Prezidenţiale cu clinchet de balamuc

Totul, deja, în preajma închiderii listei de candidaţi la alegerile prezidenţiale începe să clinchetească a balamuc. Ponta cu Băsescu se acuză reciproc de „servicii” aduse Serviciilor. Robert Turcescu se deconspiră tocmai acum ca fost ofiţer acoperit. Mircea Diaconu, care are mari probleme de legitimitate ca europarlamentar, se gândeşte să facă încă un pas pe scara cu unul sau două fuşteie lipsă, înscriindu-se şi el, eventual, ca candidat (că tot începe să miroasă ciudat toată afacerea!).

La toate astea se adaugă reînvierea de către Victor Ponta a grandioaselor spectacole omagiale ale lui Ceauşescu pe stadioane. Deşi, în stilu-i deja bine cunoscut, ne aruncă praf în ochi spunându-ne că Ceauşescu (la fel de bine mirositor!) îşi ţinea congresele de partid, nu pe stadion, ci în Sala Palatului, de parcă tocmai congresele ne-ar fi deranjat pe noi până acum. Ca să nu mai vorbim de pomenile guvernamentale ce se ţin lanţ, pentru a induce în electorat ideea că ca Ponta mai rar aşa suflet bun pe lume! Vorba aceea: Ceauşescu, te iubim, că ca tine nu găsim!

La rândul lui, Iohannis se ţine morţiş de propria-i candidatură, cu toate că ne aşteptăm cu toţii la surpriza – doar pentru el şi alianţa ce-l susţine – ca, imediat ce va fi prea târziu pentru ca ACL-ul să-şi nominalizeze un alt candidat, o decizie a justiţiei să-l scoată din ring. Dacă putem totuşi să facem o asemenea apropiere, având în vedere că boxul e o încăierare cinstită şi cu arbitri, cel puţin în principiu, imparţiali.

Tot ce se întâmplă în tabăra adversă doamnei Udrea, mai ales candidaţilor ce contează, este sub semnul hazardului. Oricare dintre ei poate fi scos din joc, urmare a unei lovituri sub centură, artă în care „babacul” doamnei de mai sus s-a arătat în repetate rânduri un adevărat maestru. Astfel, după Iohannis, Ponta s-ar putea vedea pus pe tuşă prin detonarea veştii că, la fel cu Turcescu, ar fi fost ditamai acoperitul, fapt ce l-ar fi făcut incompatibil cu diverse funcţii deţinute cândva. Şi ar fi de tot circul ca, în al doilea tur, s-o vedem pe Elena din Troia războindu-se cu Monica de la UE! În săbii să se taie, ori în parfumuri să se miroasă una pe alta? Cu toate că n-aş băga mâna în foc pentru Monica că foloseşte aşa ceva.

În vremea asta economia ţării se duce de râpă, ruşii devin tot mai ameninţători, inclusiv la adresa noastră. Germanul Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, conform celor declarate de el într-un interviu apărut în ziarul „Evropeiska Pravda” din Ucraina, se teme că „Rusia va continua agresiunea, care va include un atac asupra Odessei şi preluarea întregii coaste a Mării Negre şi a zonei Deltei Dunării”, exprimându-şi temerea, totodată, că lui Putin nici nu îi pasă că va plăti un preţ pentru toate acestea.

Reacţia lui Ponta, dacă o putem numi reacţie şi dacă-l putem suspecta pe şeful guvernului român că ar fi la curent şi că îl doare undeva de toate astea, este pretenţia lui de a merge, împreună cu tot natul, spre „Marea Unire” cu Basarabia, declaraţie căreia îi putem găsi foarte imediat cusururi impardonabile. Marea Unire, cea adevărată, din 1918, s-a referit la unirea Transilvaniei, ca şi a Bucovinei şi Basarabiei cu vechiul Regat, nu numai la câteva judeţe ce-au mai rămas astăzi „moldoveneşti” în stânga Prutului. Asta să fie Marea Unire pontaică? Şi chiar dacă ar intra în discuţie o asemenea, de fapt, mică unire, ar rămâne, cel mai probabil, la nivel de simplă discuţie pe care nimeni nu ar lua-o în serios. Nici măcar Ponta, pe care îl doare de moldoveni numai atâta timp cât poate fi vorba de voturile lor, apoi basta.

O mare parte a electoratului român nu se dezminte însă, şi e gata să-l reacopere pe Victoraş nu doar strict „informativ”, ci şi cu voturile masive ale „prostimii”, precum o făcuse cu Iliescu la Duminica Orbului.

Ce-ar fi dacă nu s-ar mai vota la noi duminica? Tot o prostie, desigur… Dar disperarea e uriaşă!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Ulmeanu 123 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.