Parchetul General a început urmărirea penală în cazul terenurilor de la Nana

Parchetul General a început urmărirea penală în cazul Nana, pentru conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, la o zi după ce Corpul de control al premierului a anunțat că va sesiza procurorii în acest caz.

„În urma sesizării transmise de Corpul de Control al primului ministru, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal în care se efectuează cercetări în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi”, se arată într-un comunicat de presă  transmis miercuri de Parchetul General.

În comunicatul citat se precizează că procurorii au dispus, miercuri, începerea urmăririi penale cu privire la faptele sesizate, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În perioada următoare vor fi efectuate actele de urmărire penală necesare soluţionării cauzei, a mai precizat sursa citată.

Parchetul a început miercuri urmărirea penală în acest caz față de fapte, și nu față de persoane.

Anunțul Parchetului General vine în contextul în care marți Corpul de Control al premierului a trimis Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile din comuna Nana raportul referitor la trecerea unor suprafeţe de teren în domeniul privat al oraşului Fundulea şi a sesizat Parchetul ICCJ cu privire la anumite fapte considerate ilicite.

„Corpul de Control al Prim-ministrului, ca organ cu atribuţiuni de control, va sesiza organele de urmărie penală, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), privind operaţiunile sau actele ilicite în legătură cu care au rezultat indicii de săvârşire a unor posibile fapte care pot întruni elementele constitutive ale unor infracţiuni urmând ca organul de urmărie penală sau, după caz, instanţa de judecată, să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunilor şi asupra vinovăţiei”, se arată în documentul trimis de Guvern.

În Raport se arată că Primăria Nana a emis 22 de titluri de proprietate, fără respectarea legislaţiei în vigoare.

Ce verifică procurorii

Conform informaţiilor publice existente în acest moment, procurorii vor verifica restituirea şi emiterea a 22 de titluri de proprietate pentru 22 de suprafeţe de teren care însumează 218 ha. Ce probleme d elegalitate ar putea exista aici?

  1. Persoanele care au beneficiat de restituiri să nu fi fost persoane îndreptăţite conform legii, adică nu au fost vechii proprietari, sau urmaşi ai acestora sau moştenitori teatamentari.

  2. Persoanele care au beneficiat de restituiri au fost persoane îndreptăţite conform legii, dar au primit suprafeţe de teren mai mari decât avea dreptul

  3. Persoanele care au beneficiat de restituiri au fost persoane îndreptăţite conform legii, dar au primit teren pe alte amplasamente decât cele iniţiale, deşi acestea existau şi putea fi retrocedate în natură.

 Ce consecinţe pot exista

Pentru situaţiile 1 şi 2 se poate decide anularea titlului de proprietate şi sancţionarea penală a celor vinovaţi, în funcţie de modul de dobândire a suprafeţelor de teren aflate în discuţie. Vinovaţi pot fi:

  • cei doi primari din comuna Nana în mandatul cărora s-au făcut restituirile (primarul aflat în funcţie între 1996 şi 2008 este decedat, al doilea, cel care a câştigat alegerile în 2008 este în funcţie), comisiile locale de împroprietărire/restituire; cei în cauză ar fi putut comite infracţiuni de abuz în serviciu, sau neglijenţă în serviciu sau fals în acte publice.

  • beneficiarii restituirilor; aceştia pot fi acuzaţi de fals în documente publice

  • avocaţi şi judecători (pentru situaţia în care terenurile au fost restituite prin intermediul justiţiei) pentru fals în acte publice

  • comisia specială din prefectură şi comisia pentru fond funciar de la ANRP în situaţia în care s-au avizat dosare incomplete; aici este vorba de neglijenţă în serviciu şi eventual abuz în serviciu

  • terţe persoane din Nana care au avut calitatea de martori (la reconstituirea suprafeţelor retrocedabile legea a permis şi proba cu martori) în cazul în care au depus mărturie mincinoasă.

Pentru situaţia de la punctul 3, nu se anulează titlul de proprietate, dar primarii, comisiile locale de împroprietărire şi eventual comisia specială de la prefectură sunt entităţile care pot fi sancţionate pentru abuz în serviciu şi eventual trafic de influenţă. Pentru toate cele trei puncte, cei găsiţi vinovaţi răspunderea va fi şi una de ordin material.

Ce se întâmplă dacă există fire care să ducă la familia Băsescu?

Nu se ştie în acest moment dacă suprafeţe de teren din cele 22 verificate de către procurori fac parte sau nu din lotul de 291 de ha achiziţionat de familia Băsescu. În cazul în care există se pot înregistra următoarele situaţii:

  • Dacă Ioana Băsescu se dovedeşte că a fost cumpărător de bună credinţă (inclusiv în situaţia în care se descoperă că şi firma Berfige SRL a comis sau a beneficiat de ilegalităţi) ancheta şi măsurile luate – pentru toate situaţiile menţionate la punctele 1, 2 şi 3 – nu o vizează nici 1%.

  • Dacă procurorii dovedesc că încălcarile legii la punctele 1 şi 2 au vizat în mod direct favorizarea unui terţ cumpărător, sau faptul că Berfige SRL nu avea calitatea calificată de cumpărător, atunci în primă instanţă se pot anula contractele de vânzare cumpărare dintre sătenii din Nana şi firma Berfige SRL. Abia după aceasă anulare intră în discuţie ultimul cumpărător, adică Ioana Băsescu, dar numai în situaţia în care se dovedeşte că nu a fost un cumpărător de bună credinţă (a avut la cunoştiinţă problemele de legalitate din circulaţia terenurilor). În cazul în care se dovedeşte că Ioana Băsescu nu a fost un cumpărător de bună credinţă, atunci se poate anula contractul de vânzare/cumpărare dintre ea şi SC Berfige SRL. În situaţiile descrise aici, este foarte dificil de demonstrat dacă Ioana Băsescu nu a fost un cumpărător de bună crediţă.

Ce trebuie să mai descopere procurorii

Şi dacă suprafeţele de teren despre care se bănuieşte că au fost restituite ilegal nu au nicio legătură cu suprafeţe ajunse în proprietatea Elenei Băsescu, procurorii trebuie să verifice anumite tranzacţii care generează suspiciuni:

  • vânzări către Berfige la foarte scurt tinp de la restituire;

  • implicarea unor autorităţi locale în tranzacţii

  • eventuala implicare a unor autorităţi locale în obţinerea de către Berfige SRL a unei suprefeşe mari compacte 100%

  • implicarea consilierului prezidenţial Adrian Rădulescu;

  • verificarea – aici şi ANAF are un rol important – verificarea tuturor operaţiunilor financiar-bancare pe perioada 2009-2013 a firmei Berfige SRL.

Din aceste verificări se poate descoperi dacă Berfige SRL a fost doar un paravan al unei proprietăţi a familiei Băsescu şi de asemenea infracţiuni de trafic de influenţă a unor autorităţi locale şi a consilierului prezidenţial Adrian Rădulescu. Dar şi în aceste situaţii, proprietatea familiei Băsescu nu poate avea de suferit, însă va ieşi la iveală caracterul imoral al afacerii. Dacă procurorii vor descoperii – destul de dificil de cercetat după părerea noastră – că Berfige SRL a fost implicată într-o acţiune de spălare de bani, atunci situaţia se complică foarte mult pentru familia Băsescu.

Lucian Gheorghiu

Ioana Radu 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.