Protestatarii au ieşit din nou în stradă: „Plouă, ninge, nimic nu ne învinge!”

SONY DSC

Protestatarii s-au strâns şi astăzi în Piaţa Universităţii. Sunt în prezent puţin peste 100 de oameni şi în pofida ninsorii şi frigului de afara protestatarii îşi strigă nemulţumirile.

Aceştia vor demisia preşedintelui Băsescu, căderea guvernului şi alegeri anticipate.

Protestul este unul paşnic, la faţa locului ajungând şi jandarmii, care au început să monteze gardurile.

Este a noua zi de protest, sute de persoane s-au adunat şi vineri în Piaţa Universităţii. Protestul a fost unul paşnic, fără incidente. Şi în ţară au protestat mii de oameni, în pofida temperaturilor scăzute şi ploilor care s-au transformat în ninsoare.

Acţiunile de protest au început vineri, 13 ianuarie, la trei zile după ce medicul Raed Arafat şi-a anunţat demisia. Manifestările au continuat şi după revenirea lui revenirea Raed Arafat, marţi 17 ianuarie, în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Sâmbătă şi duminică, protestele din Piaţa Universităţii au fost marcate de violenţă. Sâmbătă, jandarmii au intervenit şi i-a evacuat pe protestatari la miezul nopţii.

Duminică, violenţele au fost mai intense, în special între Universitate şi Piaţa Unirii. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, bastoane şi tunuri cu apă.

Au urmat trei zile de proteste fără incidente, însă joi seară, câţiva manifestanţi violenţi au atacat forţele de ordine cu pietre, bucăţi de gard şi sticle. În mai puţin de o oră, jandarmii au eliberat bulevardul Magheru şi i-a ridicat pe manifestanţii violenţi. Peste 100 de persoane au fost duse la secţiile de poliţie din Capitală, dintre care 14 au fost identificate ca fiind membri ai galeriilor Dinamo, Steaua, Rapid şi Petrolul Ploieşti, a anunţat şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise.

Şi ce-a de-a opta zi de protest a fost una fără incidente.

Procurorii au înregistrat patru dosare în care se fac cercetări faţă de jandarmi pentru violenţele din centru Capitalei, în timp ce mai mulţi civili sunt cercetaţi în 32 de cauze, una dintre acestea fiind la Piteşti, iar restul la Bucureşti, a anunţat Ministerul Public.

 Update 15.50. Protestatarii au blocat circulaţia în Craiova

Principalele artere ale Craiovei sunt blocate, la această oră, din cauza protestatarilor. Câteva sute de manifestanţi sunt pe străzi. Peste 100 de jandarmi au fost mobilizaţi.

Update 16.30. Proteste şi la Craiova, Cluj şi Constanţa

Aproximativ 1.000 de persoane protestează şi la Craiova. 100 de jandarmi au fost mobilizaţi pentru a monitoriza protestul. Circulaţia pe principalele artere din oraş este blocată, la această oră.

În Piaţa Unirii din Cluj au început să se adune mai multe persoane, majoritatea militari în rezervă.

Protestatarii au ieşit din nou în stradă şi la Constanţa. Sute de oameni sunt aşteptaţi să vină şi să protesteze în faţa Prefecturii.

Update 17.00. În Piaţa Universităţii sunt deja peste o sută de profesori din Sectorul 3 şi sunt aşteptate să ajungă şi cadre didactice din Sectorul 1

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, spune că sunt aşteptate să se alăture protestului aproximativ 300 de cadre didactice.

Aceştia nu vor veni în calitate de sindicalişti, ci de profesori, mai spune Pop.

Update 17.50 Sâmbătă, între orele 18.00 şi 20.00 orele Germaniei (19.00 – 21.00 ora României), peste 50 de studenţi vor manifesta în faţa Ambasadei României de la Berlin.

Update 18.49. 350 de oameni protestează în Piaţa Universităţii

Peste 350 de persoane protestează în Piaţa Universităţii din Capitală, la nivel naţional fiind 3.000 de manifestanţi. 

Update 19.45. În Piaţa Mare din Sibiu, aproximativ 400 de persoane manifestă împotriva actualului regim.

În Sibiu, aproximativ 400 de persoane manifestă împotriva actualului regim. În jurul orei 18.30, au plecat  în marş pe străzile oraşului.

Pe lângă pancartele cu mesaje antiguvernamentale şi prin care cer demisia preşedintelui Traian Băsescu, demonstranţii au un carton pe care au lipit produsele din aşa-numitul „meniu al românilor”: câţiva cartofi, o bucată de pâine uscată, o bucată firavă de slănină şi gheare de pui.

Pe pancarta respectivă scrie „Asta e mâncarea noastră, dar va fi demisia voastră”. Manifestaţia de protest este programată să dureze până la ora 21.00.

UPDATE 20.30: Manifestanţii din Piaţa Universităţii primesc număr de ordine

Manifestanţii din Piaţa Universităţii primesc număr de ordine,pentru a ştii exact câţi oameni sunt, sâmbătă, la protest, a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Pop, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Liviu Pop a precizat că el a avut fluturaşi cu numere de la 1 la 750, din care a împărţit deja oamenilor din Piaţa Universităţii peste 700, iar un coleg de-ai lui are fluturaşi cu numere până la 1.500.

Update 00.15. La proteste au participat în Piaţa Universităţii, între orele 18.00 şi 21.00, aproximativ 800-900 de persoane şi, pe anumite intervale mai scurte de timp, numărul acesta a crescut până la aproape 1.500-1.700 în condiţiile în care oamenii vin în „schimburi”, au declarat pentru cotidianul.ro surse bine informate. Există un rulaj permanent, astfel că, de exemplu, protestatarii prezenţi între orele 14.00 şi 15.00, la ora 17.00 nu mai erau în Piaţă, au mai spus sursele noastre.

Reamintim, purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru, a declarat că la protestul din Piaţa Universităţii au participat aproximativ 400 de persoane.

Update 00.32. A noua zi de proteste s-a încheiat fără incidente

Protestul s-a încheiat puţin după ora 23.30, când ultimii manifestanţi de la fântână au păsit Piaţa Universităţii.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.