Ponta vrea să închidă gura Realitatea TV ?

SURSA: REALITATEA TVREALITATEA.NET

Insolvenţa va fi similară, de acum înainte, cu falimentul. Cel puţin pentru instituţiile media. Proiectului aprobat ieri în şedinţă de guvern i-a fost adăugat un articol prin care oricărei televiziuni sau post de radio aflat în dificultate i se va ridica licenţa de emisie în mod automat. Actul normativ nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial, iar încercările noastre de a afla detalii sau forma finală a acestuia au fost sortite eşecului. Noul Cod al Insolvenţei este secret pentru presă.

Proiectul legii insolvenţei a fost modificat cu doar o zi înainte de şedinţa de guvern în care a şi fost aprobat. Pe site-ul ministerului Justiţiei se regăseşte o variantă diferită faţă de cea publicată în data de 2 septembrie, atunci când proiectul de act normativ a fost suspus dezbaterii publice. Mai exact, a fost indrodus un articol care apare subliniat cu roşu şi care face referire la instituţiile mass-media aflate în insolvenţă. Articolul ar putea lăsa multe radiouri şi televiziuni fără licenţă, adică le-ar obliga să-şi suspende activitatea.

„În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizională, în sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului” se spune în respectivul articol.

Articolul introdus în noul Codul al Insolvenţei încalcă întâi de toate principiul de bază al unei asemenea legi: salvarea societăţii cu probleme, a locurilor de muncă şi a banilor. Bani pe care îi au de recuperat creditorii.

Ridicarea licenţei pe care o companie o deţine înseamnă automat încetarea activităţii şi în loc de protecţie ea va beneficia, cu ghilimelele de rigoare, de un faliment glorios. Codul Insolvenţei, în varianta impusă prin ordonanţă de guvern, devine astfel un instrument de opresiune la adresa mass-media, mai ales în actualele condiţii de criză.

Şocant este că acest act normativ este asumat de Ministerul Justiţiei, instituţia care s-a ocupat de acest proiect.

Nu în ultimul rând, la articolul 348 alineatul 2 se induce şi caracterul retroactiv al acestei legi: „Prezenta lege se aplică şi procedurilor de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă aflate în derulare la data intrării sale în vigoare, cu excepţia dispoziţiilor art. 183-203, care se aplică doar cererilor introduse după data intrării în vigoare a acesteia”.

În concluzie, nici nu mai au importanţă celelalte prevederi. Este un Cod al Insolvenţei discriminatoriu, care anuleaza scopul real al procedurii şi are caracter retroactiv. Iar pentru asta guvernul a plătit 30 de experţi pe care, la o adică, să arunce vina.

Valentin Jucan (CNA): Guvernul Ponta atacă libertatea presei

Unul din membrii CNA critică modificările pe care Guvernul vrea să le aducă la Codul Insolvenţei şi care ar putea închide zeci de televiziuni.

„Sunt zeci (de televiziuni, n.red.), nu doar câteva. Nu este prima dată când ne confruntăm cu măsuri care afectează presa, libertatea presei, măsuri care sunt luate pe ascuns, fără dezbatere publică. Am spus această nouă măsură, nu este binevenită, mai ales pentru că laşi la îndemâna oricui, închiderea unui post de televiziune. Oricine poate cere insolvenţa unei televiziuni pentru orice sumă de bani. În acest moment, noi nu putem suspenda o licenţă. Nu există un asemenea termen în lege. Există retragere a licenţei, dar aceste situaţii sunt foarte puţine şi reglementate în lege. Legiuitorul a dorit să nu se poată întâmpla aşa ceva uşor. Practic prin această măsură nu dai posibilitatea audiodifuzorului să se reorganizeze pentru că dacă îi iei principalul obiect de activitate, emisia, nu mai au cum să funcţioneze, nu mai pot aduce bani. Nu mai au obiect de activitate. Discutăm de închiderea televiziunii. E vorba de zeci de radiodifuzări. Dacă va apărea în Monitorul Oficial nu voi vota niciodată suspendarea licenţei pe un astfel de criteriu. Nu cred că acest moment este întâmplător, având în vedere raportul de ţară pe justiţie, cred că acest moment a fost găsit ca prielnic, ce se poate întâmpla mai rău decât să fie rău. Mă voi adresa Comisarului European pe Justiţie, pentru că este un atac la libertatea de expresie”, a declarat Valentin Jucan la Realitatea TV.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.