România va avea doar 7 spitale de categoria I

În Monitorul Oficial nr. 223 din 31 martie a.c. s-a publicat Hotărârea de Guvern nr. 303 privind Strategia Naţională de raţionalizare a spitalelor. Conform acestei HG, România va avea doar 7 spitale de categoria I şi 5 de categoria a II-a.

Criterii de clasificare a spitalelor

Conform HG 303/2010, spitale de categoria I vor funcţiona în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Târgu-Mureş, Craiova şi Constanţa. De asemenea, în cinci localităţi din ţară – Arad, Oradea, Sibiu, Braşov şi Galaţi – vor funcţiona spitale de categoriaa a II-a. În restul ţării vor exista doar spitale de categoriile III, IV şi V.

Ministerul Sănătăţii a prezentat tot în HG 303/2010 şi criteriile care stau la baza clasificării spitalelor. Aceste sunt următoarele:

– spital categoria a V-a: nivel de competenţă limitat – spitale care asigură, după caz, următoarele servicii medicale: servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative;

– spital categoria a IV-a: nivel de competenţă bazal – spitale care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate;

– spitale categoria a III-a: nivel de competenţă mediu – spitale care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi au sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate;

– spitale categoria a II-a: nivel de competenţă înalt – spitale care deservesc populaţia judeţului din aria lor administrativ-teritorială, precum şi din judeţe limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate;

– spitale categoria I: nivel de competenţă foarte înalt – spitale care asigură asistenţa medicală la nivel regional deservind populaţia judeţului din aria lor administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt.

Tudor Ciuhodaru: Vom asista la o supraaglomerare a spitalelor

Deputatul PC de Iaşi Tudor Ciuhodaru (unul dintre cei mai cunoscuţi medici din Iaşi) a comentat pentru cotidianul.ro deciziile luate de guvern prin HG 303/2010. „Îmi este teamă că se va ajunge la o supraaglomerare a unor spitale. Pacientul are dreptul – consfinţit de Constituţie – să aleagă el unde să efectueze tratamentul. Evident, va alege spitalul cel mai bun. Nu mi se pare însă normal ca viaţa unui pacient să depindă şi de starea atmosferică, sau mai precis, de cum este plafonul de nori. Practic, în urma unui accident, un pacient trebuie dus la o anumită categorie de spital, şi dacă avionul sanitar sau elicopterul nu poate ateriza din cauza condiţiilor atmosferice, ce facem? Se urmăreşte ca un spital de categoria I să funcţioneze monobloc, adică într-o singură clădire. La Iaşi acest lucru nu este posibil. Cel mai mare spital este pavilionat. În plus, unele secţii foarte importante sunt în alte părţi. Cred că spitalele de categoria I vor avea criteriile stabilite doar pe hârtie. În ultimă instanţă cred că diferenţierea spitalelor va reprezenta un pretext pentru finanţarea unora şI subfinanţarea altora”, ne-a declarat Ciuhodaru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.