe probleme de producţie şi distribuţie pentru EDN, Ex Oriente, Discovery Campus şi Sundance Institute.

Heino Deckert va fi prezent la Bucureşti, pe „kino-maidanul” One World Romania în perioada 19 – 22 martie 2015.

Organizatori: Asociaţia One World Romania & Centrul Ceh Bucureşti.

Câştigătorul Premiului Oscar 2015 pentru film documentar, în premieră

Un film ce a inflamat întreaga lume

Citizenfour, documentarul laureat al unui Oscar, în cadrul galei Premiilor Academiei Americane de Film, va fi proiectat în premieră în România la cea de-a opta ediţie a festivalului de film documentar One World Romania.

Citizenfour este portretul unui fost analist al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) – Edward Snowden, care a publicat zeci de mii de documente secrete. Filmul prezintă zilele tensionate pe care Snowden le-a trăit într-un hotel din Hong Kong, întâlnirile cu jurnaliştii care au publicat detalii despre NSA şi despre spionajul electronic efectuat de Statele Unite, căruia i-ar fi căzut victime şi lideri politici ai lumii, precum preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, şi cancelarul german Angela Merkel.

Citizenfour face parte din secţiunea intitulată Demo +/- Craţie, alături de 6 alte titluri: Euromaidan. Rough Cut, Second Chance, Pixadores, The Term, Iranian şi Killswitch. Această secţiune ridică întrebarea ce a mai rămas din democraţie? şi demască guverne democrate doar în aparenţă, arată cetăţeni de rând care devin dizidenţi şi acţiuni individuale transformate în mişcări de masă cu ajutorul noilor mijloace de comunicare. Selecţia de filme din această secţiune îşi propune să ofere un prilej de reflecţie care să pună mişcările de stradă din România într-un context global şi să ofere, poate, puncte de pornire strategice pentru viitor.

Documentarul Virunga, unul dintre contracandidaţii lui Citizenfour la Oscarurile de anul acesta, va fi şi el proiectat la cea de-a opta ediţie de One World Romania. Filmul spune povestea incredibilă a unui grup de curajoşi care îşi riscă vieţile pentru a asigura un viitor mai bun unei părţi din Africa de care restul lumii a uitat. Parcul Naţional Virunga, situat în pădurile estice din Congo, este unul dintre cele mai diverse locuri din punct de vedere biologic şi căminul ultimelor gorile de munte din lume. Descoperirea unor zăcăminte de petrol sub lacul Edward atrage sosirea companiei SOCO International, chiar dacă forarea în parc este ilegală. Acţiunile companiei se înscriu într-un spectru mai larg de agende conflictuale care se intersectează în jurul parcului Virunga: de la ilegalităţile comise de subcontractorii SOCO la violenţele braconierilor care ucid elefanţii şi gorilele parcului, la miliţiile rebele care vor procente din profitul realizat din exploatarea petrolului şi la pădurarii hotărâţi să protejeze cu orice preţ viaţa gorilelor.

Virunga va fi prezentat la One World Romania 2015 în secţiunea Războaie contra naturii, alături de alte două filme: Unearthed şi Vitosha. În această secţiune, One World Romania prezintă un câmp de bătălie pentru viitor care se întinde pe întreaga planetă, inclusiv în ograda noastră: Vitosha e un parc protejat ameninţat de monstrul dezvoltării urbane, ca multe parcuri din România; spectrul fracturării hidraulice a trecut peste mări şi ape din SUA sau Africa de Sud şi a ajuns deja de mult în micile comunităţi din ţară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.