Poetul-mason George Virgil Stoenescu e mult mai mare decît Dimitrie Cantemir

Premiul Constantin Brâncuşi, oferit de Masoneria din ţara noastră, a fost disputat vineri seara la Atheneul Român între poetul-mason George Virgiliu Stoenescu şi proiectul „Integrala Dimitrie Cantemir”, din care au apărut deja primele 25 de volume. Cîştigătorul secţiunii Cultură a fost declarat… poetul-mason Stoenescu!

„Gala Premiilor Nobel româneşti”, cum a fost denumită festivitatea de premiere, a avut loc vineri seara pe scena Atheneului Român, fiind organizată de Marea Lojă Naţională din România, în colaborare cu Academia Română! S-au acordat şapte premii în valoare de 10.000 euro, pentru şapte secţiuni.

Totul a decurs oarecum normal, pînă a venit rîndul secţiunii Artă-Cultură, unde au existat trei nominalizări: „Proiectul Integrala Manuscriselor Cantemir”, poetul-mason George Virgiliu Stoenescu şi Gabriel Croitoru pentru Turneul „Vioara lui Enescu la sate”.

Spre surprinderea tuturor, cîştigător a fost declarat… poetul-mason Stoenescu, a cărui operă a fost considerată mult mai importantă decît monumentul cultural Cantemir!

Epoca falsurilor nu s-a încheiat. Abia a început!

Asta mai lipsea în epoca noastră, dominată de tot felul de falsificări, ca şi Masoneria Română să-şi treacă în cont o mistificare de proporţii!

Nu ajungeau falsificările grosolane din ultimii ani făcute de Uniunea Scriitorilor, în care preşedinţii şi-au premiat soţiile sau amantele! Aşa cum a făcut Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, care a acordat Premiul pentru traducere Irinei Horea, proaspăta lui cea de-a patra soţie! L-a urmat Gabriel Coşoveanu, preşedintele filialei Craiova a aceleiaşi Uniuni a Scriitorilor, care a acordat Premiul pentru poezie al filialei… concubinei sale declarate Gabriela Gheorghişor!

Nu ajungeau nici falsele ierarhii guvernate de ICR-ul lui Patapievici, în care Mircea Cărtărescu şi Gabriela Adameşteanu l-au surclasat pe Mihai Eminescu! Astfel, Cărtărescu a fost tradus pe banii ICR de 22 ori, Dan Lungu de 13 ori, Gabriela Adameşteanu de 11 ori! Mihai Eminescu a fost tradus o singură dată, în limba slovacă!

Cine este poetul-mason George Virgil Stoenescu?

În literatură, George Virgil Stoenescu nu există. De pildă, „Istoria critică a literaturii române” a lui Nicolae Manolescu nu-l indică nici măcar la secţiunea „Autori de dicţionar”, acolo unde sînt doar enumeraţi poeţii şi prozatorii minori, la fel ca în cartea de telefon!

Cu toate acestea, cărţile sale, numite de Liviu Ioan Stoiciu „cărţi-cărămizi”, au beneficiat de prefeţe sau introduceri semnate de H.-R. Patapievici sau Eugen Negrici. De exemplu, volumul său de versuri „Dublul”, apărut în 2006 şi prefaţat de Patapievici, are 728 pagini, fiind ilustrat de Mircia Dumitrescu!

Iată cîteva versuri ale celui care a îndrăznit să ia premiul Masoneriei în competiţie cu Dimitrie Cantemir: „Îndoit prealiniştitul / Numele l-a scris pe apă, / Cupe pline – asfinţitul / Blestemat model să-nceapă; / Dorului pierdut în fieruri / Testament călcat în tropot, / Cântecul s-a rupt din ceruri – / Mult mă doare gândul clopot” (Cercuri la Elsinore). Sau: „Mă însoţeşte luna pas cu pas / La capul meu o am de când mă ştiu / Să-i mor pe lume stea şi ultim fiu / Mă însoţeşte luna pas cu pas. // Puterea-i e acum înţelepciune / Nu vreau nici nemurire, nici statui / în saturnalii doar să ard haihui / Puterea-i e acum înţelepciune. // E sărbătoare-n cercul lui Saturn / Exilul tot s-a poleit cu aur / Zeiţei aspre să-i închini un taur! / E sărbătoare-n cercul lui Saturn”. Ori: „Fugim prin minciuna timpului gunoi / Cu aripi de înger în clipe sparte / Un vânt metafizic bate din soarte / Prin inima caldă în sânge strigoi / Adevărul e jumătate din noi…” (Rondelul luptei cu îngerul IX).

Dacă opera sa poetică nu este convingătoare, adăugăm că domnul George Virgil Stoenescu este membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naționale a României şi deține gradul de mare secretar general al Supremului Consiliu de grad 33 al Ritului Scoțian Antic și Acceptat al României!

Pentru poziţia sa în cadrul Masoneriei, premiul este justificat, însă de ce oare era nevoie ca organizatorii să-l pună pe consilierul lui Mugur Isărescu în competiţie cu Dimitrie Cantemir?

Mai ales că, în preambulul Galei, Remus Borza declara: „Va fi o ceremonie unde vom îmbina sobrietatea Premiilor Nobel cu grandoarea Premiilor Oscar”, iar Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, plusa: „Academia Română s-a asociat acestui eveniment care, păstrând proporţiile, dorim să fie similar cu Premiile Nobel acordate de Academia Suedeză”!

Pînă la urmă, cel puţin la secţiunea Artă-Cultură, cu scuzele de rigoare, a ieşit o mascaradă dîmboviţeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.