România a cheltuit peste 800 milioane de dolari pe războaiele Americii

Din 2004 până în prezent, România a cheltuit în jur de 800 milioane de dolari pentru a-și susține trupele în teatrele de operațiuni în principal în războaiele deschise de Statele Unite în Irak și Afganistan, după cum poate fi estimat din bugetele aprobate pentru Armată.

La 11 noiembrie 2003 în Afganistan mureau doi militari români – erau primii români care cădeau în misiuni de luptă după al Doilea Razboi Mondial. Între 2003 și 2011 în teatrele de operațiuni au murit 21 de militari români – 18 în Afganistan, doi în Irak și unul în Bosnia – și alți 74 au fost răniți – 58 în Afganistan, 14 în Irak și doi în Bosnia.

Președintele Traian Băsescu se află astăzi în vizită în Statele Unite unde, spune Președinția, va finaliza unele proiecte comune româno-americane. Dar costurile sunt pe măsură: România a alocat anul acesta un buget pentru susținerea operațiunilor în străinătate de 371 milioane de lei, bugetul pentru aceste misiuni fiind în 2010 de 268 milioane de lei. În total, din 2004 până acum peste 800 milioane de dolari (600 mil. euro) au fost cheltuiți, majoritatea pentru susținerea trupelor din Irak și Afganistan, scrie zf.ro. În vara lui 2009 România și-a retras trupele din Irak – în jur de 500 de militari, însă le-a suplimentat pe cele din Afganistan unde misiunile se desfășoară acum sub comanda NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.