Presa străină despre prezidențiale: ”Omul curat vs plagiatorul”

Românii își aleg președintele după o campanie electorală dominată de temerea că justiția ar putea încăpea pe mâna puterii, de reglări de conturi între președinte și actualul premier și lipsită de expunerea unor proiecte concrete de către candidatul favorit, asupra căruia planează suspiciuni cauzate de un posibil plagiat și de inițiativele parlamentare controversate ale PSD, scriu AFP și Suddeutsche Zeitung.

Iohannis poate recupera

Românilor li s-au oferit multe în săptămânile de dinaintea alegerilor prezidențiale: suspiciuni de spionaj care îl vizează pe actualul premier, favoritul alegerilor, convorbiri interceptate și scandaluri ce îi vizeaza pe politicienii importanți, scrie Suddeutsche Zeitung într-un articol publicat pe 2 noiembrie în ediția electronică, sub titlul ”Omul curat impotriva plagiatorului”.

În multe state, președintele are atribuții ceremoniale. Și în România se întâmplă la fel, însă, în plus, aici președintele este cel care numește premierul, șefii serviciilor secrete și pe șeful Departamentului Național Anticorupție – o autoritate centrală în România, având în vedere că UE a blocat fondurile europene pentru România chiar și dupa aderarea din 2007, pe motive de corupție.

Alegerea noului președinte poate echivala cu alegerea unei direcții pentru țară, dacă Klaus Iohannis, fost profesor de liceu, va fi ales președinte. El are 55 de ani, este de origine germană, și este primarul Sibiului. În opinia publicației germane, Iohannis a ocupat funcția vreme de 14 ani lipsiți de scandaluri și a reușit să atragă investitori germani în localitate. Suddeeutesche Zeitung arată că 30% din electorat va vota pentru el, conform sondajelor.

Însă candidatul favorit, scrie Suddeutsche Zeitung, este Victor Ponta, 41 de ani, liderul PSD, principalul partid parlamentar, și premier începând din mai 2012. Popularitatea lui Ponta, fost procuror, a fost obținută mai puțin de pe urma realizărilor și mai mult prin inițiative populiste: parlamentul a decis de curând ca pensiile și beneficiile sociale oferite în mod eronat sa nu fie reclamate de stat, iar beneficiarii să fie amnistiați. Mai mult, Ponta a promis majorarea salariilor funcționarilor publici în 2015 și construirea a 400 de terenuri de fotbal.

Asemenea promisiuni ridică probleme, pentru că România a imprumutat 20 de miliarde de euri de la FMI și UE, pentru a depăși criza economică, iar anul acesta se pare că țara a intrat din nou în recesiune, scrie Suddeutsche Zeitung.

Potrivit sondajelor citate de publicația germană, Ponta ar obține 53% din voturi, dacă îl va înfrunta pe Iohannis în turul al doilea al alegerilor.

Însă Iohannis poate recupera din ecart, scrie Suddeutsche Zeitung, amintind de acuzatiile de corupție lansate împotriva mai multor politicieni din jurul lui Ponta, printre care și socrul său, Ilie Sârbu. Publicația mai amintește de acuzațiile aduse de președintele Traian Băsescu lui Victor Ponta privitor la colaborarea sa u SIE, dar și de acuzațiile de plagiat din 2012, negate de Ponta, dar confirmate de o serie de comisii independente.

O luptă pentru justiție

Aceleași observații legate de o campanie dominată de scandaluri o face și AFP, preluată de Le Nouvel Observateur și de Die Welt. ”Românii votează duminică în primul tur al unor alegeri prezidențiale dominate de temerea că puterea ar putea prelua controlul asupra justiției, un scrutin pe care se pare că îl va câștiga premierul Victor Ponta”, scrie agenția internațională de presă.

Fost procuror, în vârstă de 42 de ani, Ponta este credidat cu 41% din intențiile de vot, în fața contracandidatului său Klaus Iohannis, primar al Sibiului, membru al comunității germane, care este creditat cu 30%, mai scrie AFP, citând un sondaj IRES.

”Campania electorală a fost dominata de dezvăluirea mai multor cazuri de corupție și de o serie de reglări de conturi între Ponta și rivalul său, conservatorul Traian Băsescu, care, după două mandate de cinci ani la președinție, nu mai poate candida”.

”Premierul nu a arătat mare lucru despre proiectele sale pentru România, cea mai săracă țară din UE, după Bulgaria, aducând în centrul atenției numai bilanțul său economic și acuzându-l pe șeful statului că a paralizat executivul în ultimii doi ani”, scrie AFP.

Președintele are prerogativa de a conduce politica externă și de a numi deținătorii inaltelor funcții publice, printre care și șefii parchetelor, scrie AFP. ”Dacă Victor Ponta câștiga, social-democrații vor exercita singuri puterea până la alegerile din 2016, pentru că vor deține președinția, majoritatea parlamentară și guvernul”, spune pentru AFP politologul Ovidiu Voicu, de la Fundația Soros, care adaugă că Ponta ar putea ”lua decizii dăunătoare vizând justiția” și că îi va fi suficient să invoce ”proasta gestionare” pentru a înlocui șefii parchetelor.

AFP amintește că majoritatea de centru-stânga condusă de Victor Ponta a trecut prin parlament, în decembrie 2013, amendamente la Codul Penal prin care se întărește imunitatea aleșilor. Aceste modificări, scrie AFP, au fost criticate de UE și SUA și nu au intrat în vigoare, însă analiștii se tem că proiectul nu a fost abandonat.

În finalul articolului publicat de AFP se arată că, după ce România a avut o creștere economica foarte ridicată față de media UE în 2013, înmulțirea taxelor în primăvara acestui an a redus apetitul investitoriolor, iar țara a intrat în recesiune in trimestrul al doilea. Mai mult, România ar suferi de ”o incapacitate cronică de a gestiona corect fondurile europene, din cauza corupției și a unei administratii ineficiente”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.