Primarul PDL-ist al Hunedoarei susţine candidaţii USL

Primarii PDL încep să nu mai aibă încredere în candidaţii propriului partid. Drept urmare, şi în funcţie de propriile interese, se reorientează şi susţin alţi candidaţi la alegerile parlamentre. După primarul PDL al municipiului Suceava, şi cel din municipiul Hunedoara susţine candidaţii USL.

Primarul Hunedoarei s-a reorientat

Surpriză uriaşă în municipiul Hunedoara, sâmbătă, cu ocazia lansării candidaţilor USL, Carmen Hărău (colegiul 7 Deputaţi) şi Marian Câmpeanu (colegiul 3 Senat). Pe scenă, alături de candidaţi şi de preşedintele Coniliului judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ – lider al PNL Hunedoara, cele două candidate fiind membre PNL – şi de ceilalţi fruntaşi PNL şi PSD a urcat şi primarul PDL al municipiului, Viorel Arion. Acesta şi-a declarat, fără echivoc, susţinerea pentru candidaţii USL/PNL. „De prea multe ori acest oraş s-a aflat în opoziţie cu cei care au condus judeţul. Vă promit că împreună cu cei care vor cârmui acest judeţ şi cu cei care ne vor reprezenta în Parlamentul României voi face o echipă, astfel încât Hunedoara să redevină ce a fost odată. Noi, conducerea primăriei, vom face o echipă cu conducerea CJ Hunedoara şi cu cei doi parlamentari ce vor reprezenta municipiul în Legislativ. Vreau ca Hunedoara să renască, să redevină ce a fost şi să ajungă mai prosperă decât Deva”, a declarat Arion.

Faptul că Viorel Arion s-a „reorientat” nu reprezintă chiar o surpriză. Liberala Carmen Hărău are şanse foarte mari să „închidă” colegiul, contracandidatul de la ARD/PDL nefiind un adversar redutabil. Mai mult, el nu este nici măcar „omul lui Arion”, fiind „paraşutat” din zona Zam, localitate aflată la peste 100 de km distanţă, la graniţa cu judeţul Arad. Şi candidata USL/PNL de la Senat, Mariana Câmpeanu are prima şansă în faţa fostei mare atlete Marieta Ilcu, candidata ARD/USL. Se pare că nici Ilcu nu face parte din „lista scurtă” a lui Arion. În 2009, Ilcu a fost dată jos de la conducerea Direcţiei judeţene de sport pentru că, deşi a fost recomandată de PDL, nu se înscrisese în partid.

Viorel Arion a ajuns în „politica mare” ca membru PNL, el fiind ales senator în 2004, dar în decembrie 2006 a sărit în barca Stoica-Stolojan-Flutur şi a trecut la PLD, ulterior, prin fuziune la PD(L).

Trădare şi nu prea la Petroşani

În colegiul 5, cel care acoperă localităţile Petroşani, Aninoasa şi Petrila, primarul PDL, din municipiul Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi nu susţine nici el candidatul partidului din care face parte – Alexandru Lăutaru, ci, candidatul PPDD, nimeni altul decât… soţia sa, Monica Iacob Ridzi, cea care este judecată pentru corupţie. Susţinerea pentru soţia sa nu este una formală, ci efectivă, şi în văzul lumii. Deci este vorba de o susţinere oficială. De altfel, Monica Iacob Ridzi a fost prezentă la Primăria Petroşani şi la o întâlnire cu o delegaţie din Franţa, adusă de europarlamentarul UDMR, Winkler Iuliu, pentru negocierea unui proiect energetic. Monica Iacob Ridzi a fost prezentă acolo în calitate de deputat al zonei, dar nu a fost invitat şi senatorul din colegiu (Cosmin Nicula – PSD), deci o altă acţiune electorală pro candidatul PPDD. La Petroşani se poate vorbi şi nu prea de trădare, pentru că, mai mult ca sigur, dacă va intra din nou în Camera Deputaţilor, până când se va da sentinţa definitivă şi irevocabilă, Monica Iacob Ridzi va vota cot la cot cu PDL.

PDL a intrat în „fibrilaţie”…

După „evenimentele” de la Suceava şi Hunedoara, la nivelul conducerii PDL s-a înregistrat o primă reacţie din partea prim-vicepreşedintelui Mihai Stănişoară. El a precizat că în acest moment nu se va interveni în ceea ce priveşte pe primarii care susţin candidaţii altei grupări. ,,Acum nu avem timp de aşa ceva. Vom vedea după campanie. Acum ne ocupăm de campanie, după alegerile din 9 decembrie vom lua cu siguranţă o hotărâre cu privire la ei. Ca principiu, desigur, este prevăzut în statut, cine se manifestă împotriva politicilor duse de partid, a acţiunilor partidului, statutul prevede ca şi sanctiune inclusiv excluderea”, a declarat Stănişoară. Cu siguranţă, PDL nu-i va exclude pe respectivii primari, pentru că o astfel de măsură ar avea drept efect doar pierderea lor. Cei în cauză rămân în continuare primari. Doar dacă ei demisionează îşi pierd funcţiile.

…iar Arion încearcă să dreagă busuiocul

Viorel Arion a făcut luni o declaraţie de presă surprinzătoare. El a negat că susţine candidaţii USL. „Preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, m-a invitat pe scenă alături de ministrul Muncii şi femeia de afaceri Carmen Hărău. Am urcat pe scenă, am salutat oamenii şi am spus că voi face echipă cu cei care vor reprezenta Hunedoara în Parlament. Eu voi susţine în continuare candidaţii PDL şi ARD pentru Camera Deputaţilor şi Senat şi, într-adevar, voi conlucra cu oricine va reprezenta Hunedoara în Parlament şi în Guvern”, a precizat Arion, citat de Medifax.

Declaraţia de „ultimă oră” a lui Arion este însă contrazisă nu doar de liderii USL, ci şi de participanţii la lansare. „A fost clar pe faţă cu ai noştri”, „Cred că a plecat din PDL”, „A revenit la normalitate” sunt doar câteva dintre percepţiile unor cetăţeni participanţi la lansare chestionaţi de reporterul cotidianul.ro.

Se anunţă vremuri grele pentru ARD

Susţinerea de către primari ai PDL din municipii mari a unor candidaţi din tabăra adversarilor va avea repercusiuni mari în ceea ce priveşte fostul partid de guvernământ. Nu este vorba doar de faptul că ARD/PDL nu va câştiga în municipiile respective – repetăm, cel puţin USL este clar favorit în colegiile care acoperă municipiul Hunedoara -, dar, global, va pierde cca 100-120.000 de voturi, fapt ce va conta enorm la redistribuire. Sigur, la nivelul României, cel puţin doi candidaţi ARD vor rata redistribuirea din cauza respectivului deficit de voturi.

Ultima oră: încă un primar PDL mişcă în front

RTV anunţă că Ilie Ştefan, primarul PDL al comunei Luncaviţa (judeţul Tulcea), a declarat că va susţine candidatul USL. „Am decis ca la aceste alegeri să sprijin candidaţii USL, datorită faptului că cetăţenii comunei îşi doresc acest lucru. În colegiul nostru, oferta USL este mult mai bună faţă de celelalte partide”, a declarat Ilie Ştefan.

Comuna Luncaviţa face parte din Colegiu 3 Deputaţi, unde pentru ARD/PDL candidează celebra Radu Anişoara, acuzată că în 2008 a decontat de la Casa de Asigurări de Sănătate operaţia estetică a fiicei sale. Din partea USL candidează actualul deputat în funcţie, liberalul Octavian Popa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.