Parlamentul European a votat o rezoluţie care interzice cianurile în minerit

Rezoluţia vizează direct proiectul promovat de o compania RMGC la Roşia Montană şi îi pune în foarte mare dificultate pe unii miniştri şi europarlamentari PD-L şi chiar pe preşedintele Traian Băsescu, adică pe cei care erau interesaţi în realizarea proiectului firmei respective. În schimb, toate vocile care susţineau că implementarea proiectului ar fi produs mari distrugeri de mediu în zona respectivă, au acum un atu în plus în bătălia împotriva utilizării cianurilor la Roşia Montană.

Prin votul dat miercuri în Parlamentul European, se dă practic undă verde Comisiei Europene să propună “interzicerea totală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană până la sfârşitul lui 2011”. Principalul argument este acela că aceasta reprezintă ” singura modalitate sigură de protejare a resurselor de apă şi a ecosistemelor împotriva poluării cu cianuri în urma activităţilor miniere”.

În Rezoluţie se mai precizează că statele membre ale UE “nu ar trebui să susţină, direct sau indirect, niciun proiect de minerit care implică utilizarea de tehnologii pe bază de cianuri, până când se va aplica interdicţia generală şi nici să nu susţină astfel de proiecte în ţări terţe”. Rezoluţia a fost votată cu o majoritate zdrobitoare: 488 de voturi “pentru”, 48 „împotrivă” şi 57 de abţineri.

PD-L a făcut lobby împotriva rezoluţiei

Europarlamentarii români au avut iniţial poziţii diferite faţă de textul rezoluţiei. Cei din PD-L, în special Cristian Preda, Elena Băsescu, Petru Luhan, Traian Radu Ungureanu şi Iosif Matula au propus eliminarea paragrafului nr. 4 al textului final al rezoluţiei, cel prin care Comisiei Europene şi statelor membre li se cere să nu sprijine proiecte miniere care presupun folosirea tehnologiei cianurilor în Uniunea Europeană în mod direct sau indirect.

Mai mult, cu 24 de ore înainte de votare, Cristian Preda  a organizat marţi în incinta Parlamentului European un simpozion unde s-a dezbatut cu reprezentanţii comunităţii locale din Roşia Montana, proiectul firmei care încearcă să exploateze zona utilizând cianuri. La întâlnire au fost invitaţi toţi deputaţii români din Parlamentul European, precum şi alţi susţinători ai proiectului.

Vot ciudat al românilor

Conform fişei de vot final, Renate Weber şi Cristian Buşoi de la PNL au votat în favoarea rezoluţiei – grupul parlamentar al liberalilor europeni (ALDE) luase decizia ca membri săi să se abţină – şi tot în favoarea rezoluţiei a votat – singura de altfel din PD-L – şi Monica Macovei.

RMGC îi urechează pe eurodeputaţi

RMGC a remis presei un comunicat în care arată că din punct de vedere juridic şi nu schimbă legislaţia aplicabilă în prezent privind mineritul. În comunicat se arată că votul din Parlamentul European reprezintă un atac orchestrat împotriva României şi se consideră că “europarlamentarii au decis să ignore acest punct de vedere, forţând această moţiune prin interese nejustificate şi extreme, urmând o agendă direcţionată doar împotriva României şi dezvoltării sale viitoare”.

Iritarea RMGC se explică prin faptul că rezoluţia votată miercuri îi diminuează foarte mult să mai pună în aplicare proiectul de la Roşia Montană. De asemenea, unii suporteri ai RMGC, cum ar fi ministrul Adriean Videanu, alţi fruntaşi ai PD-L, precum şi Traian Băsescu (şeful statului deşi a pozat în “neutru” în această afacere, totuşi, a lăsat de înţeles că ar fi favorabil proiectului de la Roşia Montană), sunt puşi în mare dificultate în acest moment.

Renate Weber explică consecinţele votului

În exclusivitate pentru Cotidianul.ro, eurodeputata PNL, Renate Weber a precizat: “votarea rezoluţiei nu reprezintă într-adevăr o literă de lege. Rezoluţia va deveni lege şi implicit obligatorie pentru toate statele UE, în 2011, dacă va fi adoptată de Comisia Europeană. Rezoluţia este foarte importantă în acest moment pentru că recomandă statelor member ale UE să se abţină şi să nu susţină proiecte de exploatare miniere pe bază de cianuri.

De regulă, o recomandare dintr-o rezoluţie a Parlamentului European este respectată ad-literam de conducerile statelor member ale UE. Dă foarte rău la imagine dacă o astfel de recomandare nu se respectă. În plus, atunci când o rezoluţie este votată cu o astfel de majoritate cum a fost aceasta de miercuri, sunt şanse foarte mari să fie adoptată de Comisia Europeană”.

”Dat fiind că textul rezoluţiei cere Comisiei şi tuturor statelor membre să nu sprijine niciun proiect pe bază de cianuri, Guvernul României trebuie să înţeleagă că mesajul acesta îl priveşte direct şi că eforturile pe care le face acum, într-un mod accelerat şi disperat, de a implementa proiectul minier de la Roşia Montană, trebuie să înceteze. Orice guvern responsabil trebuie să ţină cont de recomandarea transmisă astăzi prin votul dat în Parlamentul European”, a mai declarat Renate Weber, citată de Mediafax.

Şi eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru a salutat votul de miercuri, el susţinând că păstrarea mediului natural este mai important decât profitul unei companii.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.