Posibilă mișcare surpriză în cazul lui Robert Cazanciuc

Ministrul Justiției Robert Cazanciuc ar urma să treacă la UNPR.

Conform unor surse politice, UNPR va prelua Ministerul Justiției cu ministrul Robert Cazanciuc cu tot.

La începutul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Victor Ponta i-a transmis lui Cazanciuc că este „și mai eficient” de când este în coordonarea vicepremierului Gabriel Oprea. „Acum de când… dar de fapt tot timpul ați fost în coordonarea vicepremierului pentru securitate națională, sunteți și mai eficient domnule ministru și mă bucură acest lucru”, i-a spus Ponta ministrului.

Informația privind trecerea lui Cazanciuc la UNPR vine în contextul în care Robert Cazanciuc este puternic contestat din interiorul PSD, voci ale Partidului Social-Democrat cerând explicit ca acesta să fie înlăturat din funcție. Problema schimbării lui Cazanciuc a fost pusă în Comitetul Executiv al PSD de luni, iar în presă au apărut miercuri informații și despre posibili înlocuitori ai acestuia.

Senatorul PSD Daniel Savu a declarat în cursul acestei săptămâni la Antena 3 că liderii partidului i-au cerut premierului înlocuirea lui Robert Cazanciuc.

„Toți i-au spus lui Victor Ponta că nu e în regulă cu Cazanciuc. Eu personal i-am cerut demisia. Și cred că după moțiunea de cenzură, premierul o să-l schimbe pe Cazanciuc”, a declarat Savu.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a povestit la rândul său pentru gandul.info cum i-a cerut demisia lui Robert Cazanciuc în şedinţa Comitetului Executiv al partidului şi cum toţi colegii l-au aplaudat pentru această propunere.

Unul dintre reproșurile care îi sunt aduse lui Cazanciuc vizează atitudinea sa față de modificările la Codul Penal.

Oficial, Cazanciuc nu știe nimic

Ministrul Justiției a declarat miercuri că este gata să plece, însă spune că nu i s-a cerut demisia „oficial” de către premier.

”Oficial, nu mi s-a cerut o asemenea demisie din partea premierului. Dacă mandatul meu ca ministru al Justiţiei a corespuns mandatului iniţial, preluat acum doi ani de zile, şi anume de a avea un raport de ţară mult mai bun decât până acum, de a contribui la creşterea încrederii în actul de justiţie, dacă ministrul Cazanciuc a făcut ceea ce legea îi permite să facă, această evaluare poate fi făcută de premier, poate fi făcută de Guvern şi dacă nu corespunde mandatului iniţial, evident că sunt gata să plec. Nimeni nu este de neînlocuit. Nu am avut asemenea discuţie cu premierul până în prezent”, a declarat Cazanciuc, la ieşirea de la şedinţa CSM, întrebat dacă i s-a cerut demisia din funcţia de ministru al Justiţiei.

Robert Cazanciuc a mai spus că nu i-a fost făcut niciun reproş pe chestiuni concrete şi că el crede că şi-a îndeplinit mandatul.

”Nu mi-a făcut nimeni un reproş în chestiuni concrete. Eu cred că mi-am îndeplit mandatul şi asta este o evaluare evident obiectivă, dar dacă lucrurile sunt văzute obiectiv altfel, sunt gata să plec”, a declarat ministrul Justiţiei. Cazanciuc a precizat că va avea ”probabil astăzi sau mâine” o discuție cu premierul.

Nume vehiculate ca înlocuitori

Unul dintre numele vehiculate ca posibil înlocuitor al lui Cazanciuc dacă acesta va fi remaniat a fost miercuri deputatul UNPR Eugen Nicolicea.

Nicolicea a afirmat miercuri că „o astfel de propunere nu poate fi altfel decât onorantă”, dar că „nu există nicio informare oficială în acest sens”.

„Cu privire la informațiile apărute în presă conform cărora aș putea fi numit ministru al justiției, precizez că nu există nicio informare oficială în acest sens. Eu, la rândul meu, am aflat această informație din presă.
Nu comentez chestiuni ipotetice. Evident, o astfel de propunere nu poate fi altfel decât onorantă. Precizez însă că singura variantă în care aș putea accepta o astfel de numire, ar fi numai la propunerea și cu susținerea domnului vicepremier Gabriel Oprea”, a scris acesta pe Facebook.

Un alt nume vehiculat ca posibil înlocuitor al lui Robert Cazanciuc este senatorul PSD Șerban Nicolae.

Numele lui Şerban Nicolae ca viitor ministru al Justiţiei a fost avansat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.