Dorin Tudoran: Revirginarea

Acuzat, în 2012, de Traian Băsescu și susținătorii săi că era coautorul unei „lovituri de stat” vizându-i pe Întâistătătorul Statului și instituțiile Statului de Drept, Victor Viorel Ponta acuză azi o „lovitură de stat” împotriva sa și a cabinetului pe care-l conduce, pusă la cale de chiar Întâistătătorul Statului – Klaus Iohannis.

E atâta „stat de drept”, atâta „lovitură de stat” și atâtat „continuitate” în această mașinărie încât abia acum ne putem dumiri ce vroia să spună fostul Întâistătător al Statului de Drept Preferențial, Traian Băsescu, prin “lovitură de stat continuă” – din fost coautor al unei asemenea lovituri te poți trezi victimă a unei “lovituri de stat”. Iată continuitatea în toată splendoarea ei: din violată devii violatoare; și invers.

La ce lucrează, în timpul acesta, unii dintre membrii lumpenelitei băsiste?

La revirginare.

Usturoi n-au mâncat, gura nu le miroase decât a lavandă, sloganurile de altădată sunt astăzi “aduse la zi”. Dacă înainte era o sfidare a statului de drept să te atingi de Traian Băsescu prin organizarea unui referendum, astăzi e o datorie patriotică să anunți sentința unei curți care nu a dat încă un verdict în legătură cu acuzațiile aduse lui Victor Viorel Ponta.

Cred, cumva, că Victor Viorel Ponta nu trebuie să demisioneze?

Nici vorbă. Ar fi trebuit să demisioneze de multă vreme.

Motivele și prelejurile n-au lipsit. Ba, chiar au prisosit. Numai că pârghia care i se pune sub cur pentru a fi dat peste cap este din lumea desenelor politice animate cu viețuitoare de partid: “Demisia de onoare!” Aici avem de-a face, încă o dată, cu admirabila continuitate a “revoluției morale românești.”

Dacă și unii, și ceilalți (politicieni și membri ai camarilelor) care se află de aproape trei decenii într-un continuu proces de revirginare (supunându-se unor lungi ședințe de spiritism în bordelurile „statului de drept”) ar fi dat curs somației reciproce „Demisia de onoare!”, establishmentul politic românesc ar fi fost azi la fel de populat cât de populat este deșertul Gobi cu știuci și bibani iar lumpenelitele aferente ar fi fost compuse numai din pești zburători.

Așa însă, și unii, și ceilalți; și unele, și celelalte umblă cu cearșafurile ori batistele înroșite, semn al unei deflorări politice non-stop. O continuitate care nu poate fi explicată decât prin excepționalismul românesc – fete mari, ușor gravide.

Studiu de caz. Președintele Senatului, Călin Popescu – Tăriceanu: “Propunerea mea este să formăm la nivelul Parlamentului o comisie specială pentru evaluarea democrației, cu alte cuvinte a statului de drept, care este, după o serie de criterii unanim acceptate, indicele la care ne situăm cu statul de drept în Romania și cu democrația.”

Calitatea de președinte al Senatului este certă. Incertitudinea planează asupra altei calități în numele căreia face propunerea respectivă Călin Popescu – Tăriceanu. Este vorba de cea de “pucist” (2012) sau de cea de victimă colaterală a unui “puci” (2015)?

Dacă va fi înființată Comisia Specială a Parlamentului Pentru Evaluarea Democrației și Implicit a Statului de Drept, conducerea ei nu poate fi încredințată altcuiva decât lui Vladimir Tismăneanu. În felul acesta, s-ar instaura coabitarea eternă între șeful Opoziției, Traian Băsescu, și Purtătorul de Snoave al Parlamentului/Guvernului, Traian Popescu – Tăriceanu. Dacă nu mă credeți, întrebați-o pe Monica Macovei – acuzatoare a “loviturii de stat”, în 2012 și vădit înclinată spre “lovitură de stat”, în 2015.

Fie că și-ar prezenta o demisie de onoare, fie doar una de rușine, Victor Viorel Ponta ar continua să zâmbească românilor din pozele trase la copiator, ilustrând genialul slogan al firmei XEROX: “Într-o lume a cópiilor, eu sunt originalul.”

http://www.dorintudoran.com/revirginarea/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.