Pensiile și salariile bugetarilor, îngheţate în 2012

Camera Deputaţilor a adoptat, pe ascuns, o ordonanţă care prevede îngheţarea pentru anul viitor a pensiilor şi salariilor. Aceasta ar fi valabilă până în 2013.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 146 voturi „pentru”, 104 voturi „împotrivă” şi 4 abţineri, Ordonanţa de Urgenţă 80/2010 care cuprinde amendamente ale Comisiei de buget potrivit cărora anul viitor pensiile şi salariile vor fi îngheţate.

Potrivit lui Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, prin îngheţarea în 2012 a salariilor şi pensiilor parlamentul încalcă legea.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi la solicitarea liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader.

La propunerea deputatului PSD Aura Vasile programul de dezbatere a fost prelungit, după ce ea a sesizat că deputaţii nu au primit raportul asupra acestui proiect de lege.

La reluarea dezbaterilor, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a criticat „modul şmecheresc” în care proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a plenului, cerând acordarea unui termen de trei zile pentru ca parlamentarii să studieze raportul. În plus, el a arătat că PSD nu va vota acest proiect de lege.

Preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a arătat că plenul a aprobat dezbaterea acestui act normativ în şedinţa de plen de marţi.

În acest context, viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a propus retrimiterea actului normativ la Comisia de buget, însă propunerea sa a fost respinsă de plen cu 86 de voturi favorabile, 123 împotrivă şi două abţineri. El a precizat că PNL nu va vota şi va contesta la CCR proiectul de lege, susţinând că acesta nu întruneşte condiţiile legale.

Viorel Ştefan şi Mircea Duşa au arătat că PSD va contesta la CCR acest proiect de lege.

„Încălcaţi cu nonşalanţă Constituţia, pentru că Parlamentul României a fost sesizat pentru modificarea articolului 11 din OUG 37/2008 şi dumneavoastră aţi adăugat o nouă lege acestei sesizări şi noi suntem în afara cadrului de sesizare. Este neconstituţional. Vom ataca la CCR această lege şi în mod cert nu vă va folosi la elaborarea proiectului de buget pentru 2012, cum aţi motivat urgenţa”, a spus Viorel Ştefan.

Mircea Duşa a arătat că prin acest proiect de lege se încalcă dreptul la viaţă al românilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.