Probleme majore pentru cea mai mare bancă germană

Gigantul lumii bancare Deutsche Bank s-a confruntat vineri dimineață cu o scădere de 9% a cotațiilor acțiunilor ca urmare a îngrijorărilor cu privire la stabilitatea sa.

În plus, mai multe fonduri de investiții au început să își reducă expunerea financiară pe DB, scrie Bloomberg. Fondurile şi-au mutat parte din derivatele listate către alte firme, potrivit unui document intern al Deutsche. Printre acestea se numără şi Millennium Partners, în valoare de 34 de miliarde de dolari, Rokos Capital Management, în valoare de 4 miliarde de dolari şi Capula Investment Management, de 14 miliarde de dolari. “În orice săptămână, avem câştiguri şi pierderi”, a spus Barry Bausano, şeful diviziei de hedge funding a băncii. ”Săptămâna aceasta nu este cu nimic diferită, asta se întâmplă mereu”, a adăugat el. Managerii unor fonduri de hedging au declarat pentru Bloomberg că decizia a fost determinată de presiunile propriilor investitori, în timp ce Financial Times scrie despre revizuirea limitelor de expunere faţă de DB la nivelul fondurilor de hedging. În replică, DB încearcă să își calmeze investitorii: „Clienţii noştri sunt printre cei mai sofisticaţi investitori din lume şi suntem încrezători că înţeleg pe deplin poziţia noastră financiară stabilă, contextul macroeconomic actual, procesul din SUA şi progresul aplicării strategiei noastre”, se spune într-un comunicat de presă.

În jurul orei 07:25 GMT, titlurile Deutsche Bank înregistrau o scădere de 8,83% până la 9,91 euro, după publicarea unor ştiri despre fondurile speculative. De asemenea, scăderea acţiunilor Deutsche Bank a afectat şi titlurile Commerzbank, care au înregistrat o scădere de 7,3% fiind cotate la 5,38 euro. De asemenea, bursele de pe Wall Street au încheiat şedinţa de joi în scădere, în timp ce pieţele din Hong Kong şi Tokyo au deschis vineri pe minus din cauza îngrijorărilor cu privire la viitorul băncii germane.

Titlurile celei mai mari bănci germane au intrat pe o pantă descendentă începând de luni, investitorii reacţionând la amenda de 14 miliarde de dolari impusă Deutsche Bank de Departamentul american al Justiţiei precum şi la informaţiile contradictorii din presa germană cu privire la intervenţia guvernului german în sprijinul Deutsche Bank.

Banca este amenințată de către Departamentul de Justiție al SUA cu o amendă de 14 miliarde de dolari din cauza unor nereguli în vânzarea unor credite ipotecare înainte de marea criză. Există însă multe semne de întrebare legate de capacitatea băncii de a plăti o astfel de amendă. Până în prezent, DB a pus deoparte pentru acoperirea costurilor litigiilor doar 5,5 miliarde de euro. Dar banca s-ar putea confrunta cu alte anchete costisitoare, fiind suspectată, printre altele, de manipulare pe piaţa valutară, manipularea cotaţiilor metalelor preţioase şi că a transferat miliarde de dolari în afara Rusiei, scrie The Guardian. Aceste vești au lovit puternic în capitalizarea băncii, acțiunile ajungând marți la minimele ultimilor 30 de ani. Costurile băncii sunt foarte mari, iar un sfert din angajați riscă să fie dați afară. În plus, DB se gândește să vândă divizia chinezească și afacerea de retail Postbank pentru a face rost de bani. Deutsche Bank şi-a manifestat intenţia de a contesta amenda aplicată de autorităţile americane în ideea de a ajunge la o înţelegere similară cu cea convenită de alte bănci vizate de autorităţile americane.
Într-o analiză publicată de MarketWatch se arată că problemele Europei cu unele dintre cele mai mari instituţii financiare, cum este Deutsche Bank, ar putea să se extindă în restul pieţei mondiale. La începutul acestei săptămâni, un blogger financiar, Wolf Richter, a scris că îngrijorările mari legate de capacitatea DB de a atrage capital suficient pentru a linişti piaţa că are un fundament solid indică o problema mai gravă pe care sectorul bancar european trebuie să o combată. Richter, editor al site-ului financiar Wolf Street, a afirmat că ”criză bancară din Europa are potenţialul de a se transformă într-o criză financiară”. “Tot ce este nevoie este că una dintre băncile mari să se împiedice. Creditarea se va bloca instantaneu. Într-un sistem economic dependent de credite, un astfel de eveniment este o criză financiară”, a spus acesta.

Banca condusă de directorul general John Cryan înregistrează o creştere constanta a costurilor de împrumut, din cauza incertitudinilor legate de capacitatea să de a plăti amenda de 14 miliarde de dolari, a relatat Wall Street Journal la jumătatea acestei luni. Cele mai afectate sunt obligaţiunile convertibile ale Deutsche Bank, al căror preţ a scăzut. În plus dobânzile negative aduse de măsurile de stimulare ale băncilor central au redus capacitatea instituţiilor financiare, inclusiv DB, de a genera profit. Obligaţiunile germane pe termen de 10 ani aveau miercuri un randament negativ de 0,15%. Randamentele obligaţiunilor scad atunci când preţurile acestora cresc. Ieri, un investitor reputat şi fondator al DoubleLine Capital, Jeff Gundlach, a avertizat investitorii să evite plasamentele în Deutsche Bank. Sigur, nu toată lumea este îngrijorată. Cryan a negat informaţiile publicate de revista Focus, potrivit cărora ar fi solcitat susţinere din partea cancelarului Angela Merkel.

Într-un interviu acordat publicaţiei Bild, Cryan a spus că banca nu are nevoie de ajutor din partea statului. Costurile băncii sunt prea mari, ceea ce l-a determinat pe Cryan să demareze un plan de concediere a un sfert dintre angajaţi şi să vândă divizia chinezească şi afacerea de retail Postbank pentru a face rost de capital. Problemele cu care se confruntă au fost complicate de perioada prelungită cu dobânzi scăzute, ceea ce i-a făcut pe investitorii în Deutsche Bank să realizeze că va fi dificil pentru banca să genereze atât de multe venituri ca în trecut. „Deutsche Bank se găseşte în această situaţie din cauză că a eşuat în a-şi echilibra bilanţurile, în a-şi reduce costurile şi a se restructura când vremurile o permiteau”, a spus Tim Crockford, manager de portofoliu la fondul Hermes.

Activele băncii sunt evaluate la 1.800 de miliarde, adică jumătate din mărimea economiei Germaniei. Fondul Monetar Internaţional a sunat alarma în privinţa importanţei Deutsche Bank pe scena mondială, spunând că „pare să fie cel mai important contributor net la riscurile sistemice”. Conform FMI, consecinţele unui colaps al Deutsche Bank ar fi mai grave decât cele ale evenimentului-simbol al crizei bancare globale, prăbuşirea Lehman Brothers. Însă, puţini cred că banca va avea soarta băncii americane. Christopher Wheeler, analist bancar la Atlantic Equities, arată că Deutsche Bank nu poate rămâne în acest moment fără bani, în condiţiile în care are active de 250 miliarde de euro ce pot fi vândute.

În presa germană au apărut informații cum că Executivul de la Berlin şi autorităţile competenţe pregătesc un plan de salvare a Deutsche Bank în cazul în care grupul nu reuşeşte să găsească banii necesari pentru a-şi rezolva problemele juridice. „În ciuda tuturor dezminţirilor, guvernul german şi autorităţile de supraveghere financiară competenţe pregătesc un plan de salvare în cazul unei situaţii critice pentru Deutsche Bank”, scrie săptămânalul german Die Zeit.

„Funcţionari de rang înalt din Berlin, Bruxelles şi Frankfurt lucrează în prezent la un concept” care urmează să fie aplicat „dacă Deutsche Bank are nevoie de capital suplimentar pentru a-şi rezolva problemele financiare dar nu reuşeşte să găsească singur resursele pe pieţe”, potrivit Die Zeit, care nu citează nicio sursă. În week-end-ul trecut, cancelarul Angela Merkel a anunțat că guvernul său nu intenționează să ajute banca, chiar dacă situația acesteia devine și mai problematică. Acest anunț a dus la prăbușirea acțiunilor din săptămâna în curs.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.