Pericolul extremismului

Marine Le Pen a fost în weekend la Sinaia la o întîlnire pe plan european a partidelor şi liderilor de dreapta. E vorba de populişti şi extremişti, nu dreapta modernă. Ce susţin ei este simplu – afară cu migranţii, afară cu străini etc. Aici sunt vizaţi şi românii din Franţa.

La Paris, doamna Le Pen este foarte vocală pe această temă şi cere ca românii şi ceilalţi nefrancezi să fie trimişi acasă, ca să nu mai ia locurile de muncă ale autohtonilor, să nu primească ajutoare sociale etc. Ei ar trebui alungaţi din Franţa. „Franţa francezilor!

Naţionaliştii români trec sub tăcere acest aspect pentru că se întîlnesc cumva cu Marine Le Pen&Co sub alt stindard care sună aşa – Europa europenilor! Restul să plece! Marine Le Pen şi cei asemenea ei sunt de părere că Uniunea Europeană este un eşec şi ar trebui dizolvată. Are un discurs vehement anti-Bruxelles. Este un punct de vedere împărtăşit recent şi de Marian Munteanu. Citez ” Aderarea României la UE s-a dovedit total

potrivnică intereselor poporului român! ”

Nu întîmplător, Marine Le Pen de la Sinaia a salutat desemnarea lui Marian Munteanu din partea PNL, candidat pentru Primăria Capitalei. Cei doi, Marine Le Pen şi Marian Munteanu fac parte din aceeaşi familie politică. Ea nu are nimic în comun cu liberalismul şi PNL. Dar s-ar putea să ducă la complicaţii mari.

Se reorientează PNL spre altă linie politică şi doctrinară!? Se înfrăţeşte cu Marine Le Pen!? În urmă cu ceva ani, vreo 20 cred, tatăl d-nei Jean Marie Le Pen, pe atunci şeful Frontului Naţional, a venit la Bucureşti la Congresul PRM, patronat de Corneliu Vadim Tudor. La o generaţie, apropierea se face între Frontul Naţional şi PNL. Întreb – e o schimbare de direcţie sau un accident de parcurs, doar o proastă inspiraţie a tandemului Blaga/ Gorghiu!? Ce efect va avea după alegeri, după ce Marian Munteanu va fi pierdut cursa electorală!?

O altă chestiune este dacă această desemnare corespunde unei noi tendinţe din societatea românească. A devenit ea mai sensibilă, mai atentă, la teme identitare decît era în anii 1990/2000!? Vrea PNL să atragă electoratul naţionalist/ortodoxist/radical/ extremist/anti-UE !? Vrea PNL să ocupe culoarul lăsat liber de dispariţia lui Vadim Tudor şi PRM!?
Acest calcul – dacă e adevărat – o spun, este extrem de periculos. Liderii PNL se joacă nepermis cu focul, cu stabilitatea şi liniştea societăţii româneşti pe care o expun la mari pericole. Cert este că, pînă atunci, PNL pierde electoratul liberal, acela care a votat cu PNL din 1990 încoace. Este această pierdere compensată de cîştigarea unui nou electorat, aflat mai la dreapta!?

Aceasta este pentru PNL chestiunea esenţială în acest calcul cinic. Nu şi pentru lumea românească, aceea de care PNL se depărtează în aceste zile.

stelian-tanase.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.