România, ameninţată de un război civil rece

România este ameninţată, cel puţin până la scrutinul parlamentar, de un război civil rece. Toate acestea au consecinţe negative asupra economiei, scrie Deutsche Welle, în timp ce blogul Courrier International vorbeşte despre cum politicienii români nu ştiu sa piardă cu eleganţă, iar societatea adora telenovela şi este însetată de sânge şi răzbunare

România este ameninţată de un război civil rece, cel puţin până la scrutinul parlamentar din toamnă. Declarația a fost făcută într-un comentariu pentru Deutsche Welle de politologul german Kai-Olaf Lang, de la Institutul german pentru Politică Externă şi Securitate, din Berlin.

România, Curtea Constituţională a reuşit să zădărnicească alte pagube colaterale ale aşa zisei „saga” Ponta-Antonescu-Băsescu. „Orice altceva decât acest verdict ar fi agravat actuala criză, scrie Kai-Olaf Lang.

Dar „sentinţa Curţii Constituţionale nu pune capăt confruntărilor politice dintre cele două părţi adverse. Roma locuta, causa non finita. Tabăra guvernamentală acceptă, ce-i drept juridic, nu însă şi politic, verdictul. În locul unui modus vivendi al celor două tabere rivale, România este ameninţată, cel puţin până la scrutinul parlamentar, de un război civil rece. Toate acestea au consecinţe negative asupra economiei. Fiindcă guvernul ar trebui acum – împreună cu preşedintele – să se concentreze asupra consolidării economiei şi stabilizării finanţelor statului. Criza monedei Euro, lipsa de avânt a întregii economii europene, seceta, programul de austeritate şi dificilele negocieri cu FMI, ar necesita de fapt angajamentul concentrat, susţinut, al tuturor forţelor politice ale României. În loc de aceasta, conflictul dintre un preşedinte blocat, dar mandatat în continuare, şi o coaliţie guvernamentală ahtiată după putere va culmina într-o dură luptă electorală”, mai scrie Deutsche Welle.

O interpretare similară oferă şi jurnalista franceză de origine română Iulia Badea-Guéritée pe blogul Courrier International.

Curtea Constituţională a decis marţi, 21 august, că referendumul nu este valid, pentru că nu a fost atins cvorumul de 50%. Ştiam asta din 29 iulie, când 46% dintre români s-au prezentat la urne. Dar am acceptat cu toţii jocul de-a v-aţi ascunselea al guvernului român, spre ridiculizarea sa în faţa întregii Europe. Renumărarea voturilor, refacerea listelor, eliminarea morţilor, evacuarea românilor din străinătate…Fie. Şi am sperat că rezultatul, oricare ar fi el, va fi acceptat cu eleganţă şi calm, după toate regulile politicii.

Problema cu Ponta şi Antonescu şi cu o mare parte din România este că nu ştiu sa piarda. Ca nu ştiu să-şi respecte propriile promisiuni, că nu ştiu să-şi respecte cuvantul dat la Bruxelles. Astfel, am văzut după ştirea votului Curţii un Victor Ponta declarând că Băsescu este un preşedinte ilegitim. Un Crin Antonescu afirmând în presă că va face presiuni pentru ca preşedintele să-şi dea demisia. Dincolo de caracterul halucinant al acestor cuvinte venite din partea unor oameni obligaţi să coabiteze cu preşedintele până la alegerile legislative sau chiar până în 2014, trebuie să recunoaştem că regulile jocului nu sunt respectate.

“Precum în arenele romane, societatea românească este însetată de sânge şi de răzbunare, adoră soap opera, şi o simplă decizie de partaj al bunurilor, dată de un judecător, nu va pune capăt noilor serii din “Tânăr şi neliniştit””, încheie jurnalista.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.