Regizoarea Ioana Uricaru, la ICR New York

În data de 6 noiembrie,la ora 19.00, ICR New York organizează evenimentul Mitologii monstruoase în comunism şi post-comunism, în cadrul căruia este invitată cunoscuta regizoare Ioana Uricaru, care va prezenta două dintre filmele sale de scurtmetraj: Legenda activistului în inspecţie (din seria Amintiri din Epoca de Aur, 2009) şi Stopover (2010). Proiecţiile vor fi însoţite de o prelegere a regizoarei şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Evenimentul de la New York este un “preambul” al primului Festival al Filmului Românesc din zona Pacific Northwest, intitulat Un ochi râde, un ochi plânge. Acest festival este co-organizat de ICR New York şi American Romanian Cultural Society (ARCS) şi va avea loc la SIFF Film Center din Seattle, WA, în perioada 7-9 noiembrie. Scurtmetrajele Ioanei Uricaru vor fi, de asemenea, proiectate la Festivalul de la Seattle, unde regizoarea face parte din grupul select al invitaţilor de onoare, alături de regizorul Oliver Şerban Tătaru şi criticul de film Monica Filimon.

Scenă din pelicula Amintiri din epoca de aur

Ioana Uricaru s-a născut în România şi locuieşte în prezent în Statele Unite. Este regizoare, critic de film şi profesor de „Cinema Studies” la Middlebury College din Vermont. Şi-a obţinut doctoratul în „Critical Studies” la University of Southern California (2011), unde anterior a urmat şi un program de masterat în „Film and Television Production” (2007). Înainte de studiile în SUA a obţinut o licenţă în Biologie la Universitatea Bucureşti (1994) i una în Regie de Teatru şi Film la UNATC Bucureşti (1999). A publicat numeroase studii şi articole şi a susţinut conferinţe despre Noul Cinema Românesc. Propriile sale filme au fost prezentate la Cannes (2009), la Sundance (2011) şi la Institutul de Film American / AFI (2007).

Este unul dintre regizorii seriei Amintiri din Epoca de Aur (Mobrafilms, 2009), care a fost prezentată la Festivalul de la Cannes în 2009, în secţiunea Un Certain Regard. În 2010, acest film a câştigat Premiul Publicului la Premiile Gopo din România. Primul lungmetraj al Ioanei Uricaru, After the Wedding, a primit finanţare de la Cinéfondation din cadrul Festivalului de la Cannes şi de la programul Sundance Directors.

Monica Bîrlădeanu. Foto Cristian Nema

Scurtmetrajul Stopover (Mobrafilms, 2010) a făcut parte din selecţia oficială la Sundance Film Festival 2011, Seattle, şi a fost prezentat, de asemenea, la festivalurile de film internaţionale: Cambridge, Transilvania, Morelia, London East End, Rehovot, Tacoma, precum şi la Jacob Burns Film Center, Film Society of Lincoln Center, New York.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.