Președintele Camerei de Comerț, trimis în judecată

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Sorin-Petre Dimitriu, pentru fapte de corupție, alături de alți membri din conducerea CCIB, potrivit Agerpres.

Procurorii îl acuză pe Sorin-Petre Dimitriu de constituirea unui grup infracțional organizat, trei infracțiuni de abuz în serviciu, infracțiunea împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, și folosirea autorității în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

A mai fost trimis în judecată şi Gabriel-Dan Mihuț, director general în cadrul CCIB, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, folosirea autorității în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase și trei infracțiuni de abuz în serviciu .

De asemenea, a fost trimisă în judecată consiliera președintelui CCIB, Gabriela Dumitru, pentru constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la folosirea autorității în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase și directorul economic al CCIB, Laurenția Vasilescu, pentru infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.

Potrivit anchetatorilor, Sorin-Petre Dimitriu, președinte al CCIB, Gabriel-Dan Mihuț, director general și Gabriela Dumitriu, consilier al președintelui CCIB, au conceput, organizat și pus în aplicare un mecanism care presupunea, pe de o parte, accesarea frauduloasă de fonduri europene pentru diferite proiecte, iar pe de altă parte, spolierea angajaților CCIB de o mare parte din veniturile salariale obținute din activitatea prestată în cadrul proiectelor, prin simularea unei așa-zise „sponsorizări” către instituția angajatoare, sumele astfel rezultate fiind cheltuite „după bunul plac”, de către conducerea CCIB.

DNA precizează că faptele care au făcut obiectul cercetărilor au fost săvârșite în perioada 2010-2012, în contextul derulării, la CCIB, a unor proiecte finanțate din bugetul Fondului Social European în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Totodată, procurorii au dispus trimiterea în judecată a CCIB, pentru săvârșirea infracțiuni concurente împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.