„Ramona” merge în premieră mondială la Cannes

Scurtmetrajul independent “Ramona”, în regia lui Andrei Creţulescu, va fi prezentat în competiţia oficială a prestigioasei secţiuni paralele “Semaine de la Critique”, care se desfăşoară între 14 şi 22 mai.

Filmul va fi proiectat în premieră, pe 19 mai de la ora locală 20.00 la Miramar, urmând ca în următoarele zile să fie programate alte două proiecţii: pe 20 mai, de la ora 15.00 la Miramar, iar pe 21 mai, de la ora 18.30 la Alexandre III. Alături de regizor, la proiecţii vor fi prezenţi actorii Rodica Lazăr şi Dorian Boguţă, producătorii Radu Stancu şi Claudiu Mitcu şi producătorul executiv Codruţa Creţulescu.

Scurtmetrajul “Ramona” a intrat şi în cursa pentru Queer Palm. Trofeul este acordat anual celui mai bun lungmetraj şi celui mai bun scurtmetraj cu tematică LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), dintre filmele prezentate în cadrul secţiunilor oficiale ale festivalului. La această ediţie au fost selectate 12 producţii de lungmetraj şi 7 de scurtmetraj, iar juriul va fi format, în premieră, exclusiv din femei. “Ramona” este cel de-al doilea film românesc din istoria secţiunii care are şanse la Queer Palm, asta după ce, în urmă cu trei ani, filmul “După dealuri” în regia lui Cristian Mungiu a candidat pentru acelaşi premiu.

Rodica Lazăr

Violent, stilizat şi fără dialoguri, “Ramona” încheie trilogia „impromptu” realizată de Andrei Creţulescu şi începută cu scurtmetrajele “Bad Penny” (2013) şi “Kowalski” (2014). Din distribuţie fac parte aceiaşi actori: Rodica Lazăr, Dorian Boguţă, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu, cărora li se adaugă Ana Ularu.

Scenariul a fost scris de Andrei Creţulescu, imaginea poartă semnătura lui Andrei Butică, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, scenografia de Mălina Ionescu iar de sound design sunt responsabili Alex Dumitru şi Marius Leftărache. Filmările s-au desfăşurat în octombrie 2014, la Neptun-Olimp.

În România, scurtmetrajul regizat de Andrei Creţulescu va fi proiectat pentru prima dată la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), în cadrul secţiunii competitive Zilele Filmului Românesc. 31 de filme de lung şi scurtmetraj au fost selecţionate anul acesta de directorul artistic Mihai Chirilov şi vor fi prezentate la Cluj între 4 şi 6 iunie.

Fost critic de film şi producător la HBO România, Andrei Creţulescu a înfiinţat compania de producţie Kinosseur în 2011. După ce a produs lungmetrajul “Killing Time” (regia Florin Piersic Jr.), Andrei a scris şi regizat “Bad Penny”şi “Kowalski”, acesta din urmă laureat cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Zagreb, în 2014, şi cu Premiul de Regie şi de Interpretare (Andi Vasluianu) la Festivalul de Film European de la Lille, în 2015.

Dorian Boguţă

Ramona” este cel de-al treilea scurtmetraj al său, realizat în aceeaşi formulă ca primele două. În prezent, Andrei este în post-producţie cu “Şapte luni mai târziu”, primul scurtmetraj finanţat de CNC, şi în pre-producţie cu primul lungmetraj, “Charlton Heston”, pe care îl va filma în toamnă.

Ramona” este un scurtmetraj 100% independent, produs de Andrei Creţulescu (Kinosseur), Radu Stancu (de Film) şi Claudiu Mitcu (We Are Basca). Coproducători sunt Dan Chişu (DaKino) şi Eugen Kelemen (Digital Cube).

Semaine de la Critique este o secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes, înfiinţată în 1962 şi concentrată pe regizori aflaţi la început de drum. De-a lungul timpului, aici s-au lansat Leos Carax, Arnaud Desplechin, Kevin Smith, Andrea Arnold, Jeff Nichols, Miranda July sau Gaspar Noe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.