Pacienții cer decontarea testelor care le-ar putea salva viața

Medicii solicită autorităţilor decontarea testelor care îi pot ajuta să ofere bolnavilor tratamente inovative ce le prelungesc viaţa. Deocamdată, astfel de teste, care în Occident se fac de ani buni, sunt plătite de companiile farmaceutice sau de bolnavi, iar costurile sunt uriaşe, unele dintre ele depășind și zece mii de lei. Asociaţiile de pacienţi atrag atenţia că 130 de români mor zilnic din cauza unei boli oncologice.

Testele genetice sunt folosite pentru depistarea și tratarea cauzelor, mai ales în cazul bolilor oncologice. Un astfel de test face o trecere de la medicina tradiţională, care tratează efectele bolii, la terapiile moderne, care pot elimina din cauze, astfel încât multe vieți pot fi salvate.

Viitorul în tratarea cancerului

Doina Eremia a fost diagnosticată cu cancer de colon și a avut șansa să primească tratament personalizat. „Când afli că ai cancer, primești vestea ca și cum te-ai afla pe ultimul drum. Dar am avut suficientă putere să lupt și să mă gândesc că trebuie să fac orice pentru a trăi. Așa că am fost foarte norocoasă ca în urma unui test genetic să primesc un tratament personalizat care mi-a salvat viața“, spune aceasta, unul dintre puținii bolnavi norocoși care și-au permis să plătească mii de lei pentru testul genetic. Medicii i-au ales o terapie anume după ce au aflat ce modificări genetice i-au provocat suferinţa. Acesta este viitorul în tratarea cancerului.

10.000 de români mor anual din cauza cancerului pulmonar

Testele nu sunt finanțate deloc

Medicina personalizată se bazează pe analiza moleculară și genetică. Are ca principală preocupare identificarea și tratarea cauzei. Un pacient care face teste genetice află dacă are sau nu o mutaţie la nivelul unor gene. Terapiile inovative pot interveni direct acolo unde este problema. Şi sunt multe astfel de tratamente şi toate costă mii de lei. Totul porneşte de la testele genetice care acum nu sunt decontate şi sunt greu accesibile românilor. „Apar teste noi, apar gene noi, apar mutații noi. Specialiștii în domeniu trebuie să selecteze testele de care este absolută nevoie pentru a se putea trata pacientul în mod corect și apoi finanțatorul să spună dacă le finanțează. În momentul de față aceste teste nu sunt finanțate deloc“, spune Irinel Popescu, șeful clinicii de chirurgie generală și transplant hepatic din cadrul Institutului Fundeni.

Mii de cazuri diagnosticate anual

Când vorbim de bolile oncologice, cifrele arată că numai cancerul pulmonar omoară peste 10.000 de români anual. Multe victime provoacă şi cancerul de sân. Cancerul de col uterin face de asemenea numeroase victime în ţara noastră. „Diagnosticăm anual 6.000 de cazuri noi și, din nefericire, marea lor majoritate sunt în stadii avansate, 3 sau 4. Jumătate din pacientele cu cancer mamar într-un astfel de stadiu își pot pierde viața. Problema este accesul la terapii moderne. Ele ajung în România cu întârziere, chiar și la patru ani după ce sunt folosite în țările occidentale“, spune Dan Bârlădeanu, medic oncolog.

În România mor de trei ori mai mulţi bolnavi decât media la nivelul ţărilor Uniunii Europene. Ocupăm astfel prima poziţie în UE la numărul pacienţilor care mor din cauza cancerului.

Medicină personalizată în oncologie

Medicina personalizată înseamnă alegerea celui mai potrivit tratament pentru un anumit pacient, în funcție de particularitățile sale biologice. Se folosesc biomarkeri, adică acele caracteristici biologice care pot fi genetice, moleculare, anatomice, fiziologice sau biochimice. Biomarkerii sunt de mai multe feluri, în funcție de utilitatea lor: biomarkeri diagnostici, care arată prezența unei boli; biomarkeri de risc – indică riscul de a suferi de o boală (de exemplu, gena BRCA1 arată un risc crescut pentru cancerul de sân); biomarkeri de prognostic – dau indicii cu privire la evoluția blândă sau, dimpotrivă, agresivă a unei boli (HER-2 în cancerul de sân indică o formă mai agresivă de boală); biomarkeri de predicție – indică răspunsul și toxicitatea la un anumit tratament.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.