Răfuielile din PNL se ascut ca lupta de clasă

Ca să te afli pe listele PNL în 2016 la alegerile locale candidatul trebuie să îndeplinească zece conditii. 1/să nu fie/fi fost informator al Securitătii/SRIsau SIE 2/ să nu fie traseist/ 3/ să nu fi fost amestecat in scandaluri 4/ să nu fi avut contracte cu statul 5/ să nu fi fie vinovat de fals in declaratii 6/ să nu fie/fi fost in conflict de interese 7/ să nu aibă datorii mari care să-l facă dependent de creditori 8/ să nu fi facut declarații discriminatorii 9/ să nu fi plagiat 10/ să nu aibe probleme penale.

Prima mea observație este că nici unul dintre candidați nu îndeplinește toate aceste criterii.Dacă PNL le aplică ad litteram rămîne fără candidați. Dacă le aplică pe sărite, mai rămîne cu unii dintre ei. Să zicem că nu ești traseist, dar ești informator al Securității. Dacă nu ești cercetat penal, ai probleme cu ANI pentru conflict de interese. Dacă nu ai afaceri cu statul și nu te-ai îmbogățit fraudulos, ești un plagiator. Aici există în decalogul pnl un amendament – plagiatul trebuie dovedit prin sentință judecătorească definitivă. Cine se protejează aici !? Alina Gorghiu!? Altcineva!? Poblema de fond este cum au ajuns acești corupți, incapabili, traseiști, rubedenii și securisti in posturi importante. PNL trebuie să recunoască public erorile de parcurs înainte de orice.

Exemplele sunt fără număr, nu insist. Există riscul să se găsescă totuși un candidat care stă OK la decalog. Dar ce te faci dacă nu il votează nimeni și liberalii pierd alegerile. Operația a reușit, pacientul e mort. Candidatul cel mai bun este cel care aduce cele mai multe voturi, să nu ne amăgim. Dar atunci in PNL situația ar scăpa de sub controlul șefilor de la centru și al Cotrocenilor mai ales. Chiar dacă nu ai încălcat niciun principiu al decalogului, îți inventează o greșeală, îmi spunea amar alaltăieri un liberal. Dacă nu esti in cărți, ceva tot ți se găsește, nu ai nicio șansă. Jocurile sunt făcute, rien va plus messieurs! Cred că la finalul campaniei de epurare vor rămîne cca 2-3000 de liberali in România. Restul trec în clandestinitate.

Bravos! Faci ani de zile antiselecție, aduci in față incapabili, traseiști, demagogi, corupți, amante, rude, plagiatori, securiști și deodată schimbi macazul, te dai Fecioara Maria. Te revolți împotriva propriei tale condiții și a politicii de cadre pe care ai dus-o 25 de ani. Ștergi trecutul cu buretele. Pentru asta era suficient un congres care să pună piciorul în prag. Adică era nevoie de sinceritate, curaj, mai ales de o decizie politică a partidului, de o viziune. Ce să faci cu un mic și ipocrit decalog pentru uzul unora !?… Problema este mare într-adevăr, dar rezolvarea prea mică. O prefăcătorie, șmecherie politicianistă. Oricum, toată treaba se va fîsîi în circa trei zile, că atît ține orice minune.

Bref, dacă s-ar propune o reînnoire în PNL, o improspătare a cadrelor și a garniturii de lideri din linia întîi aș înțelege. I-aș felicita pe liberali. Dar din păcate nu este vorba despre așa ceva. Se aruncă praf în ochi. Se distrug carierele unora, se salvează carierele altora. Aici este un joc cu dedicație. Decalogul are un scop limitat – eliminarea candidaților indezirabili și a unor șefi din PNL. Basmul e vindut publicului ca o reinnoire a PNL. Decalogul e un fel de DNA menit să mai rărească dintre liderii de la vîrf și de la nivelurile medii. Dar și dintre pretendenții la locurile scoase la mezat la alegerile din 2016. Dacă ne gîndim că se vorbeste și de un congres, lucrurile sunt și mai clare. Lupta de clasă se ascute, cum zicea Stalin, inspiratorul multor liberali.

Una e să îți dorești o reformă internă – care e apanajul partidului și alta să te răfuiești cu ceilalți. Una e să vrei aplicarea unor principii, să ceri morală pentru candidați și liderii partidului și alta să produci niște pretexte cu care să scoți din joc rivalii. În esență asta se urmărește. Liberalii la ultima lor ședinta la vîrf au renunțat să dezbatăşi să pună la vot vot decalogul cînd Alina Gorghiu a spus că asta este ce vrea Iohannis, că știe de la el. La auzul acestui nume toată lumea a tăcut ca prin farmec. Numele de „Iohannis” ține la PNL loc de orice. De strategie, de clanță, de levier, de felicitări de Crăciun, de bere și cremwurști. Nimeni nu are chef să se pună rău cu stăpînirea tocmai acum cînd încep alegerile. Fiecare se gîndește la viitorul lui politic.

Ceaușescu a impus la un moment dat un așa-zis „Cod al eticii și echității socialiste”. Era un decalog al moralei proletare. A pus presiune pe activiștii de partid, pe funcționarii de stat, pe toată lumea. Ideea era ca dacă încălcai una dintre porunci zburai. Chestia era simplă – lui Ceaușescu îi trebuia un instrument pe care să-l foloseasca atunci cind voia să înlocuiască pe cineva. Pe Burtică, pe Patilineț etc. Nimeni nu a luat in serios codul respectiv, a fost luat de toată lumea în bașcălie. Primii care l-au încălcat au fost chiar Ceauseștii. Era un text plin de vorbe goale, inaplicabil din punct de vedere legal.

Cam asta mi-am adus aminte cînd am citit decalogul liberal. Sună foarte pompos, pare să aibă mari pretenții. Se vrea și o bună propagandă pentru partid. După ultimele proteste din Piața Universității par că sunt și cerute de public. E o găselniță, un instrument. Nu atît pentru a-i împinge pe corupți, traseiști, plagiatori, etc un pas în spate. Decalogul încearcă de fapt să regleze răfuielile interne dintre liberali in preajma finalizării listelor de candidați. Decalogul este o expresie a luptei pentru putere la vîrful PNL

Sursa: stelian-tanase.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.