Ponta: Responsabilitatea Federaţiei Ruse e foarte clară

Victor Ponta a declarat, joi, la ”Adevărul Live”, că Federația Rusă este vinovată, cel puțin moral, pentru doborârea zborului MH17.

”Separatiștii din regiunea de la granița de est a Ucrainei sunt cel puțin sprijiniți logistic și militar de Rusia. Acest tip de rachete sol-aer au fost oferite de către Federația Rusă. Din acest punct de vedere, responsabilitatea Federației Ruse este cel puțin morală”, a declarat Ponta.

”Rebelii proruși nu sunt așa niște oameni veniți nu se știe de unde și nesprijiniți de nimeni. Nu avem niște concluzii înaintea celor care cercetează cutiile negre, privind doborârea avionului. Când vom avea o concluzie, va fi prezentată în CSAT”, a mai spus Ponta.

”Ceea ce este important e poziția politică. Responsabilitatea Rusiei e acum foarte clară. Noi ne dorim ca Ucraina, Moldova și Georgia să poată să meargă fără alte presiuni pe drumul acesta european”, a susținut premierul.

Prăbușirea avionului companiei Malaysia Airlines în Ucraina s-a soldat cu moartea a 298 de persoane, dintre care 154 de olandezi, 27 de australieni, 23 de malaezieni, 11 indonezieni, 6 britanici, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi și un canadian, la care se adaugă cei a căror naționalitate nu a putut fi stabilită. 80 dintre pasageri erau copii. La bord se aflau 23 de cetățeni americani.
Avionul, care efectua zborul Amsterdam-Kuala Lumpur, s-a prăbușit în urmă cu o săptămână , la ora 16.15, ora Moscovei, la circa 50 de kilometri de granița dintre Ucraina și Rusia, în regiunea Donețk, potrivit unui comunicat al companiei.

Avionul malaezian zbura la o înălțime de 33.000 de picioare (10.100 de metri), în condiţiile în care autoritățile ucrainene interziseseră zborurile civile în estul țării la o altitudine mai mică de 32.000 de picioare. Astfel, avionul Malaysian Airways se afla la doar 300 de metri de spațiul aerian supus interdicției.

Separatiștii proruși din estul Ucrainei a negat că ar fi implicați în doborârea avionului malaezian, susținând că nu dețin armament capabil să lovească ținte la asemenea altitudine.

Putin a acuzat, la rândul său, Ucraina, despre care a spus că poartă responsabilitatea acestei tragediii. ”(…)această tragedie nu s-ar fi întâmplat dacă în aceste teritorii ar fi fost pace, dacă nu ar fi fost reluate acțiunile militare în estul Ucrainei. Și, cu siguranță, statul pe teritoriul căruia s-a întâmplat aceasta poartă întreaga responsabilitate pentru tragedie”, a spus Putin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.