Roland Garros: dictatura leoaicei s-a terminat

Garbine Muguruza a făcut ce a vrut cu Serena. Steffi Graf rămâne singura regină a turneelor de Grand Slam.

Leoaica, învinsă de panteră

Philippe Chatrier” este arhiplin. Este ziua cea mare. Nu este o finală obişnuită la Roland Garros. 4 iunie 2016 poate fi încoronată a doua regină a Grand Slam-urilor. S-au trofeul ar putea fi câştigat de prima jucătoare născută după căderea „Cortinei de fier”. Lojele VIP-urilor dau pe dinafară. Stau şi câte 3 pe două locuri. Actori la modă acum, sau monştri sacri din deceniile trecute. Interpreţi de toate genurile muzicale. Oameni de afaceri. Foste stele ale tenisului. John McEnroe s-a plasat strategic într-o lojă în colţ, unde poate fi văzut la aproape orice schimb de mingi. Şi Ţiriac are o poziţie bună. Nu există game în care să nu fie văzut. Sunt prezentate jucătoarele. Durează foarte mult la Serena. Ea este la a 27 finală de Grand Slam, 21 fiind câştigate. Mai are şi alte 49 de turnee WTA câştigate. La Muguruza este mai simplu. Este la a doua finală de Grand Slam. Prima a pierdut-o anul trecut, 4-6, 4-6 la Wimbledon. Desigur în faţa Serenei. La activ are doar 2 titluri în circuitul WTA. Toate casele de pariuri merg pe mâna americancei. Chiar dacă este la 70% din potenţial. Chiar dacă a suferit mult cu cele două Kiki. (Mladenovic şi Bertens). Nu contează. În reşedinţa ei din Nevada, Steffi stă în faţa televizorului. Rămâne singura regină cu 22 de titluri sau va trebui să împartă coroana. Ceva ceva îi spune că Muguruza arată mai bine. Pentru că nu are ce pierde. Începe meciul. Modest. Chiar plictisitor pe alocuri. Se merge cap la cap. Muguruza are un moment de răzvrătire la 3-2 şi face break. Este imediat pedepsită, şi Serena întoarce de la 2-4 la 5-4. Vine Muguruza la serviciu, dar ce contează. Serenei îi mai trebuie un game pentru a închide setul. Dar ceea ce urmează surprinde pe toată lumea. Muguruza începe să joace. O plimbă pe Serena dintr-un colţ într-altul şi punctează în zona lăsată liberă.

La Serena se văd cei 35 de ani. La „baschetbalista” Muguruza se vede prospeţimea. Urmează 3 game-uri de coşmar pentru Serena şi setul se încheie cu 7-5 pentru jucătoarea spaniolă. Începe setul doi. Tot Muguruza este la cârmă. Are 3-1. Serena este pur şi simplu chinută în teren. Agonie este puţin spus. Reduce la 3-2 şi scoatele clasicul ei urlet de animal care a scăpat de hăitaşi. Camerele de luat vederi îl caută pe Mouratoglu. Este în picioare, Şi e şi Sasha. Aplaudă. Dar nu sunt aplauzele lor. Ştiu că meciul este pierdut. Pentru că Serena nu mai este Serena. Iar Muguruza, deşi cu primul serviciu foarte slab, cu mai multe erori neforţate este totuşi stăpână pe situaţie. Meciul pare unul de box, în care cel care ştie că va pierde încearcă să evite KO. Este 5-3 pentru Muguruza şi are 2 mingi de campionat. Cei care se ocupă de grafica televiziunii sunt prinşi în offside. Nu reacţionează. Au noroc. După 5 egalizăţi, Serena reduce scorul. 4-5, dar serveşte Muguruza. Sus, la ultimul inel, „plebea” ţine cu Serena. Mă rog o plebe care a dat 500 de euro pe bilet. Dar Garbine are 40-0 şi Serena se predă, nu mai returnează ultimul schimb de mingi. O predare de ştafetă onorabilă. Câştigătoarea din 2015 o recunoaşte pe câştigătoarea din 2016.

Ce va face Serena. Este al treilea Grand Slam consecutiv pe care îl ratează în tentativa de a egala recordul lui Steffu Graf. Dictatura a luat sfîrşit. Pentru istorie, Garbine Muguruza – Serena Williams 7-5, 6-4 şi Muguruza urcă pe locul 2 în clasamentul WTA general şi pe locul 1 în WTA pe 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.