Protest la Chișinău: La cârma țării avem un proxenet

O nouă acțiune de protest la adresa guvernanților este organizată duminică în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, protestatarii, în număr de câteva mii, cerând demisia Guvernului Pavel Filip şi alegeri parlamentare anticipate.

Update: Protestatarii au mers spre sediul Global Business Center, unde-și au sediul mai multe companii deținute de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Portalul moldovean Unimedia.info transmite că protestatari sunt agresați de polițiști. Manifestanții scandează: „Jos mafia!”, „Plahotniuc, nu uita, pușcăria-i casa ta!”.

Sute de polițiști și reprezentanți ai forțelor speciale au înconjurat clăsirea Global Business Center, ceea ce a stârnit nemulțumire.


Anterior, protestatarii au mers în coloane să înconjoare clădirea Guvernului.

Presa din Moldova a scris că organizatorii au subliniat că vor imprima acţiunii un pronunţat caracter social, având în vedere că cea mai mare problemă a țării la ora actuală este sărăcia.

Protestul a început cu acuzații la adresa autorităților pe motiv că acestea au împiedicat oamenii din teritoriu să vină la manifestație.

„Ne-a blestemat cineva, ca la cârma țării să avem un proxenet. Este inadmisibil ca în secolul 21, să nu ne putem scula din genunchi. Dumneavoastră deja v-ați săturat de discursuri. Mulți așteaptă o lege dreaptă sau una a lustrației, însă nu le vom avea. De aceea cerem alegeri anticipate și organizarea acelui referendum, care ne-a fost furat abuziv. Din păcate, atunci când noi ne organizăm, el pleaca din țara, ca apoi să vina și să-și bată joc de noi”, le-a spus Andrei Năstase, liderul platformei „Demnitate și Adevăr” protestatarilor.

Năstase face referire, cel mai probabil, la refuzul autorităților de a organiza un referendum pentru limitarea imunității deputaților și reducerea numărului lor. De asemenea, acesta s-ar referi la oligarhul Vladimir Plahotniuc când vorbește de „proxenet”, însă nu este clar.

Un număr mare de poliţişti au fost mobilizați pentru acest protest, instituţiile statului fiind păzite.

Pe scările de la intrarea în Guvernul Republicii Moldova mai multe femei politist au ținut pancarte cu mesajul: „Vă mulțumim că protestați pașnic”.

Foto: Unimedia.info


(foto) Mesajul poliției pentru protestatari

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.