Preşedintele Antonescu a decis să promulge Legea Referendumului

Preşedintele interimar al României, Crin Antonscu, a susţinut, luni, la Palatul Cotroceni, o conferinţă de presă în care a anunţat mai multe decizii – printre care şi aceea de promulga Legea referendumului – dar a dat şi mai multe replici cu privire la aberaţiile Suspendatului României – care împotriva Constituţiei ţării noastre (pe care a batjocorit-o cum a vrut timp de opt sub obăduireaOccidentului şi a SUA) – se autointulează „preşedinte ales” – numitul Băsescu T.

Redăm, mai jos, cele mia importanet declaraţii ale garantului consituţional din acest moment al statului român:

„Îi felicit pe premier şi pe ministrul de Finanţe pentru măsurile adoptate azi în şedinţa de guvern.

Măsuri ce au fost aşteptate de mediul de afaceri de foarte mult timp.

Îi felicit că intr-o perioadă foarte agitată au găsit resurse să adopte măsurile necesare mediului de afaceri din România. E dovada faptului că acest guvern ştie să facă o ierarhie de priorităţi.

 În toate măsurile luate, de la plata TVA la încasărea facturii, deductibilităţile pentru cercetare, există un spirit deschis şi o înţelgere a faptului că, fără măsuri de creştere economică, cu caracter economic care să aibă ca finalitate cât mai rapidă creşterea numărului de locuri de muncă suntem condamnaţi să discutăm despre macroeconomie.

Azi am decis să promulg legea de modificare a legii referendumului aşa cum a fost votată de parlament şi cum a trecut prin Curtea Constituţională.

Personal, am rezerve faţă de faptul că această formulă încalcă sau ignoră tocmai recomandările Comisiei de la Veneţia, recomandări care de atâtea ori au fost luate în calcul şi respectate şi la care au făcut trimitere şi cei mulţi din ţară şi din afara ţării care au pledat in aceste zile pentru îndeplinierea cvorumului.

Comisia de la Veneţia spune foarte clar că nu se recomandă atingerea unui cvorum  pentru că ar putea să facă efectiv jocul celor care se pronunţă si să încurajeze tactici absenteiste.

În faţa deciziei Parlamentului şi a Curţii Contituţionale am socotit că e mai puţin important punctul meu de vedere, am promulgat legea şi am închis unul din subiectele fierbinţi de dezbatere.

România se află sub un asalt de dezinformare, într-o situaţie extem de dificilă în care a fost adusă de iresponsabilitatea unor oameni disperaţi că îşi pierd scaunul.

Ceea ce au făcut aceşti oameni în presă şi în mediile politice internaţionale este un lucru pe care nu l-aş putea califica decât din punct de vedere moral ca o crimă împotriva acestei ţări.

Am discutat de Ordonanţa de Guvern prin care se scoteau de sub jurisdicţia Curţii hotărârile Parlamentului. Am luat act de decizia Curţii conform căreia anumite hotărâri trebuie să rămână supuse controlului constituţional şi altele nu.

Preşedintii Camerelor m-au asigurat ca textul Ordonanţa de Urgenţă va fi modificat în sensul integral, în forma exactă cerută de Curtea Constituţională. Odată cu deciziile Parlamentului, mâine, poimâine şi acest subiect va fi închis.

Nici eu, nici premierul nu dictăm Parlamentului. Oameni care nu cunosc Constituţia îmi cer asta mie.

Am văzut că există o anumită tulburare şi acuzaţii în legătură cu participarea mea la un miting la Timişoara, acuzatia că preşedintele interimar nu ar avea voie, că nu s-ar cuveni. Las la o parte ironia şi jena că astfel de reproşuri pot veni de la cineva ca Băsescu. Trebuie să spun că am participat la un miting al Societăţii Civile din Timişoara pentru a-mi spune foarte limpede părerea despre temele de actualitate: cetăţenii României trebuie să vină, indiferent de opţiunea lor, şi să se exprime la referendum, şi în al doilea rând să le vorbesc oamenilor despre drepturile inalienabile ale României, despre faptul că nimeni, nici Băsescu, nici Macovei nu pot scoate România din Uniunea Europeană sau civilizaţia democratică, pentru că nu ei au dus-o acolo şi pentru că România merită pe deplin acest statut.

Nu ştiu dacă voi participa sau nu la mitinguri în timpul campaniei pentru referendum.

S-a vorbit de minciuni rostite de la acest pupitru. Nu doresc să polemizez de la acest pupitru, îi voi da răspunsul lui Traian Băsescu cu altă ocazie. De la acest pupitru nu am făcut nici o declaraţie referitoare la Radu Mazăre. În seara zilei de 13 iulie, am spus că nu exista un document oficial în care să i se pună condiţii premierului, am spus adevărul. La Preşedintia României nu a ajuns nici un document din partea Comisiei Europene.

Ca atare consider că am spus adevărul.

Consider că există cercuri politice şi mediatice care doresc să forţeze o decizie a poporului român la acest referendum. rezultatul acestui referendum va fi dat doar de cetăţenii români.

Am avut în ultimele două zile două discuţii cu ministrul de Externe şi l-am rugat ca întreg Corp Diplomatic al României să suplimentezue informaţiile cu privire la România.

Comentariile pe care anonimi le fac sunt de natură să ne îngrijoreze pentru că s-a ajuns foarte departe.

Chiar dacă le-am clarificat şi eu şi premierul, încă se fabulează în legătură cu loviturile de stat, cu suspendarea statului de drept, cu tot felul de lucruri care nu au nici cea mai mică legătură cu România.

Sper că nimeni nu va tăia fondurile de coeziune.

Teoretic e posibil, spre ca practic să nu se ajungă la asta.

Am avut discuţii şi comunicare nu doar cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, ci şi cu guvernele lor.

Redăm integral transcrierea conferinţe de presă a preşedintelui interimar al României:

„Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, a susținut luni, 16 iulie a.c., la Palatul Cotroceni, următoarele declarații de presă:

”Bună seara! Înainte de toate aș vrea să încep această declarație prin a saluta măsurile cu caracter fiscal și economic pe care guvernul României le-a adoptat astăzi. Îl felicit pe Primul-ministru, ca şi pe ministrul Finanţelor, în special, pentru măsurile care erau aşteptate de foarte multă vreme, care erau solicitate de ani de zile de mediul de afaceri în primul rând, şi îi felicit pentru faptul că, într-o perioadă foarte agitată politic, au găsit timpul, resursele şi curajul de a adopta măsuri absolut necesare mediului de afaceri din România, deci întregii economii româneşti, şi este, între altele, dovada faptului că acest guvern ştie să facă o ierarhie de priorităţi. În toate măsurile care au fost luate, de la plata TVA, la încasarea facturii şi până la deductibilităţile pentru cercetare există un spirit deschis, pe care îl salut, şi mai ales există o înţelegere a faptului că, fără măsuri de creştere economică, fără măsuri care să redea oxigenul mediului de afaceri în primul rând şi fără măsuri cu caracter economic, fiscal, care să aibă drept finalitate cât mai rapidă creşterea numărului de locuri de muncă, suntem condamnaţi să discutăm în gol despre măsuri de austeritate, despre macroeconomie, despre deficit şi despre alte lucruri, importante, categoric, şi ele, dar care nu ne dau şansa de a putea construi, din punct de vedere economic, în viitor.

Al doilea lucru, şi probabil cel mai aşteptat, este legat şi de discuţia pe care am avut-o astăzi, în cursul acestei seri, cu Primul-ministru şi cu Preşedinţii celor două Camere, de asemenea cu ministrul relaţiei cu Parlamentul. Le-am adus la cunoştinţă ceea vă aduc şi dumneavoastră la cunoştinţă, şi anume că am decis să promulg Legea de modificare a Legii referendumului, aşa cum a fost ea votată de Parlamentul României, aşa cum a trecut prin Curtea Constituţională. Sigur, în legătură cu conţinutul, în sine, al acestei legi, care consacră un prag de participare, un cvorum de participare de cel puţin 50% plus unu din alegătorii înscrişi în listele electorale, se pot discuta foarte multe lucruri. Personal, am rezerve faţă de faptul că această formulă încalcă sau ignoră tocmai recomandările Comisiei de la Veneţia, în această materie, recomandări care de atâtea ori au fost luate în calcul şi respectate şi, culmea, care, sau la care au făcut trimitere şi cei mulţi din ţară şi din afara ţării, care în aceste zile au pledat pentru impunerea acestui cvorum.

În paragrafele 50, 51, 52 din ”Codul de Bune Practici”, cu privire la referendum, al Comisiei de la Veneţia – pentru cine este curios – se spune foarte clar că nu se recomandă impunerea unui cvorum, tocmai pentru că o asemenea impunere ar putea să facă inefectiv votul celor care se pronunţă, ar putea încuraja tactici absenteiste, care afectează direct şi viciază, în fond, expresia de voinţă populară. Totuşi, repet, în faţa deciziei Parlamentului şi Curţii Constituţionale am socotit că e mai puţin important, cum e şi normal, punctul meu de vedere. Am promulgat această lege şi cred că, în felul acesta, am închis unul din subiectele fierbinţi de dezbatere.

Aş vrea să spun că unul din motivele pentru care am decis promulgarea acestui proiect de lege, promulgarea acestei legi, este şi acela că, spre deosebire de alţii, înţeleg întotdeauna să pun interesul naţional, în faţa interesului partizan sau personal.

România se află sub un asalt de dezinformare, România se află într-o situaţie extrem de dificilă, în care a fost adusă de iresponsabilitatea unor oameni disperaţi că îşi pierd scaunul şi puterea, şi, din punctul meu de vedere, ceea ce în aceste zile aceşti oameni au făcut în presa internaţională, în mediile politice internaţionale, europene, şi nu doar, este un lucru pe care nu l-aş putea califica altfel decât, din punct de vedere moral, crimă împotriva acestei ţări, care şi-a câştigat cu greu, dar în mod cinstit, dreptul de a fi considerată o ţară democratică, dreptul de a fi partener egal în toate structurile europene şi euroatlantice, dreptul de a avea o credibilitate neştirbită. România este o ţară care s-a achitat de toate obligaţiile sale la nivelul Uniunii Europene, la nivelul Alianţei Nord Atlantice. România este o ţară care, cel puţin până în acest moment, a dat mai mult decât a primit, şi e mare păcat că oameni care au avut responsabilitatea conducerii acestei ţări, la cel mai înalt nivel, lucrează, azi, împotriva interesului naţional.

Am mai discutat cu Preşedinţii Camerelor şi cu ministrul relaţiei cu Parlamentul, evident, şi cu Primul-ministru, despre o altă temă importantă, pe care Parlamentul o va discuta, şi anume Legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă pe care Guvernul a dat-o şi prin care se scoteau de sub jurisdicţia Curţii Constituţionale hotărârile celor două Camere. Am luat cu toţii act de poziţia Curţii Constituţionale, poziţie care ni se pare întru totul corectă şi conformă cu Constituţia, conform căreia anumite hotărâri ale celor două Camere trebuie să râmână supuse controlului constituţional, şi altele, nu – şi Preşedinţii celor două Camere m-au asigurat că această ordonanţă, Proiectul de lege de aprobare a ordonanţei va fi transformat, va fi modificat, în sens integral cerut, în sensul integral cerut, în forma exactă cerută de Curtea Constituţională. Aceasta a fost, de altfel, şi poziţia Primului-ministru şi cred că şi acest subiect este sau va fi, mâine, odată, mâine, poimâine, odată cu deciziile Parlamentului, un subiect închis.

Vreau să fac încă o dată precizarea că nici eu, nici Primul-ministru nu dictăm Parlamentului. Oameni care nu cunosc Constituţia României îi cer asta Primului-ministru sau îmi cer asta mie: nu încălcăm Constituţia României, pentru niciun motiv. Şi am avut astăzi o discuţie de informare, o discuţie în urma căreia eu sunt convins că lucrurile vor decurge normal în această privinţă, dar aceste decizii despre care vorbesc, despre care m-am informat, în legătură cu care m-au informat Preşedinţii celor două Camere şi Primul-ministru, sunt decizii pe care le va lua Parlamentul României, nu decizii dictate de preşedintele interimar, de Primul-ministru sau de altcineva.

Aş avea încă două precizări de făcut, după care, dacă sunt întrebări, le primesc. Am văzut că există o anumită tulburare şi acuzaţii în legătură cu participarea mea, în cursul zilei de ieri, la un miting la Timişoara, şi acuzaţia, sigur, care a venit, că Preşedintele interimar n-ar avea voie, că nu s-ar cuveni să facă acest lucru – las la o parte, ironia şi jena că astfel de reproşuri pot veni de la cineva ca Traian Băsescu. Trebuie însă să spun, pentru cetăţenii acestei ţări, pentru toţi cei care au dreptul să ştie, ce şi de ce fac, că am participat la un miting organizat de societatea civilă în oraşul Timişoara, că am participat la acest miting, pentru a-mi spune foarte limpede părerea despre două teme: unu – anume, că cetăţenii României trebuie să vină, indiferent ce opţiuni au, şi să se exprime la acest referendum, dat fiind că mult din destinul politic al acestei ţări depinde de acest moment; şi, în al doilea rând – să vorbesc oamenilor despre drepturile inalienabile ale României, despre faptul că nimeni, nici Traian Băsescu, nici Monica Macovei, nici oricine altcineva nu pot scoate România din Uniunea Europeană sau din civilizaţia democratică, pentru că nu ei au dus-o acolo, pentru că România merită pe deplin şi definitiv acest statut.

Acestea au fost temele cu care eu, sau în legătură cu care eu m-am pronunţat la acel miting. Nu ştiu dacă voi mai participa, sau nu, la mitinguri pe timpul acestui referendum, voi decide, nu exclud această ipoteză, dar acestea sunt temele pe care cred că am dreptul să mă pronunţ public, inclusiv în cursul sau în cadrul unui miting. Nu discut despre, repet, cine, cui face reproşuri, cine cui face morală, sau în ce măsură preşedintele suspendat, vreme de opt ani, s-a implicat în campanii electorale, în viaţa politică a unui partid, şi aşa mai departe. Nu discut aceste lucruri, cel puţin aici.

În fine, s-a vorbit despre minciuni rostite de la acest pupitru. Nu doresc, pentru că nu se cade, să polemizez nici cu Traian Băsescu, nici cu altcineva de la acest pupitru. Îi voi da răspunsul din alte locuri şi cu alte prilejuri. Vreau să spun doar, pe de o parte, că, de la acest pupitru, nu am făcut, şi nici din altă parte, nicio referire la primarul Constanţei şi, dacă Traian Băsescu produce dovada unei asemenea declaraţii, eu mă retrag imediat din viaţa politică, nu mai aştept rezultatul referendumului, dacă nu, ştim, încă o dată, cine-i mincinos. Şi, în al doilea rând, atunci când am spus, şi repet, în seara zilei de 13 iulie 2012, că nu exista un document oficial în care să i se pună nişte condiţii Primului-ministru al României, am spus adevărul – în aceeaşi seară, după intervenţia mea, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, domnul Mark Grey, a declarat ceea ce aţi văzut cu toţii: ””m văzut ştirile publicate de Hot News şi Radio France Internationale, nu există o declaraţie oficială a Comisiei Europene. Guvernul României este deplin conştient de problemele pe care le-am ridicat şi nu voi comenta altceva”.

La Preşedinţia României nu a ajuns nici atunci şi nu a ajuns până azi vreun document, vreo solicitare, vreo plângere, vreo întrebare din partea Comisiei Europene şi, ca atare, consider că am spus adevărul pe care îl ştiam. Despre întrebări, despre puncte de dialog ale Primului-ministru cu Preşedintele Comisiei Europene sau cu alţi oficiali europeni, este o problemă la care cred că Primul- ministru a răspuns întru totul, cu promptitudine şi cu exactitate.

Dacă sunt întrebări, vă rog să le puneţi.

Intrebare: Bună seara, domnule Preşedinte. În primul rând, o precizare, dacă îmi permiteţi, acea lege pe care aţi spus că o veţi promulga, include şi recomandarea Curţii Constituţionale, de asigurare a pragului minim de prezenţă 50% plus unul din numărul total de alegători?
Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu: Categoric.

Intrebare: … Și, în acest caz, sesiunea extraordinară a Parlamentului, aţi stabilit ce va fi pe ordinea de zi, dacă dumneavoastră promulgati această lege?
Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu: Nu eu stabilesc şi nici Primul – ministru.

Intrebare: Dacă v-au informat cei…
Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu: Nu eu stabilesc ordinea de zi a lucrărilor Parlamentului. Pe mine m-a interesat, din orice ordine de zi şi-ar face Parlamentul, m-au interesat două chestiuni: unu – ordonanţa, aceea, privitoare la atribuţiile Curţii Constituţionale, în legătură cu care am fost informat că va fi modificată exact aşa cum a spus Curtea; şi, în al doilea rând – clarificarea acestei tematici legate de referendum. Şi, în sensul acesta, eu le-am adus la cunoştinţă Preşedinţilor celor două Camere, că promulg această lege şi că dumnealor, în sensul acesta, le rămâne să pună în acord, să clarifice la nivel parlamentar Ordonanţa de urgenţă pe care Primul-ministru, Guvernul au emis-o pe acelaşi subiect, şi în sesiunea extraordinară există pe ordinea de zi, am fost informat, Legea de adoptare a acelei ordonanţe.

I-am informat, deci, că din punct de vedere legislativ, odată cu promulgarea legii la care făceam referire, suntem într-o altă fază şi, ca atare, i-am rugat să ţină cont de acest fapt, de promulgarea acestei legi în discuţia despre Ordonanţă, şi acestea au fost, din punctul meu de vedere, problemele care mă interesau. Nu ştiu – vom afla cu toţii – dacă pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a vreuneia dintre cele două Camere o să apară şi altceva. Mai sunt ordonanţe, sigur, nu atât de interesante din punct de vedere al actualităţii politice.

Intrebare: Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a confirmat azi, prin vocea domnului colonel Adrian Fulea, că a instalat sisteme de comunicaţii secretizate la sediul de campanie al domnului preşedinte Traian Băsescu şi că dumneavoastră aţi fost informat despre acest aspect. Este adevărat? Şi dacă da, cum comentaţi?
Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu: Că au instalat? Vă rog să repetaţi.

Intrebare: Că au instalat sisteme secretizate de comunicare la sediul de campanie al domnului preşedinte suspendat, Traian Băsescu.
Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu: Nu am fost informat nici de domnul pe care-l evocaţi, nici de altcineva, nici de şeful acestui serviciu despre aşa ceva.

Intrebare: Dar dacă este adevărat, cum comentaţi o astfel de situaţie?
Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu: Nu pot să comentez până când nu mă informez. Nu deţin nicio informaţie în acest sens, nu am fost informat în niciun fel. Am avut o discuţie cu şeful acestui serviciu acum câteva zile, o discuţie de principiu despre funcţionarea normală a instituţiei pe toată această perioadă, aşa cum am avut şi cu şefii altor servicii. Deci, nu primesc această informaţie de la dumneavoastră şi sigur că o să mă interesez instituţional.

Intrebare: Şi o a doua întrebare. Astăzi cursul Euro a atins un nou maxim istoric. Aţi avut vreun dialog cu Guvernatorul Băncii Naţionale pe această temă?
Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu: Eu am avut cu Guvernatorul Băncii Naţionale dialogul pe care îl cunoaşteţi, chiar în prima zi, în care m-am aflat aici, în această instituţie. Am avut atunci un dialog sigur, pe toate aceste secvenţe. Consideraţiile în legătură cu evoluţia cursului, pe care le-a făcut şi guvernatorul şi, pe care recent, chiar azi le-a făcut ministrul Finanţelor şi viceguvernator al Băncii Naţionale, domnul Florin Georgescu, mi se par cât se poate de pertinente.

Intrebare: Domnule Preşedinte interimar, în condiţiile promulgării legii, în ceea ce priveşte desfăşurarea referendumului ca durată, aş fi vrut să vă întreb dacă s-a clarificat, în urma discuţiei dumneavoastră cu Premierul şi cu şefii celor două Camere o durată – două zile, o zi?
Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu: Legea precizează foarte clar durata sau desfăşurarea referendumului pentru o zi. Avem, de asemenea, hotărârea Parlamentului, adoptată. Deci, hotărârea care include şi suspendarea şi organizarea referendumului, hotărâre care stabileşte ziua, una singură, 29 iulie, pentru acest referendum. Nu am avut… Am văzut sigur, discuţii publice despre… sau ipoteze sau solicitări pentru prelungirea datei referendumului. Din punct de vedere oficial, nu am avut în discuţie aşa ceva niciodată. Proiectul legii prevede o zi. Eu am promulgat-o aşa cum este legea. Sigur, pe de altă parte, că i-am împărtăşit Primului-ministru, dincolo de promulgarea acestei legi, preocuparea mea pentru ca indiferent de condiţiile pe care legea le stabileşte, cât mai mulţi cetăţeni români cu drept de vot, în ţară şi în străinătate, să poată avea fizic acces pentru a-şi exercita dreptul de vot.

În sensul acesta, eu consider că prelungirea programului de vot în interiorul aceleiaşi zile, pentru că avem de la ora 8:00 la ora 20:00, s-ar putea face de la ora 7:00 la ora 22:00 sau 23:00. Astea sunt chestiuni care eventual se pot reglementa, cred, la nivelul unei decizii a Guvernului, care se ocupă cu organizarea, care este responsabil de organizare. De asemenea, un număr de secţii suficient de mare şi în ţară şi în străinătate, pentru că este esenţial şi este şi obligaţia mea, fie şi temporară, să asigur sau să fac în aşa fel încât instituţiile responsabile să asigure dreptul oricui doreşte – şi dorim să voteze, evident, cât mai mulţi cetăţeni – să poată fi respectat şi îndeplinit.

Intrebare: Şi, dacă îmi permiteţi, USL a transmis către Biroul Electoral Central o solicitare pentru ca pe litoral să fie suplimentat numărul de secţii de votare, fiind, evident, vară şi week-end. De ce nu se întâmplă sau de ce nu s-a întâmplat acelaşi lucru şi pentru străinătate? Au fost şi petiţii în acest sens.
Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu: Nu vorbesc aici în numele USL şi cel puţin formal nu mai fac parte din USL. Nu am cinstea să fac parte din Biroul Electoral Central. Sunt întrebări care nu-mi pot fi adresate din simplul motiv că nu pot da un răspuns. Principiul este acela, repet, că Guvernul trebuie să ia, şi am rugat în sensul acesta – Primul-ministru, m-a asigurat că o face – să ia toate măsurile pentru ca, repet, în ţară şi în străinătate, orice român cu drept de vot care vrea să voteze să poată vota.

Intrebare: O precizare, astăzi aţi promulgat Legea privind referendumul…
Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu: Încă nu am promulgat-o, probabil după întâlnirea cu dumneavoastră o voi face, dar decizia e luată şi v-am anunţat-o ca atare.

Intrebare: Totodată, ne-aţi spus că mâine va discutată în Parlament Ordonanţa privind referendumul.
Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu: Nu ştiu dacă mâine, iertaţi-mă, în cursul acestei sesiuni extraordinare, programul Parlamentului nu-l stabilesc eu.

Intrebare: Din discuţiile pe care le-aţi avut, se va transforma într-un proiect de lege privind respingerea ordonanţei guvernului privind desfăşurarea referendumului?
Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu: Nu am intrat în asemenea detalii pentru că, repet, nu îmi permit să fac nici măcar sugestii corpului legiuitor. M-am asigurat că este pe ordinea de zi şi că, în mod natural, se vor pune în acord datele de legislaţie existentă, adică, simplu spus, eu i-am anunţat pe Preşedinţii celor două Camere că promulg această lege şi m-am interesat şi dânşii m-au asigurat că şi Legea de aprobare a acelei Ordonanţe, sigur, cu modificări, e în puterea Parlamentului, se află pe agenda lor. Asta e tot. Cum o vor face, e problema Parlamentului.

Intrebare: Aţi spus că la Preşedinţie nu a ajuns o informare oficială a Comisiei Europene privind acele puncte în care Comisia ar critica România.
Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu: Sigur.

Intrebare: Bun. În aceste condiţii, totuşi există nişte informaţii în mass-media privind aceste critici. În aceste condiţii, intenţionaţi să aveţi o ieşire publică, având în vedere că sunteţi şeful diplomaţiei româneşti în calitatea dumneavoastră de Preşedinte interimar şi având în vedere că raportul MCV bate la uşă?
Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu: Eu am spus nişte lucruri de principiu care cred că trebuiau spuse încă de la precedenta noastră întâlnire. Lucrurile acelea rămân în vigoare şi sper că s-au auzit şi au fost foarte clare. Am avut în intervalul ultimelor două zile două discuţii cu ministrul de externe al României şi l-am rugat şi pe domnia sa ca întreg Corpul Diplomatic al României să-şi facă datoria, în sensul de a suplimenta efortul de informare în legătură cu situaţia din România.

Ce apare în anumite pulicaţii, unele importante, influente, din diferite ţări occidentale, chiar din Statele Unite ale Americii, sigur, ţară tot occidentală, dar nu europeană, consideraţii sau comentarii pe care anonimi sau cu identitate prezentată, oficiali ai Uniunii Europene le fac, sunt de natură să ne îngrijoreze, de această dată pe noi, pentru că s-a ajuns foarte departe. Chiar dacă s-au clarificat, le-a clarificat Premierul la Bruxelles, le-am clarificat şi eu în intervenţiile mele publice, le-am clarificat în discuţii în detaliu cu ambasadorii celor mai importante ţări, Statelor Unite ale Americii, cele din Uniunea Europeană, încă se fabulează, nu de către aceşti oficiali, dar se fabulează în legătură cu lovituri de stat, cu preluarea întregii puteri de către Primul-ministru, cu suspendarea statului de drept în România, cu tot felul de lucruri care nu au nici cea mai mică, dar nici cea mai mică legătură cu România. Aşa ceva este de nepermis pentru o ţară europeană şi este datoria, repet, a diplomaţilor români să contracareze foarte repede aceste lucruri şi să informeze oficial, corect, complet, toţi partenerii noştri despre situaţia din România, pe care cred că o ştim toţi.

Intrebare: O precizare: consideraţi că este o campanie susţinută de denigrare – şi mă refer la poziţia dumneavoastră de Preşedinte interimar în media europeană, că aţi vorbit de anumite dezinformări, de anumite….
Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu: Consider că, din diferite motive, există cercuri politice, implicit grupuri mediatice, din diferite motive, care doresc să forţeze o decizie a poporului român la acest referendum. O spun limpede. Şi, luând act de aceste lucruri, evaluând, evident, toate dificultăţile pe care le generează o asemenea atitudine, nu încetăm să spunem că rezultatul acestui referendum va fi dat doar de votul cetăţenilor români.

Intrebare: Domnule Preşedinte, pentru că am vorbit despre cum este proiectată situaţia actuală în exterior, în ce măsură consideraţi că situaţia politică actuală poate fi folosită ca pretext pentru tăierea fondurilor de coeziune pentru România şi şubrezirea poziţiei ţării noastre în negocierile pe bugetul european?
Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu: Teoretic, în mare măsură. Sper că, practic, nimeni nu va face asta.

Intrebare: Vroiam să vă întreb în legătură cu situaţia, imaginea externă a României aţi spus că a fost reflectată nerealist, şi dacă aveţi în vedere contacte directe cu oficiali europeni sau lideri ai unor state membre?
Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu: Bun. Sigur că eu am făcut ceea ce se putea face în aceste zile. Şi despre asta am mai vorbit. Primul-ministru, ştiţi foarte bine, de asemenea, ce agendă a avut. Aşteptăm acum Raportul Comisiei pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi evident că, în primul rând, autorităţile guvernamentale îşi vor face observaţiile şi vor aborda această chestiune foarte serios. Din punctul meu de vedere am avut discuţii şi comunicare nu doar cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, ci şi, sub o formă sau alta, cu guvernele lor. Am pus foarte clar pe masa discuţiilor, concret, toate temele. De pildă, ca să dau un singur exemplu, în momentul în care se tot numără 11, devenite, între timp, oficiale, e adevărat, dar între timp, în raport cu guvernul, 11 lucruri pe care ar trebui să le facă Guvernul, acolo apar lucruri care sunt cu totul inactuale şi care n-au nici o relevanţă, şi care sunt absurde, de exemplu ca Preşedintele interimar să nu schimbe şefii Parchetelor sau să nu graţieze pe nimeni. Păstrez ceea ce am spus înainte: nimeni, sub niciun motiv, nu poate ştirbi suveranitatea României. Dar, dincolo de asta, nu avem obiect al discuţiei. Şefii n-au fost şi nu vor fi schimbaţi – am declarat-o din prima zi. Nimeni n-a fost şi nu va fi graţiat – am declarat-o din prima zi. De ce atunci avem în continuare 11 puncte şi nu rămân măcar nouă? Cam aşa se fac şi se construiesc aceste lucruri. V-am dat doar un exemplu. Mulţumesc foarte mult. O seară bună!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.